of 59232 LinkedIn

Irritatie over vernoeming naar 'foute' burgemeester

Sporthal De Hoogkamp in Veendam
Sporthal De Hoogkamp in Veendam

Het Amsterdams Centraal Joods Overleg heeft opnieuw een dringend verzoek aan de gemeente Veendam gedaan om de naam van de plaatselijke sporthal, De Hoogkamp, te veranderen. Volgens de organisatie werkte burgemeester Hoogkamp tijdens de oorlog actief samen met de Duitsers. Zo schreef hij arrestatiebevelen voor tientallen joodse Veendammers. Deze werden vervolgens afgevoerd naar concentratiekampen waarvan het gros niet meer terugkwam.

Geschorst
Hoogkamp werd na de oorlog wegens verregaande samenwerking met de Duitsers geschorst. Het Centraal Joods Overleg uit Amsterdam vindt het ongepast dat de oud-Veendammer burgemeester nog altijd op deze wijze wordt geëerd. De Vereniging Kinderen van Verzetsdeelnemers onderschrijft het verzoek, meldt RTV Noord.


Verschillende verhalen

Overigens gaan er verschillende verhalen rond over de integriteit van de bewuste burgemeester. Volgens de archieven van het lokale medium parkstadveendam.nl bleef Jo Hoogkamp tijdens de bezettingsdagen juist op zijn post om zodat zijn gemeente niet werd overgeleverd aan een ongewenste gezagdrager. Volgens de website ‘maakte hij zich tijdens zijn burgemeesterschap erg bemind. Hij streefde naar goede menselijke verhoudingen, vooral met zijn gemeentepersoneel en met name met de politie.’ 


'Geen bewijs'

En ook het college van Veendam is niet overtuigd van de daden van de vroegere burgemeester. Vorig jaar diende ook een amateurhistorices het verzoek in om de naam te schrappen. Hij vond documenten die de daden van de bestuurder onderstreepten. Maar B&W zagen toen geen reden om De Hoogkamp van de gevel van de sporthal te halen omdat ze vond dat er niet genoeg bewijzen waren.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door de Goot op
En wat vinden de Kleinkinderen van de Verzetsdeelnemers hiervan ?
Door Jan op
Het is nu 70 jaar geleden en het wordt hoog tijd de oorlog nu maar eens achter ons te laten. Okee, herdenk alle gevallenen, ook uit andere oorlogen en conflicten, op 4 mei, maar laat het daarbij. Richt je liever op het heden en de toekomst. Daar valt genoeg over te zeggen en te verbeteren.
Door loekoek (vm. jur.medew.gsd) op
Wordt het niet eens tijd om te gaan inventariseren of we als Nederland, overigens kampioen in het wegzenden van Joden, de tonnen koelhuisboter van onze hoofden moeten halen. Altijd maar gezever over WO2 met zogenaamd goeden en slechten. Vermoedelijk stort Nederland qua naamgeving in elkaar als de waarheid echt de waarheid zou zijn.