Advertentie

Interview - Burgmeester van der Laan is een koffiedrinker

De 55-jarige Eberhard van der Laan is woensdag begonnen met zijn nieuwe baan als burgemeester van Amsterdam. Hieronder volgen vijf vragen aan de kersverse burgervader.

07 juli 2010
Hoe voelt het om burgemeester van Amsterdam te zijn?
,,Ik heb er een heel goed gevoel bij. Toen ik minister (van Wonen, Wijken en Integratie) werd, wensten mensen me bij hun felicitaties veel sterkte toe. Nu feliciteren ze me en zeggen ze: realiseer je goed dat je de mooiste functie ter wereld krijgt. Dat vind ik ook. Amsterdam is zo'n schitterende stad, ik woon er al 35 jaar met ongelofelijk veel plezier. Ik ben hier niet geboren, maar je wordt vanzelf Amsterdammer. Mijn kinderen zijn hier opgegroeid, ik heb hier gestudeerd en gewerkt, in de gemeenteraad gezeten. Het is een stad waar je verliefd op wordt en blijft."


Waarom wilde u burgemeester worden? Komt hiermee een jongensdroom voor u uit?
,,Eerlijk gezegd niet echt. Ik kom uit de tijd van Swiebertje. Hoewel de burgemeester een aardige man was, wekte het beeld van zijn werk geen jongensdroom op. Ik heb ook wel geaarzeld voordat ik ging solliciteren. Ik had in Den Haag veel in gang gezet maar nog niks afgemaakt. Belangrijke zaken als de wijkaanpak had ik beloofd tien jaar vol te houden. En ik had nog maar kleine stapjes gezet op het gebied van integratie. Maar burgemeester van Amsterdam worden is een voorrecht. Ik vraag me dan als oude calvinist af of mij dat toekomt, maar mijn vrienden hebben me goed bewerkt. Ik wilde altijd als een soort zendeling naar de ergste buitenposten. Zij zeiden dat je ook wel eens een fijne plek mag kiezen. Al krijg ik hier vast genoeg op mijn bordje, gelukkig maar. Ik vind overigens dat ik de stad aantref in een behoorlijk goede toestand."


Wat gaat u als eerste aanpakken in de stad?
,,We hebben te maken met mensen die niet mee kunnen komen. Tot kinderen die honger hebben aan toe. Dat moeten we tegengaan. En dan is er de flinke tegenwind waar Amsterdam mee kampt door de economische crisis. Ik verheug me erop de wethouder Economische Zaken en de gemeenteraad hierbij te helpen en zal waar ik kan deuren openen. Amsterdamse ondernemers kunnen best een beetje hulp van het stadsbestuur gebruiken. Daarnaast heeft discriminatie mijn aandacht. Dit kunnen we niet verdragen. Het is een kwestie van opvoeding, inburgeren en onderwijs. Maar we moeten ook actief de symptomen bestrijden."

Wat gaat u anders doen dan uw voorganger Job Cohen? Drinkt u liever koffie of thee?
,,Ik ben een koffiedrinker en zal met koffie de boel bij elkaar houden. Ik zal ongetwijfeld veel hetzelfde doen en veel anders. Overigens heb ik veel inspiratie opgedaan uit hoe Job Cohen het heeft gedaan. Mijn hobby is geschiedenis en ik kon het niet nalaten te duiken in het verleden van voorgangers. Ze waren allemaal verschillend. Ik heb als advocaat geleerd te denken in belangen en standpunten, in bruggen slaan. Ik hoop dat ik vanuit die ervaring kan helpen de vrede verder te bevorderen in de stad. Als ik iets zie dat ik niet goed vind, heb ik de neiging direct te handelen."


Wat is uw favoriete plek in de stad?
,,Mijn woonomgeving, het Oostelijk Havengebied. Ik heb uitzicht op het KNSM- en het Java-eiland en kan soms in de verte IJmuiden zien. Verder is er nog het water en de prachtige architectuur. Ik heb nog drie kleine kindertjes, die zitten hier ook op school. Ik wil dan ook met de gemeenteraad bespreken of ik daar kan blijven wonen in plaats van in de ambtswoning aan de Herengracht. Maar ik wil er absoluut geen gedoe over maken hoor."

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hannes Haganum / kritisch lezer
Ik wil hierbij Eberhard en de stad Amsterdam feliciteren met zijn benoeming.
Volgens mij is hij de juiste man in de juiste tijd. Een nuchtere, analytische mensgerichte bestuurder die niet vanuit vaste, semi-ideologische dogma's handelt.
Henk
Ook ik wil haar feliciteren met haar benoeming. Dat ze een succesvolle tijd tegemoet zal gaan.
Gertjan van Wijk / oud burgemeester
het kan zijn dat ik gedronkern heb, maar het is Burgemeester Van der Laan! en niet van der Laan. 'ik mag van der \laan'
Advertentie