of 59232 LinkedIn

Ice Bucket verovert bestuurlijk Nederland

Burgemeester Van Eert doet mee
Burgemeester Van Eert doet mee

George Bush deed het. Net als Bill Gates, Oprah Winfrey, Giel Beelen, Jan de Hoop en de selectie van Ajax. En nu verovert de Ice Bucket Challenge ook bestuurlijk Nederland.

Doneren
Een emmer ijswater over je hoofd leegkieperen en daarna drie mensen nomineren hetzelfde te doen om aandacht te vragen voor ALS, een zeer ernstige aandoening van het zenuwstelsel. Het idee achter de ‘challenge’ is dat je de uitdaging aanneemt óf een bedrag doneert voor onderzoek naar de ziekte. Allebeide mag uiteraard ook. Inmiddels wemelt het op internet van de foto’s en video’s van bekende en onbekende mensen die voor het goede doel een nat pak halen.


Bibberen
Burgemeester Jetty Eugster van Schijndel deed ook mee. ‘Medewerkers van de lokale omroep ondergingen de challenge en toen voelde ik de bui al hangen’, vertelt ze. ‘En ja hoor, ons college werd genomineerd’. Vanochtend om 9 uur stond ze daarom met haar drie wethouders gehuld in gele t-shirts op de markt voor het gemeentehuis, een emmer met water en ijsblokjes in de hand. ‘Met college "gebibberd" voor ALS. Wij dagen nu uit: colleges Sint-Oedenrode + Veghel en 3 fractievz.'s, PvdA deed al mee. Valt erg mee hoor!’ twitterde ze na afloop vrolijk.


Verschrikkelijk

Voor Eugster blijft het niet bij de daad alleen, ze doneert privé 100 euro aan de stichting. In haar directe omgeving kent ze geen mensen maar in haar tijd als wethouder heeft ze een aantal keren te maken gehad met mensen die aan de ziekte leden. ‘Toen heb ik gemerkt hoe progressief de ziekte is en dat het soms om heel jonge mensen gaat. Echt verschrikkelijk. En natuurlijk zie ik de posters ook van mensen die inmiddels overleden zijn. Dat heeft veel impact.’

Teenslippers 

Carol van Eert, burgemeester in Beuningen werd door een van de raadsleden uitgedaagd een ijskoude douche te nemen. De burgervader had er zijn teenslippers voor aangetrokken en deed zijn bril voor de gelegenheid af. Zonder blikken of blozen leegde hij de emmer boven zijn hoofd om vervolgens de drie wethouders in zijn gemeente te nomineren. Wethouder Geert Hendriks  nam de uitdaging meteen aan. ‘Oké morgen gebeurt het’, twitterde hij in reactie op het filmpje van Van Eert.

 

AfbeeldingVaas met ijswater
Ook burgemeester Hans Romeyn van Heiloo nam de uitdaging aan. ‘Vandaag door een nominatie van @MichelEngelsman de #ALS #icebucktchallenge "ondergaan" brrrrrr’ schrijft hij. Het bewijs van zijn actie levert hij op foto en video. Niet alleen lokale politici, maar ook de Commissaris van de Koning Wim van der Donk van Noord-Brabant doet ook mee, hoewel hij voor een vaas met ijswater kiest in plaats van een emmer.
 
 

Kan het aanraden
Eugster is ondertussen - opgedroogd en opgewarmd - alweer met bestuurlijke zaken bezig. De door haar genomineerde colleges en fractievoorzitters hebben de uitdaging aangenomen binnenkort ook een nat en ijskoud pak te halen voor het goede doel. Gaat de challenge heel bestuurlijk Nederland veroveren? ‘Ik denk het wel, volgens mij moet iedereen eraan’, zegt ze. ‘En ik kan het aanraden. Het is even bibberen maar dan maken we wel met z’n allen een groot gebaar om deze ziekte te lijf te gaan.’


 College Schijndel

Burgemeester Carol van Eert

 

Wethouder Hennie Hemmes (Pekela)

 Wethouder Bianca van Kaathoven (Eindhoven)

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Johan op
Wat een zure reacties toch weer......wees blij DAT er aandacht is en er inmiddels al meer geld is gedoneerd dan zonder deze "stompzinnige en kinderachtige, profilerende actie". Nee, je weet inderdaad niet of iedereen die een emmer hanteert ook doneert....maar dat er gedoneerd wordt is zeker. Dus hou op met klagen en giet een emmer over je hoofd....koel je lekker vanaf!
Door Marriët (senior jurist) op
Hoezo uitdaging?
Mijn moeder heeft ALS in het laatste stadium: voor 90% verlamd en zij kan niet meer spreken, op het uitstoten van klanken na. ALS is een vreselijke aftakelingsziekte. De omgeving kan het dan ook niet meer aanzien en komt niet meer op bezoek ........., maar gooit wel een ijsemmer water over zichzelf heen en/of stort geld voor onderzoek. Prachtig, maar ik weet nog een uitdaging voor het nu: geef aandacht aan mensen en bezoek zieke mensen!
Door Fritz op
Als ik het goed begrijp wordt iemand dus uitgedaagd een emmer ijswater over zich heen te gooien. Als die persoon dat niet doet, moet hij of zij een donatie doen aan het ALS-fonds. Dus degenen die nu ijswater over zich heengooien doneren niets.
Ik vind het prima dat er aandacht is voor deze ziekte, maar bestuurders die zich dan zo weer moeten profileren.... nee.
Door Moeder (Moeder zoon met ernstige chronische psychiatrische stoornis) op
Met alle respect voor ALS, een zeer ernstige ziekte. Dit ijsemmer gedoe is echter meer een hype dan dat het echte betrokkenheid toont. Bovendien zijn er zoveel meer ziektes en stoornissen die eveneens levenslang en levensbreed een grote impact hebben en die nooit een dergelijke aandacht krijgen. Eveneens betreft het dan mensen wiens zorg straks onder de gemeentelijke verantwoordelijkheid valt en in onzekerheid verkeren hierover. Volgens de berichten uit diverse kanalen hebben gemeentes (dus ook wethouders) nog geen enkele zicht op wat deze mensen aan zorg nodig hebben. Of krijgen deze mensen straks de 'ijsemmer' over zich heen met alle ernstige gevolgen vandien.
Door C.Dijsselbloem (Gemeente ambtenaar) op
Dat ze maar eens beter besturen, beter managen,eigenlijk voor een groot deel helemaal niet meer managen, maar gewoon gaan werken, en minder gaan graaien. Daar zouden we allemaal eens mee geholpen zijn.
Door Ria Huisman (Directeur) op
Een schaap over de dam ...
Belachelijk, er zijn wel meer ziektes waar nog niets voor gedaan wordt. Mag je wel in een bad gaan zitten.
Dom gedoe dus.
Door Roffel op
Groot gebaar ? Gewoon een stompzinnige actie.
Geef geld en laat dat ijswater maar in de emmer !