Advertentie

Honderden raadsleden overwogen te stoppen om agressie

Een op de drie raadsleden heeft te maken gehad met bedreigingen, scheldpartijen en geweld, blijkt uit onderzoek van Raadslid.nu.

14 februari 2014

Ongeveer een op de drie raadsleden heeft de afgelopen 12 maanden weleens te maken gehad met agressie en/of geweld vanwege hun functie. Dat meldt Nieuwsuur donderdagavond. Soms kwam dat slechts één keer voor, bij anderen veel vaker.

Ook fysiek geweld
De helft van de raadsleden in kwestie kreeg te maken met verbaal geweld zoals schelden, schreeuwen of vernederen. Verder zegt 19 procent te zijn bedreigd en 17 procent gediscrimineerd. Bij een kleiner deel ging het om fysiek geweld (5,5 procent) en/of seksuele intimidatie (3,1 procent).

Stoppen
Een op de tien bedreigde raadsleden heeft na het dreigement overwogen te stoppen met het werk in de gemeenteraad. Landelijk gaat het om enkele honderden leden, aldus Nieuwsuur. De Nederlandse Vereniging voor Raadsleden enquêteerde voor Nieuwsuur ruim 2000 van de bijna 10.000 raadsleden in ons land. Hoewel de antwoorden uit bijna alle Nederlandse gemeenten kwamen, varieerde het aantal respondenten flink per plek. Daardoor is niet te zeggen welke gemeenteraad de meeste slachtoffers van agressie en geweld telt.

43 procent in Amsterdam
Wel scoorde onder meer Amsterdam hoog: daar gaf 43 procent aan slachtoffer te zijn. Landelijk hadden raadsleden van de SGP (45 procent) en PvdA (41 procent) meer last van agressie en geweld dan andere politieke partijen.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Henk Bongers / burger
Wellicht moeten raadsleden zich eens afvragen hoe het komt dat er afwijkend op hen wordt gereageerd.

Denk eens na over de houding die raadsleden zelf uitstralen en de wijze waarop ze hun beleid vorm geven en uitleggen aan de burgers.

In Nederland zijn er regelmatig schandalen in de politiek. Vaak wordt bestuurders graaicultuur verweten en niet altijd onterecht.

Ik keur agressie volledig af en distantieer me ervan maar ik begrijp wel dat het water bij sommige burgers hoog aan de lippen staat.



Kijk naar de politieke programma's voor de gemeenteraad en maak met je stem je keuze duidelijk.
Advertentie