of 59232 LinkedIn

Homo-ambassadeurs uit Rotterdam stoppen

Volgens zorgdirecteur Joke Ellenkamp is de steun vanuit de gemeente al een paar jaar ‘zeer beperkt’ en onder de huidige wethouder Ronald Schneider van Leefbaar Rotterdam verder afgebrokkeld.
4 reacties

Zeven prominente Rotterdammers die namens de gemeente homoseksualiteit bespreekbaar maken op onder meer scholen en sportclubs, stoppen er per 1 januari mee. Ze vinden dat het gemeentebestuur 'absoluut niet betrokken' was. Zorgdirecteur Joke Ellenkamp, een van de ambassadeurs, noemt het project dat in 2010 begon overigens wel een succes.

Beperkte steun
‘Alleen al omdat de functie ingesteld werd. De gemeenten Capelle aan den IJssel, Alkmaar en Schiedam zijn er daarna ook mee gestart. De eerste anderhalf jaar hebben we ook succesvol scholen bezocht’, aldus Ellenkamp dinsdag in een interview met Trouw. Maar volgens haar is de steun vanuit de gemeente al een paar jaar ‘zeer beperkt’ en onder de huidige wethouder Ronald Schneider van Leefbaar Rotterdam verder afgebrokkeld.

Sportclubs
Ook bij sportclubs was het voor de homo-ambassadeurs vaak lastig. ‘Bij een kleine voetbalclub kregen we te horen dat het onderwerp homoseksualiteit bij die vereniging toch niet speelde.’ Bij grote clubs als Feyenoord en Sparta heerst volgens haar dezelfde mentaliteit.

Geen prioriteit
‘Homoseksualiteit bespreekbaar maken heeft bij veel sportverenigingen geen prioriteit. Dan houdt het voor ons op. Op dat moment hadden we de support van het stadsbestuur kunnen gebruiken’, aldus Ellenkamp. ‘We doen dit werk tenslotte op verzoek van de gemeente. Maar de ondersteuning is zeer beperkt geweest.’ Onder de homo-ambassadeurs in Rotterdam zijn ook Hugo Bongers (Museum Boijmans Van Beuningen) en Tweede Kamerlid Mark Harbers (VVD). (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Dirk op
Ik ben het met Chris eens. Wie zit hier nu op te wachten? Moeten vrouwen, zwarten, Joden en Moslims ook langs de sportclubs om zaken 'bespreekbaar' te maken?
Door Hor op
Mensen smeken hun hele leven om instemming, alsof het iets uitmaakt.
Door Bart op
Ja Chris net als al dat hetero dat al jaren in het openbare leven wordt opgedrongen. Dat werkt ook averecht. Ik begin hierdoor steeds meer een hekel te krijgen aan heteroseksuelen.

Door opmerkingen als die van jou blijkt maar weer dat er nog veel werk te doen is voordat er sprake is van respect en acceptatie.
Door Chris op
Er is een groot verschil tussen bespreekbaar maken en jezelf opdringen. Op scholen kan het nog als voorlichting gezien worden, maar ga er niet sport-en andere verenigingen en het openbare leven mee lastigvallen. Zolang hun mensenrechten worden geëerbiedigd, maakt men zelf wel uit hoe over homo's wordt gedacht. Respecteert men die rechten niet dan is het een zaak voor de politie. Dat opdringerige werkt alleen maar averechts.