of 59232 LinkedIn

‘Hoes heeft het ambt in opspraak gebracht’

Honorair hoogleraar aan de Universiteit Maastricht en emeritus hoogleraar Bestuurskunde aan de Open Universiteit Nederland Arno Korsten over het vertrek van de VVD-burgemeester.

Burgemeester Onno Hoes van Maastricht gooit de handdoek in de ring. Hij heeft zijn functie ter beschikking gesteld en stapt op zodra de gouverneur van Limburg en de gemeenteraad van Maastricht een opvolger hebben gevonden. Zijn privéleven heeft hem de das omgedaan. 

Hoes zegt ervoor te zullen strijden ‘dat een openbaar bestuurder niet vogelvrij wordt verklaard en er een zeker privédomein blijft.’ Honorair hoogleraar aan de Universiteit Maastricht en emeritus hoogleraar Bestuurskunde aan de Open Universiteit Nederland Arno Korsten over het vertrek van de VVD-burgemeester. 

 

Terecht dat Hoes weggaat? 
‘Ja. Hij heeft namelijk niet voldaan aan de ongeschreven regel van het burgemeesterschap om het ambt niet in opspraak te brengen en omdat hij de reputatie van de stad schade heeft berokkend.’ 

 

Hij spreekt privé af met wat een verrader blijkt en wordt daarbij in het geniep gefilmd.  
Het is schandelijk dat hij stiekem is gefilmd, maar je bent l 24 uur per dag burgemeester. Het houdt niet op. Er wordt altijd op je gelet en je moet je altijd waardig gedragen. Dat staat ook in het rechtspositiebesluit voor burgemeesters. Je bent nooit burgemeester niet. Alles wat je in feite doet, is politiek. Ik begrijp best dat Hoes vindt dat hij vogelvrij is verklaard en ik begrijp óók dat hij iets wil doen aan PowNedVeel mensen in Maastricht zijn ook mild gestemd en hebben medelijden, en ook dát begrijp ik, maar Hoes is wel over de schreef gegaan door laatdunkend te doen over de gemeenteraad en door zijn agenda te laten zien. Men beschikt in de raad vast over meer informatie. Hoe hij zich gedraagt in etablissementen, over meer toyboysDat de burgemeester lieden over de vloer krijgt, van wie je denkt: wat moet hij daarmee? Hij toont risicovol gedrag. De gemeenteraad had hem de wacht aangezegd, en tja, dan houdt het een keer op. Ik begrijp daarom goed dat de gemeenteraad van Maastricht hem nu niet langer accepteert als burgemeester.’ 

 

Een goede burgemeester weg. 
Zeker, dat is zo. Charmant, communicatief, lichtvoetig. Een sterk bestuurder ook. Hij lag helemaal niet slecht bij de raad. Er was net een functioneringsgesprek geweest, en daarbij bleek dat hij voldeed. Hoes heeft het lastige dossier van de drugsproblematiek gehad. Maar ja, ik heb erover geschreven in het boekje ‘Vallende burgemeesters’: het gaat nooit om de acht punten waar de burgemeester goed in is, het gaat áltijd om de twee punten waar hij op het randje functioneert. Te veel drinkt, ruzie maakt met de verkeerde mensen, dat soort dingen. Als je dergelijk gedrag vertoont, dan moet je weten dat je punt van discussie in de raad en in de media wordt. Gerd Leers was ook een goede burgemeester, voortreffelijk zelfs, maar dat vakantiehuis in Bulgarije hè, en hij speelde wethouders weg.’ 

 

En nu? 
Hoes blijft aan totdat er een nieuwe burgemeester is benoemd. Hij is vanaf nu in feite een soort waarnemer. Hij mag een beetje rondkijken naar een nieuwe baas en vervult de rol die hij niet slecht vervulde. Dat is een chique oplossing, want als hij was opgestapt had dat financiële gevolgen voor hem gehad en als de gemeenteraad het vertrouwen in hem had moeten opzeggen, had dat wellicht geleid tot een heftig raadsdebat. Wie is voor en wie is tegen Hoes. Maar dit compromis betekent wél dat Hoes nog zeker vijf maanden burgemeester is. Er moet een profielschets voor een nieuwe burgemeester komen, er komt een vertrouwenscommissie, de gouverneur krijgt de sollicitanten over de vloer.’ 

 

En Onno Hoes maar bungelen. 
‘Overgeleverd aan het lot en welke lijken er nog meer uit de kast vallen. Ik zie eerlijk gezegd niet gebeuren dat hij die termijn van vijf maanden volmaakt. Hoes moet ontzettend op zijn tellen passen. Als feitelijk waarnemer moet hij namelijk nog steeds voldoen aan de eisen van onbesproken gedrag. Een waarnemer is geen feestburgemeester. En wie weet wat de komende maanden nog staat te gebeuren. Zie we hem weer in een café met een jongen? Er moet trouwens toch nog een boekje uitkomen van een toyboyWat staat daarin? Ik ben bang dat we over een maand, of twee maanden, weer deze discussie hebben en dat de gemeenteraad dan wél het vertrouwen in hem opzegt. En dan is het meteen wegwezen voor Hoes.’

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Peter Jansen op
De storm gaat al liggen en Hoes ligt lekker in deze zon met wachtgeld.
Door Herman op
Dhr Hoes heeft inderdaad niet voldaan aan de eis om het ambt niet in opspraak te brengen. Zo simpel is het. Erg dom en daar is meer 1 oplossing voor: vertrekken zonder wachtgeld
Door Jan (Gepensioneerd) op
Ambt in opspraak te brengen, de reputatie van de stad schade berokkenen. Zijn privéleven heeft hem de das omgedaan.
Waar heeft die man het over? Sinds wanneer mag een vrijgezelle volwassen geen afspraak meer maken met een andere volwassene? Wat is daar in hemelsnaam mis mee?
Door Hans (adviseur) op
Een burgemeester heeft per definitie tegenstanders net als iedere wethouder. Als je iemand in diskrediet wil brengen is dat niet zo moeilijk. De normen en waarden zijn van ieder verschillend. Als burgemeester of wethouder leef je wel in een glazen huis.
Of je nu een seksuele relatie hebt met een volwassene is geaccepteerd.
Politiek maakt het niet zo veel uit of een burgemeester dan langer op zijn post blijft. Opblazen hoort bij de politiek.
Door Jos op
Met stomme verbazing lees ik een aantal reacties hieronder. Wanneer zouden mensen zich eens realiseren dat zij met hun onbeschofte taalgebruik en ongenuanceerde opvattingen op zijn minst zo schadelijk zijn voor de samenleving als zij van mening zijn dat Onno Hoes is. De samenleving gaat kapot aan dit soort ongenuanceerde opvattingen en mensen die meteen met hun (ver)oordelingen klaar staan. Het lijkt er op dat je tegenwoordig nog beter kunt frauderen op alle fronten etc. dan als publiek bestuurder in een prive-zaak een keer onvoorzichtig zijn. En dat is een trieste constatering!
Door Floor op
Er zijn veel meer burgemeesters (hetero en vast ook homoseksueel) die sexueel nogal losbandig zijn. Macht erotiseert, tenminste dat zegt men. In het Brabantse kan ik er zo een aantal opnoemen. En iedereen in de stad weet het. Kennelijk zijn deze vrouwen discreter dan de vriendjes van Onno.
Waarom hebben ze juist hem gepakt? Omdat hij afspreekt met jonge jongens? Heeft dit toch te maken met zijn homoseksualiteit? Of met het feit dat hij nu wordt gepakt op het feit dat hij jaren heeft kunnen genieten (via zijn man) van het openbaren van dit soort filmpjes? Onno heeft pech gehad. Tenzij we nu ook de andere losbandiger burgemeesters gaan aanpakken.
Door Henk (grote verbazer) op
Als Hoes niet begrijpt dat hij in zijn functie als burgemeester in een glazen kast leeft, dan zit hij niet op de juiste plaats. En moet dus vertrekken. Dat hij dat nu doet is helemaal goed!
Door Stephan op
Niet zo heel slim van burgemeester Onno Hoes om aangifte te doen.
Nu komt alles extra in de publiciteit. En reken maar dat er veel shit bij zit.
Hij zal weleens veel sympathie kunnen gaan verliezen.
"Wie geschoren wordt, moet stil blijven..."
Door anoniem (Beleidsadviseur) op
@ Marjan,

Hoe zou jij de leefstijl van Onno dan bestempelen?
Ten eerste overspel, zeer jonge mannen, grindr, openbare sexuele handelingen ......

In de heteroscene noemen wij dat losbandig.

Dat dit losbandig gedrag (wat niet hoort bij een burgemeester) wordt goed gepraat noem je 'normvervaging'.
Door Marjan op
Dat een burgemeester dat jarenlang 24 uur per dag moet zijn is een redelijk onmenselijke verwachting. Fatsoenrakkers hebben weer een mooie tijd. Ik hoop dat de afschuwelijke reacties die ik hieronder las niet door ambtenaren zijn gedaan. Dat is pas schande voor het ambt. Overigens zit in al die oordelen over Hoes een flinke portie haat tegen de leefstijl, cultuur of hoe je het ook wil noemen van de gaygemeenschap. Nederland is in vele kringen erg bekrompen, griezelig.