Advertentie

Historisch lage opkomst verkiezingen verwacht

Minder dan 50 procent van de kiesgerechtigden zegt te gaan stemmen. Zij die dat wel doen, stemmen voornamelijk op lokale partijen.

20 februari 2014

De kans bestaat dat op 19 maart minder dan 50 procent van de stemgerechtigden de gang naar het stemlokaal gaat maken. Dat blijkt uit een steekproef van TNS Nipo. Van de ondervraagden heeft 42 procent aangegeven zeker te gaan stemmen. 4 jaar geleden bedroeg die zogeheten opkomstintentie 49 procent en ging uiteindelijk 54 procent naar de stembus.

Lokalen
Naar verwachting zullen lokale politieke partijen goed scoren. Zo'n 26 procent van de stemmen gaat mogelijk naar de 'lokalen', maar dat zou nog wel meer kunnen zijn. ,,In 2010 peilden we de 'lokale partij' op 12 procent maar scoorden ze gezamenlijk het dubbele: 24 procent", aldus TNS Nipo. De oorzaak is simpel, zeggen de onderzoekers: ,,De respondent denkt bij het invullen van de enquête misschien aan een landelijke partij als SP of D66 of de Partij voor de Dieren en ontdekt in het stemhokje dat deze partij niet meedoet." 

Thema's
Gezondheidszorg is voor veel kiezers het belangrijkste thema bij de komende gemeenteraadsverkiezingen. Stond 4 jaar geleden veiligheid bovenaan het lijstje van belangrijke onderwerpen, nu zijn dat de thuis-, jeugd- en ouderenzorg. Ook het thema werkgelegenheid spreekt veel mensen aan, meer nog dan veiligheid. Volgens de onderzoekers is het bij de kiezer doorgedrongen dat gemeenten door decentralisatie meer verantwoordelijkheden hebben gekregen voor taken als ouderen- en gehandicaptenzorg.

 
Geen vertrouwen 

Het vertrouwen dat gemeenten de zorgtaken goed zullen uitvoeren, is laag. Twee derde van de ondervraagden heeft er geen fiducie in dat het goed komt. Vooral op het gebied van de jeugdzorg zijn er sterke twijfels: 69 procent heeft weinig tot geen vertrouwen in een goede uitvoering van de jeugdzorg. Aan het onderzoek werkten 1310 Nederlanders van 18 jaar en ouder mee. Ze zijn tussen 7 en 10 februari bevraagd.

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Willem
Och kom, Kees,

Mensen bezoeken een gemeentelijke website als ze iets specifieks zoeken, niet omdat ze zo maar eens rondsurfen op het net. Het is toch wel tekenend dat de poltiek altijd wel iets of iemand weet aan te wijzen die voor haar de opkomst moet vergroten. Mijns inziens ligt daar een schone taak voor de politiek zelf. Gooi die oubollige verkiezingsborden aan de kant en ga op een innovatieve wijze campagne voeren. Screen je raadsleden op integriteit, kennis en kunde. Luister naar de bevolking, maak waar wat je belooft en reken na de raadsperiode met de bevolking af door je verkiezingsbeloften te leggen naast de resultaten die je hebt geboekt. Leg verantwoording af voor de stemmen die je gekregen hebt. Dan ben je eerlijk. Het wijzen naar anderen die jouw imagoprobleem als politiek moet gaan oplossen, is wat kinderachtig.
henk
Deze regering heeft de gemeente en haar ambtenaren in het verdomd hoekje gezet . Aangevuld met fraude

Van wethouders zijn mensen het beu. Straks nog 5 % opkomst
De Kruijk / campagne maker
Gemeenten kunnen met goede campagnes de verkiezingen beter onder de aandacht brengen en zo de opkomst verhogen.

Volg het voorbeeld van de gemeente Hilversum. Hilversum heeft een aansprekende verkiezingsclip ontwikkeld. Zie www.stem19maart.nl

Die clip kan ook door andere gemeenten worden ingezet.

Rex Rotary / Coördinator
De landelijke politiek staat inmiddels zover buiten de samenleving dat een groot deel van de potentiële kiezers politici niet meer serieus neemt. We worden dagelijks geconfronteerd met gedraai, gekonkel en pure leugens. Door de patstelling in de politiek (vooral het kabinet niet laten vallen, anders komt Wilders aan de macht) komen de poltici er nog mee weg ook. De kiezers zijn dit gedrag ZAT. Dit zal zijn weerslag op de gemeentelijke verkiezingen hebben. Jammer voor al die lokale politici, die wel willen.
kees / Oud Wethouder
De gemeenten kunnen idd voor weinig geld zo'n clipje op hun site zetten waardoor op een simpele wijze een grote groep van mensen die niet van plan waren om te gaan stemmen, in 3 minuten in de gaten krijgen waarom het wel slim is om te gaan stemmen, en ook daadwerkelijk gaan stemmen. Ik zag de clip inmiddels ook op de website van Houten en Borne. Maar ook zag ik dat er gemeenten zijn die de clip op de websites van (hun) scholen zetten. Misschien is dat nog wel veel slimmer!

Hulde! Hoogste tijd dat er meer gemeenten eens gaan kijken bij die webstie stem19maart.nl
Hannes Haganum / kritisch lezer
De lokale politiek is de laatste vier jaar wel met erg veel schandalen in het nieuws geweest. Bovendien kleeft aan raadsleden het imago van amateurisme. Kijk ook naar het feit dat bijna alle raadsleden wel achterom kijken naar hun ego, maar niet vooruit naar alle zorgverantwoordelijkheden die op gemeentes afkomen. De politiek is een aparte kaste van poldermandarijnen geworden die mijlenver van mensen afstaat. Lokale partijen vertegenwoordigen vaak wel het beste het gevoel van de burger, of een landelijke partij moet een bekend, lokaal boegbeeld in de gemeenteraad hebben zitten. Wie zichzelf respecteert, zal al snel bedanken voor de eer om zoveel tijd op te offeren voor neuzelvergaderingen van mensen met grote ego's. Helaas is het niveau vaak bedroevend laag. Politiek kan bovendien niet zonder emotie, zonder een vorm van gevoel en beleven. Zelfs de voorlopers van het CDA zijn uit een vorm van populisme ontstaan, maar ja, helaas krijgt niemand in dit land meer goed geschiedenisonderwijs. Kijk maar eens naar politieke debatten in Vlaanderen, daar valt nog heel veel van te leren wat inhoud en presentatie betreft.
Advertentie