Advertentie

Helft kiezers positief over proef wietteelt

De helft van de kiezers (49 procent) ziet de invoering van een gekozen burgemeester door de gemeenteraad of inwoners zitten. Ook over de proef met legale wietteelt in zes tot tien gemeenten is de helft (51 procent) van de kiezers positief. Dat blijkt uit een enquête van I&O Research.

12 oktober 2017

De helft van de kiezers (51 procent) ziet de proef met legale wietteelt in zes tot tien gemeenten zitten. Ook over de invoering van een gekozen burgemeester door de gemeenteraad of inwoners is de helft (49 procent) van de kiezers positief. Dat blijkt uit een enquête van I&O Research.

Proef wietteelt

Zoals te verwachten viel zijn vooral kiezers van D66, GroenLinks en PvdA positief over de gemeentelijke proef met legale wietteelt (71 tot 74 procent). Kiezers van de ChristenUnie (18 procent) en SGP (3 procent) zijn er een stuk minder enthousiast over. Toch is een minderheid van de CU-kiezers (40 procent) expliciet negatief over de proef. Onder alle kiezers is dat percentage 23 procent, neutraal is 22 procent. Van de VVD-kiezers is bijna de helft (48 procent) positief, bij de CDA-kiezers is dat 35 procent. Van de laatste groep is 34 procent expliciet tegen, bij de CU-kiezers is dat percentage 40.

Gekozen burgemeester

Een vijfde van de kiezers (21 procent) is expliciet negatief over de invoering van een gekozen burgemeester door de gemeenteraad of de inwoners. Driekwart van de kiezers is hier positief (49 procent) of neutraal (25 procent) over. Per partij valt op dat kiezers van de PVV (64 procent), 50Plus (66) en Forum voor Democratie (64) het meest positief zijn over deze ontwikkeling, gevolgd door D66 (56). Het meest negatief erover zijn SGP en CDA (beiden 39 procent), gevolgd door de PvdA (38).


Statushouders
Over het plan om vluchtelingen met een verblijfsstatus de eerste 2 jaar geen recht te geven op een zorgtoeslag, huurtoeslag of op de bijstand en gemeenten zorg te laten dragen voor hun huisvesting en zorgverzekering is 45 procent van de kiezers positief. Een kwart is er expliciet negatief over. Partijen aan de rechterkant van het spectrum zijn het meest positief over het voornemen (53 tot 61 procent). D66 neemt een middenpositie in met 39 procent positief. Opvallend is dat kiezers van de CU er minder expliciet positief over zijn (31 procent) dan kiezers van de PvdA (32) en SP (37).

Het onderzoek van I&O Research is gehouden onder 1370 Nederlanders op de middag van en de ochtend na de publicatie van het regeerakkoord. 

Reacties: 14

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
Ik hoop dat dit de opmaat is naar het volledig vrij geven van softdrugs. Een ieder die dat wil blowt zich maar suf.
Jan
Wat de gekozen burgemeester betreft: gekozen door de gemeenteraad en gekozen door de bevolking moet je bij de vraagstelling niet op één hoop gooien. Een door de gemeenteraad gekozen burgemeester (na een gedegen sollicitatieprocedure) vinden velen een goede zaak, maar een onervaren popi jopie figuur zoals een BN-er als burgemeester lijkt me niet aan te bevelen. Dat laatste krijg je al gauw bij een rechtstreeks door de bevolking gekozen burgemeester.
H. Wiersma / gepens.
Het legaliseren van de wietteelt wordt de opmaat naar het gebruik van zwaardere drugs en nog meer daarmee samenhangende criminaliteit o.a. liquidaties). Nederland dreigt op deze manier wereldkampioen drugsteelt te worden. Rigoureus en slimmer ingrijpen is de enige methode om van deze troep af te komen.
Martin
Spijker is een conservatief complotdenker. Er is nooit empirisch onderzoek geweest wat heeft aangetoond dat cannabis een 'gateway drug' is voor andere verdovende middelen. Integendeel, er is wel literatuur die aantoont dat het niet zo is.



Hetzelfde is van toepassing op de bewering van criminaliteit. Verscheidene studies en pilots laten zien dat criminaliteit juist afneemt bij legalisering.



Tevens getuigt het gebruik van de term "troep" wederom op een vooringenomenheid die getuigt van bekrompenheid. De medische en cognitiewetenschappen laten zien dat normaal recreatief gebruik van cannabis bij volwassenen amper impact heeft. Zoekt u maar een arts die hetzelfde durft te zeggen over alcohol.



H. Karelsen / belastingdeurwaarder
Martin, steek er nog een op. Een empirisch onderzoek of meer van dat fraais is echt niet nodig. Als buitendienstmedewerker en bezoeker van vele lagen van de bevolking zie ik bijna dagelijks de problematiek welke mede door het gebruik van softdrug wordt veroorzaakt. Jouw beleving en wereld staan heel ver van de realiteit vandaan, verder wil ik er geen woorden aan vuil maken.
Martin
Hallo K,



Je hoeft geen gebruiker te zijn om iets op objectieve gronden te beoordelen. Precies het accepteren dat objectieve gronden geen subjectief perspectief verondersteld is iets wat jij niet schijnt te snappen. Je komt namelijk met onbeduidend anekdotisch bewijs met "ik zie dit, dus is het waar". Logica van lik m'n vestje, wat te kennen geeft dat je zelf nogal ver van de realiteit staat, omdat je je eigen ervaring verwart met de werkelijkheid.



Niemand heeft ooit gezegd dat cannabis geen problematische gebruikers kent. Ook ik niet. Het feit is alleen dat mensen, inderdaad uit verschillende sociaal-economische lagen van de samenleving, vatbaar kunnen zijn voor misbruik van psychoactieve middelen. Dat is een algemene constatering, geen normatieve claim. Allerlei factoren spelen hier een rol, van genetische disposities tot omgevingsfactoren.



Het verbieden van bepaalde psychoactieve stoffen is nooit en te nimmer een oplossing voor deze problemen. De problemen zitten namelijk besloten in de daadwerkelijke causale factoren. Als mensen de noodzaak voelen om aan de werkelijkheid te ontsnappen, dan vinden ze daarvoor wel een weg. Of dat nou cannbis, alcohol, of andere middelen -- of compleet andere 'methoden' zoals hard rijden, vechten, zelfmutilatie, vreemdgaan, enzovoort.



Sterke preventie en goede zorg zijn hiervoor de oplossing. Niet het verbod op een plant.
H. Karelsen / belastingdeurwaarder
Martin,



Lees nu eens wat je allemaal schrijft. Man, je slaat echt op hol. Je moet zelf een grootverbruiker zijn, onder invloed van het goedje en het zicht op de werkelijkheid ontnomen door de rook welke het veroorzaakt. Je schrijft over psycho en verwart, niets aan toe te voegen.
Yvette
K, het feit dat je zelf niet academisch opgeleid bent en zodoende niets van het betoog van Martin begrijpt, waarna u hem vervolgens persoonlijk aanvalt, zegt veel meer over dan over hem.



Uw berichten getuigen van een zeer onprofessionele houding. Ik hoop dat u zich in uw werk wel laat leiden door feiten in plaats van onderbuikgevoels. M
Koos
K, jij bent alles wat er mis is met een deel van de Nederlandse ambtenaren: dom en kortzichtig.



Je lijkt zelf in de war. Incoherent gebrabbel. Als jij met mensen werkt met verslavingsproblematiek houd ik mijn hart vast.
H. Karelsen / belastingdeurwaarder
Dag Yvette,

Mijn professionele houding is gebaseerd op waarnemingen uit de praktijk. Daar kan geen enkele studie of andere boekenwijsheid aan tippen. De zg. persoonlijke aanval is meer een wake-up-call want daar is het nooit te laat voor. En inderdaad, ik laat mij leiden door de feiten en probeer te voorkomen dat het voor velen lijden wordt. Want dat is het al met het gedoogbeleid en dat zal dus alleen maar erger worden.

Van drugsgebruik is nog nooit iemand beter geworden, slimmer of wat dan ook. Wel heb ik vaak het tegenovergestelde gezien. De realiteit uit de praktijk en daar moeten we mensen voor behoeden.

Einde van mijn bijdrage aan deze dicussie !
Martin
Dat is dus geen "professionele houding", maar een onnozele houding. Jouw "waarnemingen uit de praktijk" zijn namelijk niets minder, maar vooral niets meer, dan dat: jouw waarnemingen. Die hebben geen algemene geldigheid.



In jouw waarneming is de aarde waarschijnlijk plat, staat de aarde stil en komt de zon op en gaat de zon onder. Maar, beste K, veel dingen die mensen waarnemen corresponderen helaas niet met de werkelijkheid. In de realiteit is de aarde namelijk een bol, draait deze om haar eigen as én om de zon heen. Dat zie jij niet, maar gelukkig hebben we daarvoor "studies en boekwijsheden".



Het mooie aan dergelijke studies is, mits een gedegen epistemologische en methodologische fundering, iedereen deze studies kan herhalen. Zelfs dubbel-blind! Kun je nagaan. De wondere wereld van de wetenschap.



Het is spijtig om soms te constateren dat onze eigen bevindingen, waarnemingen en overtuigingen niet waar lijken te zijn. Voor sommige mensen, zoals jij, is dat bijzonder moeilijk te verkroppen.



Op het moment dat jij de wetenschappelijke consensus tegenspreek en op het internet elke vorm van medische professionaliteit schendt, namelijk door mensen te betichten van drugsgebruik en ze diagnosticeren met "psycho en verwart" (inclusief grammaticale fout, heel netjes), dan geef je te kennen dat je een alles behalve een professional bent.

H. Karelsen / belastingdeurwaarder
Martin, nou goed dan, nog één keer:

lees vandaag de krant - man, onder invloed van drugs, rijdt met een snelheid van ongeveer 240 km/pu een gezin in puin. Een dode, een levensalng invalide, kinderen voor de rest van het leven getraumatiseerd.

Dan parten we verder niet over de maatschappelijke kosten en het trauma voor de overige familieleden. Dat is ook een waarneming, een feit. Zeg het maar.
Cornelis
K, kom nou eens met daadwerkelijke argumenten, in plaats van die losse, anekdotische, flodders. Als we ons daarmee laten overtuigen kunnen we straks de smartphone, alcohol, gebrek aan slaap, radio, bijrijder

en ga zo maar door verbieden.



Met het legaliseren van wietteelt heb je meer handvatten om controle uit te oefenen op wat er gerookt wordt dan als het in de schimmigheid blijft. Dat leidt niet tot meer lijden, integendeel.



Laten we inderdaad maar niet verder praten over maatschappelijke kosten, straks blijkt nog dat legalisering heel veel geld scheelt op het gebied van handhaving.
Martin
Beste K.,



Inderdaad. Lees eens de krant. Dagelijks zijn er verkeersongevallen. Met merendeel is gewoon nuchter.



Moraal van het verhaal? Dat de mensheid niet geschikt zijn voor het besturen van gemotoroiseerde voertuigen en dat we terug moeten naar paard en wagen?



Nee, inderdaad. Er is geen moraal van het verhaal op grond van wat losse constateringen op basis losse, individuele, waarneming. Wil je stevige conclusies doen, dan moet je onderzoek doen.
Advertentie