Advertentie

Helft gemeentesecretarissen is na 4 jaar vertrokken

In ruim 200 gemeenten is de afgelopen vier jaar een of meer keer een andere gemeentesecretaris aangetreden. Slechts een kleine groep gemeentesecretarissen (28) heeft de plek die zij in 2011 bezette, kunnen inruilen voor een gelijke positie in een andere gemeente.

11 september 2015

De gemeentesecretaris, vroeger het mannelijke, wijze boegbeeld van de gemeentelijke ambtelijke organisatie, is in de helft van de gemeenten na 4 jaar vertrokken en vervangen door een opvolger(ster).

Dat blijk uit onderzoek van De Collegetafel in opdracht van Binnenlands Bestuur. De meeste vertrekkers, een kwart (55), blijven binnen de overheid of non-profitsector en vindt daar een nieuwe baan, vooral als directeur. Een andere grote groep, een vijfde deel (43 gemeentesecretarissen), is gedwongen tot vertrek vanwege een vertrouwensbreuk, als gevolg van een conflict of een faux-pas. Een zesde deel (33) van de vertrokken gemeentesecretarissen die in 2011 in functie was, is met pensioen gegaan.

Overstap
In ruim 200 gemeenten is de afgelopen vier jaar een of meer keer een andere gemeentesecretaris aangetreden. Slechts een kleine groep gemeentesecretarissen (28) heeft de plek die zij in 2011 bezette, kunnen inruilen voor een gelijke positie in een andere gemeente. Promotie naar een grotere gemeente, in de eigen regio of provincie, heeft daarbij veruit de voorkeur. Gemeentesecretarissen uit gemeenten met meer dan 100.000 inwoners maken de overstap buiten de eigen regio of provincie, naar een gemeente met ongeveer hetzelfde aantal inwoners.
Afbeelding
Vertrekgedrag
Dit zijn de belangrijkste uitkomsten uit het onderzoek naar het blijf- en vertrekgedrag van de gemeentesecretaris, die hoofd is van de ambtelijke organisatie en eerste adviseur van het college van burgemeester en wethouders. Onderzocht is welke van de secretarissen uit de huidige 393 gemeenten in vergelijking met 2011 nieuw zijn, en welke secretarissen in 2011 ook al op die post zaten. Krap de helft van de huidige gemeenten heeft nog dezelfde gemeentesecretaris als vier jaar geleden.

Meer vrouwen
Het ambt van gemeentesecretaris is geen exclusief domein voor mannen. Mannen vormen nog de meerderheid, zeker in de ruim veertig grootste gemeenten. In de afgelopen vier jaar is het aantal vrouwelijke gemeentesecretarissen in de provinciehoofd- en grote steden gegroeid van 9 naar 12. Tien jaar geleden, in 2005, telden deze provinciehoofd- en grote steden slechts vijf vrouwelijke secretarissen. Opvallend: Den Bosch heeft al tien jaar een vrouw als boegbeeld van de ambtelijke organisatie: Irma Woestenberg is nog steeds gemeentesecretaris in de Brabantse hoofdstad. Opvallend is ook dat Oss en Heerlen in 2005 een vrouwelijke gemeentesecretaris hadden, en nu nog steeds, zij het een andere.

Lees het volledige artikel in Binnenlands Bestuur nr. 18 van deze week

Reacties: 9

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Marcel / criticus
@Donders: dat kan, maar als je als gemeente eindelijk een écht goeie hebt, zou je die juist moeten willen behouden.
peter
Natuurlijk met een flinke vertrek premie
J de Vries / mederwerker
Deze is zo goed als zijn intimidatie en onderdrukking,
Reynders / ambtenaar
Ik heb er al heel wat zien komen en gaan. Vroeger waren ze vrij behoudend als het over organisatiestructuur en ontwikkelingen gaat, tegenwoordig lijkt het wel of elke secretaris een eigen stempel op de organisatie wil drukken. "Kijk, dat heb ik voor elkaar gebracht" maar of het altijd een verbetering is? Kost veel geld en veroorzaakt veel onrust.
henk
Gemeentesecretarissen duiken in reorganisaties. Lekker veilig voor hem/haar zelf. Zo wordt je niet op de resultaten afgerekend van het eigenlijke werk.

Het is bijzonder om te zien hoe als gevolg van goed management sommige steden zich prima hebben ontwikkeld (voorbeeld: Deventer), maar ook het omgekeerde is te zien (zie Apeldoorn), waar het verval al jaren gaande is.
Petra
Continuïteit is écht niet meer van deze tijd.......
Antoon Duijnker / directeur
De cijfers tonen naar mijn idee goed aan dat diversiteit groeiende is, dan vrouwen, net zo moeizaam als elders, de ambtelijke topposities in gemeenten weten te bereiken én dat een kortere doorlooptijd - het beeld van de voetbalcoach duikt op - gelijke tred houdt met de toenemende complexiteit van de gemeentelijke organisatie. Oorzaken als decentralisatie, samenwerking en fusies met andere gemeenten én verdergaande digitalisering van het ambtelijk 'apparaat' zijn daarbij bekende onderwerpen. Ik ook het verband met de ontwikkelingen van de lokale politiek hierin onderzocht?! Secretarissen ... ooit luidde de slogan: "Ik wens je veel personeel" ... maar dat neemt juist af :-)
econoom
zucht.... was het maar waar dat de onze binnen 4 jaar zou vertrekken......
J de Vries / mederwerker
Kan die van Rotterdam ook niet weg!
Advertentie