Advertentie

Helderse gemeenteraad vonnist “Geile Geurt”

Wethouder Geurt Visser van de Stadspartij in Den Helder moest aftreden vanwege het sturen van seksueel getinte berichtjes aan vrouwen. De raadsvergadering liet zien dat de partij verdeeld is. Het vertrek van "geile Geurt" heeft de verhoudingen in de fractie op scherp gezet en leidt wellicht tot de val van de coalitie.

02 juni 2015

De gemeenteraad van Den Helder moest er uiteindelijk aan te pas komen om wethouder Geurt Visser (Stadspartij) de laan uit te sturen. “Geile Geurt” zou seksueel getinte berichtjes gestuurd hebben aan vrouwen. De Stadspartij lijkt intussen voor een scheuring te staan wat de coalitie weer in gevaar kan brengen.

Geen officiële klachten
Wethouder Geurt Visser is donderdagavond door de raad naar huis gestuurd, nadat 18 van de 29 raadsleden voor een motie stemden hem per direct ontslag te verlenen en niet pas per 1 juli. Opvallend was dat Visser vorige week dinsdag zelf zijn ontslag had ingediend, maar hierop terug wilde komen toen uit een brief van het college aan de raad bleek dat geen officiële klachten binnen waren gekomen van vrouwen over zijn onwelvoeglijke WhatsApp-berichtjes. Visser had het bestaan van deze berichten erkend net als beeldmateriaal dat potentieel schadelijk zou kunnen zijn voor zijn gezin als wel voor andere gezinnen. Professionele hulp was hem aangeboden, maar had niet het gewenste effect.

Indringende berichten
Omdat zijn collega’s hem vertelden over ingediende klachten had hij vorige week zijn conclusies getrokken en om zijn gezin te beschermen zijn ontslagbrief gestuurd. Hij kan hier juridisch overigens niet op terugkomen. Maar nu geen officiële klachten bleken te zijn ingediend, zou Visser naar de Rijksrecherche zijn gestapt om aangifte te doen tegen zijn medebestuurders. Volgens hem hadden zij zijn werktelefoon niet mogen leeghalen. Visser had zijn flirterige opmerkingen naar eigen zeggen nooit als seksuele intimidatie bedoeld. Het college spreekt echter over “indringende berichten” die het bestuur de afgelopen weken bereikten. Daarbij zou Visser niet alleen vrouwen op de werkvloer van het stadhuis, maar ook vrouwen uit de stad en regio onwelvoeglijk hebben benaderd.

Verdeelde fractie
Het presidium had unaniem besloten Visser voor de extra raadsvergadering van maandag te ontslaan om nadere imagoschade voor hem en de stad te voorkomen. Tijdens de vergadering kwamen enkele fractievoorzitters daar echter op terug. Zij wilden eerst een onderzoek. Daarbij volgen fractieleden van de Stadspartij hun fractievoorzitter Peter Reenders niet. Volgens Edwin Krijns, fractievoorzitter van oppositiepartij CDA en aanvrager van het debat,  kwam het voor sommige van hen “heel erg dichtbij”. ‘Het was hun wethouder die weg moest. Ze hadden de hoop dat ze hem nog konden redden.’

Geen onderzoek
Dat bleek niet het geval. Wel bleek het college geen problemen te hebben met het instellen van een onafhankelijk integriteitsonderzoek. Daarover bleken de stemmen te staken, zodat het de volgende raadsvergadering opnieuw in stemming komt. Krijns: ‘Wij vonden dat niet nodig, ook niet om veel geld uit te geven aan een zodanig beschadigde wethouder.’ Volgens hem moet het presidium kaders van een dergelijk onderzoek stellen, bijvoorbeeld of ook de rol van burgemeester en wethouders moet worden meegenomen. Burgemeester Koen Schuiling verweet zichzelf het presidium niet meteen te hebben ingelicht over de reden van het vertrek van Visser. Hij bood hiervoor “royaal” zijn excuses aan.

Fractieberaad
De vraag is nu hoe de Stadspartij (11 zetels) zich na het debat herpakt. In lokale media deden berichten de ronde dat fractievoorzitter Peter Reenders zijn ontslag had ingediend en met enkele kompanen uit de fractie een nieuwe fractie zou vormen die meteen maar een nieuwe coalitie met enkele oppositiepartijen zou moeten aangaan. Vice-fractievoorzitter Nico van Delft zegt dat de fractie zich dinsdagavond gaat beraden over de situatie en dat hij geen idee heeft van de uitkomst. Volgens hem is Reenders nog altijd fractievoorzitter. Met Reenders zelf kon dinsdag geen contact worden gelegd.

CDA open voor gesprek
Krijns houdt rekening met een mogelijke scheuring van de Stadspartij en zou daar niet rouwig om zijn. ‘Het zou goed zijn voor de stad als het rationele deel van de fractie in de coalitie zou zitten. De partij heeft immers flink gewonnen, maar ze zijn eigenlijk te groot voor een fractievoorzitter om in bedwang te houden. Ze hebben vaak een meerderheid, maar besluiten zijn niet altijd op kennis, maar op meningen gebaseerd. Mocht Reenders die kant op willen, dan juich ik dat toe. Wij staan altijd open voor een gesprek.’

Geurt Visser is via Twitter benaderd voor commentaar, maar reageerde dinsdag niet.

UPDATE
Na intern beraad heeft de Stadspartij de rijen gesloten. In een verklaring zegt de partij dat de fractie ontwricht en intern beschadigd is. De kou is ook nog niet uit de lucht. De fractie is wel bereid ten faveure van de stad onderlinge geschillen aan de kant te zetten. 'Wij hoeven niet de beste vrienden te zijn om als fractie verder te kunnen, maar wij zullen er alles aan doen om deze coalitie bijeen te houden in het belang van deze stad!'

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Jeroen / bestuursadviseur
Den Helder weer door de bocht. Zou bijna pleiten om er centraal bestuurd gebied van te maken.
Rianne
In Zuid-Europese landen zouden ze Geurt Visser charmant hebben gevonden: complimenten maken aan vrouwen is daar heel vanzelfsprekend. In hun ogen zijn de Nederlandse mannen maar lomperikken. Maar zoals altijd wint ook hier de paarse broekenmentaliteit het van de galanterie.
Advertentie