of 59250 LinkedIn

'Haren' doet aangifte tegen provincie Groningen

Het Burgercomité Haren heeft aangifte gedaan tegen de provincie Groningen wegens valsheid in geschrifte. Het is een nieuwe poging om te ontkomen aan een herindeling met de gemeenten Groningen en Ten Boer. Het is aan nu aan het OM of het de aangifte gaat oppakken.

Het Burgercomité Haren heeft aangifte gedaan tegen de provincie Groningen wegens valsheid in geschrifte. Het is een nieuwe poging om te ontkomen aan een herindeling met de gemeenten Groningen en Ten Boer. Het is nu aan het Openbaar Ministerie om te beslissen of er een rechtszaak komt.

Verdoezeld

‘Het herindelingsadvies geeft geen waarheidsgetrouw en toereikend beeld van de gevolgde procedure voor samenvoeging van Haren bij Groningen’, aldus Gustaaf Biezeveld, woordvoerder van het Burgercomité Haren. ‘Zo werd verdoezeld dat de provincie het niet zo nauw had genomen met de vereiste zorgvuldigheid, behoorlijkheid en rechtmatigheid. Dit is heel ernstig. De wetgever moet erop kunnen vertrouwen dat hij door een provincie deugdelijk wordt geïnformeerd.’ Ook de burgers van Haren moeten erop kunnen vertrouwen dat regering en parlement op basis van de juiste feiten het handelen van een provincie kunnen toetsen en beoordelen, benadrukt Biezeveld.


Verdiepen

Het Burgercomité maakte vrijdag, tijdens de hoorzitting van de Tweede Kamer, bekend aangifte te hebben gedaan. Voordat het OM beslist of er een zaak komt, ‘moeten we ons goed in de zaak verdiepen’, zo laat een woordvoerder van het OM weten. Het is niet bekend wanneer het OM een besluit neemt, want het is een 'omvangrijk dossier', aldus de woordvoerder.

 

Kort geding

Het is niet de eerste keer dat het burgercomité via de rechter de omstreden herindeling wil voorkomen. Eind 2016 spande het Burgercomité een kort geding aan tegen de provincie Groningen. De rechter waagde zich echter niet aan een inhoudelijke beoordeling van de bezwaren van het Burgercomité. De rechter stelde destijds in zijn vonnis dat die beoordeling aan de bevoegde vertegenwoordigers van de wetgevende macht is.


Plenaire behandeling

Er is nog geen datum geprikt voor de plenaire behandeling in de Tweede Kamer. Dat is deels afhankelijk van de termijn waarop de minister van Binnenlandse Zaken reageert op het verslag van de Tweede Kamer, dat maandag klaar is. De verwachting is dat het niet meer voor het krokusreces zal zijn, maar ergens eind maart, begin april. Het streven is dat de Eerste Kamer het wetsvoorstel voor het zomerreces behandelt. Het wetsvoorstel gaat uit van herindeling van de drie gemeenten per 2019. 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Broadcaster op
Zou dit een zaak zijn voor de EU-Task Force die over Fake Nieuws gaat?
Door Henru (beleidsambtenaar) op
Dit zgn burgercomite maakt zich ronduit belachelijk om nu al voor de derde keer een zaak aan te spannen. Men zegt de inwoners van Haren te vertegenwoordigen, maar dit comite is een clubje van gepensioneerde import Harenaars.