of 59232 LinkedIn

Handhaving vuurwerkvrije zones moeilijk

De instelling van vuurwerkvrije zones die meerdere gemeenten rond de jaarwisseling gaan instellen, roept vragen op bij de handhaving. Dit stelde de Raad Nederlandse Detailhandel (RND) maandag in reactie.
3 reacties

De instelling van vuurwerkvrije zones die meerdere gemeenten rond de jaarwisseling gaan instellen, roept vragen op bij de handhaving. Dit stelde de Raad Nederlandse Detailhandel (RND) maandag in reactie op het voornemen van onder meer Amsterdam, Rotterdam en Hilversum.

Verbod op bepaalde plekken
Uit een onderzoek van NU.nl onder de 403 gemeenten bleek onlangs dat zeker negentien gemeenten een verbod instellen om op bepaalde plekken vuurwerk af te steken. Het gaat dan vooral om gebieden rondom winkelcentra, verzorgingshuizen, monumentale panden en locaties waar veel dieren verblijven.

Capaciteit
‘Je kunt je afvragen of er voldoende capaciteit is om hierop te controleren’, zei Wouter Weide, secretaris van de RND. Voor de verkoop zullen deze maatregelen maar beperkte gevolgen hebben, denkt hij. Het gaat hier niet om totaalverboden, benadrukt de secretaris. De raad vindt de maatregelen op zich goed, ‘zolang ze binnen het raamwerk van de wet vallen’.

Veilig vuurwerk afsteken
Ook de Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland (BPN), die de vuurwerkverkopers vertegenwoordigt, verwacht geen negatieve impact op de omzet door de instelling van vuurwerkvrije zones. De brancheorganisatie zegt zelf voorstander te zijn van vuurwerkvrije gebieden en hier al enige jaren voor te pleiten. ‘Als je vuurwerk afsteekt, moet dat veilig gebeuren’, zegt BPN-voorzitter Leo Groeneveld. ‘Op plekken waar heel veel mensen samenkomen, moet je geen vuurwerk afsteken. Dat voorkomt vervelende situaties zoals kans op letsel. Wij roepen dat al een hele poos.’

Verkoop
De brancheorganisaties zijn overigens 'blij' dat de periode voor vuurwerkverkoop drie dagen is gebleven. Er was sprake van dat naar twee dagen terug te brengen. Beperking van de verkoopperiode zou de handel in illegaal vuurwerk alleen maar stimuleren, menen zij. Vuurwerk mag op oudjaar worden afgestoken tussen 18 uur 's avonds en 2 uur 's nachts.

Zorgen bij politie
Ook de Nederlandse Politiebond NPB maakt zich zorgen over de handhaving in en om vuurwerkvrije zones in verschillende Nederlandse steden. De bond twijfelt eraan of er wel voldoende capaciteit is om vuurwerkverboden te handhaven. ,,Het water staat ons al tot aan de lippen", zegt voorzitter Han Busker van de NPB. ,,Aanpak van vuurwerkoverlast is nodig, maar dan moet je wel een organisatie achter je hebben staan hebben om te kunnen handhaven."


Op eigen terrein
In Hilversum mogen de mensen, die in het gebied wonen waarvoor dit jaar een vuurwerkverbod geldt, in hun eigen achtertuin, op een binnenplaats of op hun dakterras wel vuurwerk afsteken. Het verbod van de gemeente richt zich alleen op vuurwerk op de openbare weg en niet op particulier terrein.

Vragen over uitwerking
Dat antwoordt het Hilversumse college maandag op vragen die door de gemeenteraad zijn gesteld. De raad is op zich tevreden over het vuurwerkverbod voor een deel van het centrum, maar had veel vragen over de uitwerking.

Kinderen met sterretjes
Er wordt volgens het college ook geen ‘wilde jacht’ geopend op een kind met een sterretje in de vuurwerkvrije zone. ‘Toezichthouders en politie gaan letten op het afsteken van vuurwerk.’ Politie en justitie hadden bedenkingen over de handhaving van het verbod, maar er zijn extra toezichthouders ingehuurd en de gemeente zet alle buitengewone opsporingsambtenaren in. De politie houdt de wijkagenten paraat en heeft de diensten aangepast.

Algeheel vuurwerkverbod
Op oudejaarsavond is er continu contact tussen de gemeente en de politie, zegt het college. Burgemeester Pieter Broertjes is zelf ook op straat en loopt met politiediensten mee. Als het aan Broertjes ligt, geldt binnen tien jaar een algeheel vuurwerkverbod in zijn gemeente. Alleen de gemeente zelf krijgt een ontheffing voor een vuurwerkshow tijdens de jaarwisseling. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door opmerker op
"In Hilversum mogen de mensen, die in het gebied wonen waarvoor dit jaar een vuurwerkverbod geldt, in hun eigen achtertuin, op een binnenplaats of op hun dakterras wel vuurwerk afsteken. Het verbod van de gemeente richt zich alleen op vuurwerk op de openbare weg en niet op particulier terrein."
Jaaaaa, wat heweft dat nou voor nut? verbod = verbod -nederland ken teveel uitzonderingen in regelgeving
Door anoniem (Beleidsadviseur) op
@ August,

Helemaal mee eens. Verbod ingesteld? Dan ook keihard handhaven. Het moet vanaf dit jaar duidelijk worden hoe het spel wordt gespeeld, want rond oud en nieuw is NL een oorlogsgebied aan het worden met enorm veel heuse explosieven met x-maal de kracht van een handgranaat. Een keiharde aanpak dit jaar heeft een regulerende werking naar het volgende jaar.

Wat mij betreft wordt de Nationale Reserve benut om de ME deels te vervangen (voor de echte relsituaties). Dan kan de mankracht van de ME worden verdeeld over de provincies om aldaar de reguliere handhaving te versterken.

Daarbij alle hens aan dek!! Verloven intrekken en minimaal mensen op kantoor. Dus geen 50.000 politiemensen, waarvan er slechts 16.000 op straat lopen!!!! (zoals onlangs bleek uit onderzoek).
Door August Biels (gewezen ambtenaar) op
Het kan niet vaak genoeg gezegd worden: met de huidige wet- en regelgeving kan maximaal de overlast bestreden worden, en beperkt worden tot een zeer korte acceptabele periode.

Maar dan moet er wel gehandhaafd worden. Het gelabbekak van het blauw op straat, van BOA's en andere handhavers is de oorzaak van de overlast. Overigens: ik kan me de vuurwerkperiode niet herinneren dat ik hier pliesies zag, of andere handhavende ambtenaren.

Nieuwe en strengere regels hebben dus vooral een symboolkarakter, als er niet evenhard bij gezegd wordt dat er in de overlast periode een zerotolerance beleid wordt uitgevoerd, en dat overtreding leidt tot strenge(re) straffen, lik-op-stuk-beleid en inbeslagname van alle materiaal.

Ik hoop op de uitvoering van een keiharde zero-tolerance. Maar dan kun je die nieuwe regelgeving eigenlijk wel achterwege laten.

Ik vrees dat de praktijk zal uitwijzen dat er niet veel gaat veranderen. Maar dat is politiek in Nederland.