of 59232 LinkedIn

Haaksbergen stelde vorig jaar wél eisen aan stunts

Deel van de handgeschreven vergunning van dit jaar
Deel van de handgeschreven vergunning van dit jaar
3 reacties

Haaksbergen stelde in 2013 meer veiligheidseisen aan een stuntshow met auto's in het dorp. In de vergunning van dat jaar staat vermeld dat ,,alle stunts worden uitgevoerd in de richting waar geen publiek staat zodat, als er iets misgaat, geen mensen kunnen worden geraakt.'' Dat blijkt uit een feitenoverzicht dat de gemeente heeft gemaakt voor een informatiebijeenkomst woensdagavond.

Vragen

In de vergunning voor de recent fataal verlopen stuntshow op 28 september ontbrak deze voorwaarde. Een monstertruck reed rechtdoor het publiek in. Er vielen 3 doden en 28 mensen raakten gewond. Over de door de gemeente afgegeven vergunning zullen gemeenteraad en inwoners naar verwachting veel vragen stellen.


Gegevens veranderd

Uit stukken die de gemeente enkele dagen geleden vrijgaf, blijkt ook dat er 3 dagen voor het evenement nog met de hand gegevens zijn veranderd. Als die gegevens eerder bekend waren geweest, had de vergunning niet door een ambtenaar afgehandeld mogen worden. De gemeente gaat niet in op de schuldvraag, aangezien de onderzoeken naar het drama nog niet zijn afgerond. 

Nazorg

 

Er liggen nog steeds zes mensen in het ziekenhuis die gewond raakten bij het ongeluk met de monstertruck. Onder hen zouden ook nog kinderen zijn. De monstertruck reed na een stunt rechtdoor het publiek in. Hoe dat kon gebeuren, is nog niet duidelijk. Politie, justitie en de Onderzoeksraad voor Veiligheid OVV zijn nog bezig met onderzoeken. Op de informatieavond van de gemeente krijgen mensen onder andere meer te horen over nazorg voor slachtoffers op de langere termijn.

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Harold (bestuurder) op
@EMLS volgens mij heb ik dit verhaal eerder gelezen.....
Hoe je het wendt of keert het vergunningentraject in Haaksbergen klopte van geen kant. Daarnaast zou ik mij kapot schamen voor een burgemeester die alleen heeft geprobeerd zijn bestuurlijke straatje schoon te vegen ipv verantwoordelijkheid te tonen en te nemen. Van mij kreeg hij een schop onder zijn kont, wegwezen!!!
Door EMLS op

Ongeluk met monstertruck in Haaksbergen. Nederlandse wetgeving onvoldoende ?

Voor het organiseren van een evenement zoals in het Nederlandse dorp Haaksbergen plaats heeft gevonden heeft men een evenementenvergunning nodig. Deze vergunning moet in Nederland bij de gemeente worden aangevraagd.

Niet alleen is de vergunningverlening van belang maar meer nog de vergunningaanvraag.
De vergunningsaanvraag moet worden gepubliceerd doch ook de vergunningverlening moet tijdig voor het evenement worden openbaar gemaakt zodat belanghebbenden, omwonenden en anderen des nodig juridische stappen kunnen ondernemen als men het niet eens met het te houden evenement. Een Nederlandse burger moet dus ook de tijd hebben om een bezwaarschrift in te dienen om aan de Nederlandse bestuursrechter om een voorlopige voorziening en/of om schorsing te vragen van de verleende evenementvergunning om aldus meer specifieke voorschriften t.a.v. de veiligheid m.b.t. het te houden evenement af te dwingen en om bijv. een voorzorgs- en ontruimingsplan te eisen enz.

De evenementenvergunning in Haaksbergen is op 24 september 2014 (vijf dagen voor datum dat het evenement werd gehouden) verzonden aan de organiserende stichting. De aanvrage en de afgifte van de evenementenvergunning lijken niet te zijn gepubliceerd.

De wettelijke basis in Nederland is veelal de Algemene Plaatselijke Verordening ( APV ) welke in Haaksbergen in 2010 door het gemeentebestuur werd vastgesteld.

Het ongeluk tijdens de Love Parade in de Duitse stad Duisburg waarbij 20 doden zijn gevallen en grote aantallen festivalgangers gewond zijn geraakt toen duizenden mensen klem kwamen te zitten in een voetgangerstunnel gaf eens te meer de noodzaak aan van een door de centrale overheid afgegeven evenementenvergunning en ook om zulk soort vergunningen niet te doen laten regelen via plaatselijke verordeningen door het gemeentebestuur.

In Nederland laat men het vergeven van evenementenvergunningen en meldingen over aan de 403 gemeenten waarbij veelal de burgemeesters als bevoegd gezag gelden. Doch de plaatselijke lokale bestuursorganen hebben veelal de expertise niet in huis om de risico’s op zijn merites te kunnen beoordelen. De Nederlandse wetgeving is t.a.v. het houden van risicovolle evenementen een grijs gebied. Als een land gebrekkige wet- en regelgeving introduceert en/of laat voortbestaan handelt zij onzorgvuldig en daardoor onrechtmatig.
Door Ra op
het evenement moest hoe dan ook doorgaan..