of 59232 LinkedIn

'Haaksbergen schoot tekort bij truckdrama'

Zowel de gemeente als de organisator van het evenement en de bestuurder van de monstertruck heeft de gevaren niet onderkend, aldus de OVV. De OVV heeft vooral gekeken naar de vergunningverlening en niet naar de schuldvraag.
5 reacties

De gemeente Haaksbergen heeft bij het verlenen van de vergunning voor de fatale monstertruckshow in september vorig jaar te weinig oog gehad voor de veiligheid. Dat concludeert de Onderzoeksraad Voor Veiligheid (OVV) in het rapport over het ongeluk, dat woensdag is gepubliceerd.

Lessen voor de toekomst
Zowel de gemeente als de organisator van het evenement en de bestuurder van de monstertruck heeft de gevaren niet onderkend, aldus de OVV. De OVV heeft vooral gekeken naar de vergunningverlening en niet naar de schuldvraag. De bedoeling van het onderzoek van de OVV is dat er lessen voor de toekomst uit getrokken kunnen worden. Dat geldt niet alleen voor Haaksbergen, maar ook voor andere gemeenten.

Gebrekkig
Volgens de OVV was de vergunningverlening ‘in allerlei opzichten gebrekkig’. De Onderzoeksraad wijst erop dat de organisator van het monstertruckevenement veel te laat een vergunning aanvroeg, maar dat de gemeente daar soepel mee omging. Ambtenaren wilden de organisator graag helpen ‘mede vanwege het belang van het evenement en zijn goede naam’. De vergunning kwam pas vier dagen voor het evenement rond. Ambtenaren wisten bovendien niet genoeg over veiligheid en vroegen de hulpdiensten niet om advies.

Betekenisloos
Dat er in de vergunning voor de stuntshow met de monstertruck in Haaksbergen stond dat de veiligheid van het publiek gewaarborgd moest zijn en dat er dranghekken moesten worden geplaatst, noemt de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) woensdag 'betekenisloos'. ‘Er is op zijn best sprake van een toevallige relatie tussen de getroffen maatregel, het plaatsen van dranghekken, en de eventuele reductie van het risico’, vindt de raad.

Verdediging
De OVV haalt daarmee de verdediging van burgemeester Hans Gerritsen van de Twentse gemeente onderuit. Gerritsen zei eerder dat hij de vergunning voor de fatale monstertruckshow ook had afgegeven als hij zich vooraf in meer bijzonderheden had verdiept. Hij negeerde daarmee het advies van zijn eigen commissie Bezwaarschriften, die vond dat de hele vergunning moest worden vernietigd.

Alertheid
Burgemeester Hans Gerritsen was verantwoordelijk voor de veiligheid in zijn gemeente, maar hij was niet betrokken genoeg bij het verlenen van de vergunning. Zo wist hij niet wat er precies op het programma van het evenement stond. De onderzoekers noemen dat ‘een gebrek aan alertheid’.

Ongeluk
Chauffeur Mario D. van de zelfgebouwde monstertruck reed op 28 september vorig jaar met zijn voertuig rechtdoor het publiek in. Door het ongeluk kwamen een bejaarde vrouw, een man en een kind van vijf jaar om het leven. Ook raakten 28 mensen gewond. Enkelen van hen zijn nog steeds bezig met revalidatie. Er loopt nog een strafrechtelijk onderzoek naar het ongeluk. De rol van Mario D. is daar onderdeel van.

Kritisch
Eerder was de commissie Bezwaarschriften Haaksbergen al bijzonder kritisch over het afgeven van de vergunning. ‘Had nooit mogen gebeuren’, luidde de conclusie. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Theo (gem.ambtenaar) op
@Jacobus wat een kortzichtige redenering. Er is niet voor niets een vergunningstelsel voor bepaalde evenementen. Misschien iets met veiligheid te maken?? Welnu als je voor zo'n evenement een vergunning nodig hebt, moet je er ook voor zorgen dat dit enig nut heeft en de vergunningverlener aspecten van veiligheid heeft gekeken. De gemeente Haaksbergen heeft echt nergens naar gekeken en slechts 1 absurde niets inhoudende voorwaarde gesteld. De locatie was totaal ongeschikt, de afstand van het publiek tot het voertuig was niet bepaald enz.. De gemeente en deze burgemeester hebben vooraf en achteraf de andere kant opgekeken. En dat vind jij niet erg..........
Door Jacobus (gemeenteambtenaar) op
En daar gaan we weer. Als er ongelukken gebeuren in dit land heeft de overheid weer de schuld. Nooit gehoord van eigen verantwoordelijkheid? Waarschijnlijk gaan we nu weer nieuwe regels bedenken, nee beter nog, een Regionale Uitvoeringsdienst optuigen om alle evenementen te coördineren en regels te stroomlijnen, want dan is het tenminste op papier goed voormekaar en kunnen we weer rustig slapen, maar ik heb nieuws: 100% veiligheid is onmogelijk er zullen altijd ongelukken gebeuren, een (adequate) vergunning kan dat niet voorkomen!
Door Henk (Raadslid) op
Ton en Hans jullie reacties zijn mij uit het hart gegrepen. Deze man heeft op alle fronten gefaald. Hij is verantwoordelijk voor het vergunningtraject en heeft daar met zijn pet naar gegooid. Niet naar gekeken. Hij heeft geen benul welke verantwoordelijkheid een burgemeester heeft. Minstens zo erg is het dat hij zijn rol als burgerVADER heeft veronachtzaamd. Schandvlek voor zijn collegaburgemeesters!!!!
Door Ton (Adviseur) op
Wedden dat meneer Gerritsen binnenkort geen burgemeester meer is? Deze meneer is een schande voor het openbaar bestuur.
Door hansW (ambtenaar) op
Iedereen wist dat er niets klopte van het vergunningentraject in Haaksbergen. Een aanvrager die met zo'n kladje aankomt, moet direct naar huis worden gestuurd. Onbegrijpelijk dat Haaksbergen zoiets inbehandeling neemt en dat een burgemeester bij hoog en laag blijft volhouden dat hij het goed heeft gedaan. Blamerend gedrag van deze man richting de nabestaanden van de 3 doden en de zwaargewonden. Weer een burgemeester die zijn burgers niet serieus neemt en alleen aan zijn eigen positie denkt. Man ga toch eens excuses aanbieden, ook aan je eigen commissie voor de bezwaarschriften. Die zien zo'n man ook nooit meer voor vol aan!!