Advertentie

GS Gelderland vinden integriteitsdag goed plan

Gedeputeerde Staten van Gelderland vinden een jaarlijkse integriteitsdag voor bestuurders een goed idee. Het voorstel kwam van de ChristenUnie.

19 december 2012

Gedeputeerde Staten van Gelderland vinden het organiseren van een jaarlijkse integriteitsdag voor bestuurders een goed plan. De ChristenUnie opperde dat idee tijdens het spoeddebat over de 'bonnetjesaffaire' van ex-staatssecretaris Co Verdaas.

Integriteit niet ter discussie
Maar GS gaan er ook van uit dat de integriteit van het Gelderse college niet ter discussie staat, zei verantwoordelijk gedeputeerde Jan Markink woensdagmiddag. ,,De Staten zijn door ons altijd juist en volledig geïnformeerd, daarop moet u vertrouwen.''

Eigen verantwoordelijkheid
Zo waren GS er zeker van dat Verdaas in Nijmegen woonde, aangezien hij zich in die stad liet inschrijven in de gemeentelijke basisadministratie. Markink: ,,Met de kennis van vandaag zou je dat 'scheefgroei' kunnen noemen, maar we zijn altijd uitgegaan van de eigen verantwoordelijkheid van de betrokkenen.''

Soberheid betrachten
Ex-staatssecretaris Co Verdaas liet in reactie op het spoeddebat weten dat hij 'nooit een rit met de dienstauto heeft gedeclareerd.'  'Het ging om kilometers met de eigen auto die ik van Nijmegen naar Arnhem declareerde, terwijl ik Zwolle-Arnhem reed. Dit met het doel soberheid te betrachten.'

Zwarte bladzijden
Het debat spitste zich woensdag toe op het gebruik van de dienstauto en op de feitelijke woonplaats van de bestuurder, die als gedeputeerde in Gelderland moest wonen maar die in werkelijkheid bij zijn vriendin in Zwolle verbleef. ,,Bij zijn aftreden zei Verdaas al dat daarover discussie kon ontstaan en die discussie is er nu'', concludeerde fractievoorzitter Pieter Plug van de ChristenUnie. De partij is niet voor een nieuw onderzoek naar de declaraties, maar wil ,,de zwarte bladzijden'' omslaan.

Ook GS verrast 

Gedeputeerde Staten zeiden woensdag dat Verdaas hen ook heeft verrast met zijn verklaring over het declareren van ritten Nijmegen-Arnhem, terwijl hij in Zwolle was.

 

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

huisman / gemeente
Zelfs met de feiten op tafel wil men niet toegeven dat dit fraude is. Bij fraude gaat het niet over de hoogte van het bedrag maar de intentie. Maar dit soort "vergissingen" zijn aan de orde van de dag binnen de provincie. Dan is het eenvoudiger om te roepen dat je het niet wist of dat je de achterhaalde fraude maar eventjes terugbetaald. Dan kunnen we het boek van list en bedrog weer verder bladeren.
Piet / directeur
Een DRONKEN automobilist die in een autostapt zegt "kijk eens hoe goed ik rijden kan"! ( hij moet zich bewijzen)



Een NUCHTERE automobilist zegt niets en gaat gewoon rijden! ( hoeft zich niet te bewijzen)



En een POLITICUS, gaat/moet een integriteitsdag organiseren om de kiezers te laten gelove dat ze eerlijk zijn ( moet zich bewijzen).



Ik sluit overigens niet uit dat een gemiddelde politicus niet begrijpt dat die vergelenen wordt met een dronken en nuchte automobilist!



Trieste situatie en vragen niet het salaris terug van Verdaas, hij krijgt bijna 1 jr lang ca € 9.000 per mnd voor zijn escapades! Kortom dit lijkt toch een beetje op "heling"!



Er is ook niemand van de rechtsstreeks betrokkenen die hier zullen regaren!
een regioburger / consultant
Niet zo negatief @Piet aub! Ik heb van achter de schemen al gehoord dat de CdK voor de eerste integriteitsdag voor bestuurders meteen het ludieke idee heeft gelanceerd van zo'n oude houten schandpaal en een vrachtwagen doorgedraaide tomaten, waarbij de bevolking van de provincie zelf in het nieuwe beleid voro foute bestuurders mag participeren. Keigoed idee toch! Zal absoluut werken voor opvolgende jaren. En er zal wellicht weer meer toeloop komen naar de provinciale stembus omdat de politiek al doende meteen weer wat dichter bij de burger komt te staan, dus dubbele winst.

Goh, wat een paar dappere politici toch allemaal kunnen losmaken in een democratie. Super toch?!
Ernst / ambtenaar
"GS gaan er ook van uit dat de integriteit van het Gelderse college niet ter discussie staat, zei verantwoordelijk gedeputeerde Jan Markink woensdagmiddag"!

Intrigerende zin. Wat betekent dit? Dat we het er niet over mogen hebben? Dat ze zichzelf integer verklaren?

Een discussie over integriteit schet niet op als je het als een eigenschap van mensen gaat beschouwen. Het schiet pas op als je het over de integriteit van handelingen/besluiten gaat hebben. Ieder mens heeft integere en minder integere handelingen/besluiten. Bestuurders zijn ook mensen en wel van de soort waarvan we verwachten dat ze, gelet op hun positie en bevoegdheden, over goede vaardigheden beschikken omtrent integere afwegingen/besluiten/handelingen. Laten we ze ondersteunen in dat leerproces.
Piet / directeur
NEITRAM, niet zo negatief! Paar voorbeeldjes

1 Zeer recent in Flevoland. Een Gedeputeerde geeft € 140 milj uit om het ministerie te dwingen akkoord te gaan met de natuurplannen. Rechter maakt uit dat dit fout is. Gedeputeerde treed gewoon af en dat is alles!

2 CdK, Harry Borghouts maakt in de Ishave ca €100 milj zoek. Hiij wordt daarnas voorgesteld als voorzitter van het ABP ( ha, ha). Toen dit dan niet doorging werd hij notabene voorgesteld als 1e Kamerlid

3 Mw Leemhuis-Stout als CdK van Z.H. trad af wegens de cETECO affaire. Ca 4 jr later had zij zoveel baantjes in het circuit, dat ze meer dan het 3 dubbele als CdK verdiende.



NEITRAM, ik kan zo echt nog een poosje doorgaan. Duivestein, is nu in Almere een gebied aan het bouwrijpmaken door aanleg van duinen. Ja U hoort het goed in deze tijd in de Flevopolder duinen aan leggen. Dit wordt zo duur dat er straks geen woning (meer) verkocht kan worden. Tegen de tijd dat dit blijkt is D al met pensioen.



Fijne feestdagen NEITRAM
een regioburger / consultant
@Piet, hele goeie! en FF terug natuurlijk.
Advertentie