Advertentie

Groot tekort aan stemmentellers

Rotterdam en Amsterdam komen nog veel mensen tekort om na de gemeenteraadsverkiezingen de stemmen te tellen.

23 februari 2014

Amsterdam en Rotterdam kampen een maand voor de gemeenteraadsverkiezingen met een groot tekort aan stemmentellers. In de hoofdstad zijn nog 350 mensen nodig om de stembiljetten op de verkiezingsdag 19 maart te verwerken, terwijl Rotterdam nog op zoek is naar ruim 500 medewerkers.

Niet gestresst
Utrecht en Den Haag hebben de bezetting wel rond, blijkt uit een rondgang van het ANP langs de vier grote steden. Amsterdam heeft 2850 tellers nodig om tijdig een uitslag te kunnen geven, maar dat aantal is nog niet bereikt. Door oproepen op onder meer de gemeentelijke website en via studentenuitzendbureaus hoopt de lokale overheid de bezetting te kunnen aanvullen. Dat lukt volgens een woordvoerster heel behoorlijk; waar eerder deze week nog 1000 tellers werden gezocht, zijn er nu nog 350 nodig. ,,Het is geen probleem wat ons betreft, we zijn niet gestrest.''

Rotterdam betaalt meer
Vooral 's avonds is het traditioneel druk in Amsterdam. Bij alle 570 stembureaus worden de vijf vaste stembureauleden vanaf 20.30 uur geassisteerd door vijf tellers. De tellers krijgen allen een vergoeding van 37,50 euro. Hoewel Rotterdam met 50 euro per teller iets beter betaalt dan Amsterdam, heeft ook de Maasstad het benodigde aantal van 722 personen nog lang niet vastgelegd. Rotterdam vult de bezetting op elk van de 361 stembureaus na het sluiten van de deuren aan van vijf tot zeven personen. De leden die gedurende de hele dag op het stembureau aanwezig zijn, werken niet meer permanent zoals bij de vorige raadsverkiezingen maar wisselen elkaar af in twee shifts.

Gemeentemedewerkers
Utrecht heeft de ongeveer 900 mensen die de 170 stembureaus moeten bemannen bijeen. De tellers rekruteert de gemeente uit eigen kring. ,,Dat zijn gemeentemedewerkers, die krijgen hun tijd gecompenseerd'', laat een woordvoerder weten. Ook Den Haag heeft mensen genoeg. Dat zijn er 1500. Die zitten overdag op de stembureaus en helpen 's avonds met het tellen. Werven was dit keer niet nodig, aldus een woordvoerder.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie