Advertentie

Groningen kleurt weer rood. SP-rood dit keer.

Een ware machtsverschuiving na de verkiezingen in de provincie Groningen. De gaswinning en de daaruit volgende aardbevingen hebben ervoor gezorgd dat de regeringspartijen PvdA en VVD weggespeeld zijn, De SP de grootste en nieuwkomer Groninger Belang uit het niets drie zetels heeft.

19 maart 2015

Dat de PvdA in de door aardbevingen geteisterde provincie Groningen klappen zou krijgen, daar werd wel op gerekend. Toch valt het lijsttrekker en gedeputeerde William Moorlag zwaar dat hij het aantal zetels ziet halveren van 12 naar 6. Ook de VVD keldert: van 6 naar 4. Lachende derde is de SP, vanaf heden de grootste. ‘We gaan nu eindelijk besturen,’ glundert lijsttrekker Sandra Beckerman.

AfbeeldingEen drukbezochte Statenzaal. Rechts: CdK Max van den Berg


Aardbevingsproblematiek
In Groningen was er keuze uit maar liefst 19 partijen, waarvan veel regionalo’s. Variërend van Groningen Centraal!, Grunnegers veur Stad en Ommelaand tot de Verenigde Communistische Partij, Partij van het Noorden en Groninger Belang. In Groningen staat er dan ook wat op het spel. Niet voor niets was de landelijke pers opvallend ruim vertegenwoordigd op de uitslagenavond in het provinciehuis. De Provinciale Statenverkiezingen gingen eigenlijk gewoon over de aardbevingsproblematiek en de afkeer van Den Haag.
 

Afbeelding‘Too little, too late.’  
William Moorlag (PvdA) wijt het verlies van zijn partij dan ook aan de gaswinning in zijn achterland. ‘Er is veel woede onder de kiezers,’ verklaart de gedeputeerde, 'dat begrijp ik ook wel. Je ziet toch dat de partij met de regeringsverantwoordelijkheid de klappen krijgt. We merkten ook al bij het campagnevoeren dat we tegen de stroom in moesten zwemmen. Ondanks het feit dat we toch echt wel wat voor elkaar hebben gekregen in Den Haag vonden de Groningers het kennelijk ‘too little, too late.’  



AfbeeldingGroninger Belang
Iemand die op de uitslagenavond de glimlach maar moeilijk van het gezicht kan krijgen is Bram Schmaal van de gloednieuwe partij Groninger Belang. Deze samenwerking van maar liefst 10 fracties uit verschillende Groninger gemeenten kan zich vanuit het niets verheugen op drie plekken in de Provinciale Staten. ‘Ik denk dat we nu verschil echt kunnen gaan maken,’ zegt Schmaal die de winst voor een deel toeschrijft aan het strijdvaardige standpunt inzake de gaswinning door de NAM. Samen met een partijgenoot gaat de ambtenaar binnenkort drie van de 43 zetels bezetten. ‘Ik heb er heel veel zin in,’ aldus de lijsttrekker.


PVV wint

Anders dan het landelijke beeld, verloor de PVV in Groningen niet. De partij van Wilders behield drie zetels. Volgens Ton van Kesteren heeft ook dat feit te maken met hun voortvarende visie op het gaswinningsbeleid. En de grote dosis scepcis bij het thema duurzaamheid. Overigens is Groningen een van de gemeenten waar omwonenden ageren tegen een megamoskee, dat zal ook geholpen hebben.

Boze Groningers
De kiezers in Groningen hebben de regeringspartijen keihard afgestraft. En winnaar Sandra Beckerman van de SP vindt dat terecht. ‘Of we de kiezers van de PvdA hebben gekregen weet ik niet, maar vast staat dat we veel stemmen van boze Groningers hebben gekregen. Ze zijn het zat dat winst boven mensen gaat en hebben genoeg van de arrogantie uit Den Haag. Eindelijk krijgen we nu weer een sociaal Groningen.’

AfbeeldingStemadvies burgemeester
De verkiezingsavond op het 400 jaar oude provinciehuis van Groningen werd druk bezocht. Burgers, politici en bestuurders drinken een biertje/wijntje/frisje terwijl ze scherp het scherm met de uitslagen in de gaten houden. Onder de bezoekers ook een aantal burgemeesters. Zoals de kersverse burgervader van de gemeente Groningen Peter den Oudsten. ‘Ik kom net van mijn eigen stembureau vandaan waar ik even heb gekeken hoe de stemmen werden geteld.’ Omdat Den Oudsten nog maar drie maanden zijn functie in Groningen bekleedt wordt hij nog niet gek veel herkend op straat. Of hem de afgelopen tijd om stemadvies is gevraagd? ‘Nee, maar ik heb wel een paar keer stemadvies gekregen,’ lacht hij.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hannes Haganum / kritisch lezer
Ik lig nog krom van het lachen als ik het onzinnige, slappe geleuter hoor. Men weet de meest onzinnige argumenten te bedenken om om het verlies van de PvdA te verklaren. Totaal stierenpoep (bullshit) natuurlijk. Mensen stemmen steeds meer vanuit hun gevoel en vanuit observatie. Sociaal-democratie is gewoon een veel te duur product uit het verleden. Er bestaat geen draagvlak meer voor. Met hun directe acties en empathie weet de SP wel het hart van de doelgroep te raken, waar de PvdA de plank totaal mis slaat. En het kabinet Rutte is er nooit in geslaagd om een echt crisiskabinet te worden. Het blijft een belangenclub van managers van zorgverzekeraars en de financiële sector. Voor de gewone man blijven de pulpcontracten met een slecht salaris over. Ik vind meneer Samson gewoon een zielig geval, rijp voor een langere opname in een herstellingsoord.
Matthijs
Ik ben het eens met de Jonkheer. Men tuimelt over elkaar om een reden te verzinnen of en waarom het kabinet wordt afgestraft, maar als je kijkt naar de resultaten en de onderzoeken naar stem motivatie lees je steeds weer dat men Provinciaal heeft gestemd en op de partij die goed 'voelt'. De Jonkheer heeft helemaal gelijk als hij zegt dat partijen als de PvdA domweg last hebben van contact maken. Al het gedoe over links en rechts is leuk, maar onder de streep willen mensen op dit moment iets dat antwoorden geeft en niet dogmatisch in links of rechts te vatten is. Volgens mij doen lokale partijen, de SP en ook D66 het daarom goed, terwijl ze onderling heel sterk verschillen.
Mr R.M. Dalmijn
Na alle belevenissen lijkt de conclusie dat de PvdA een totaal overbodige contraptie is geworden gerechtvaardigd.

Sneu maar duidelijk. Staan landelijk de verkeerde mensen aan het roer. Zag gisteren wat beeldbepalende Groningers; prima lui! Net iets anders dan de kwaakaap Samsom
Advertentie