of 59232 LinkedIn

Grensburgemeesters blijven zich verzetten tegen Duitse tol

Burgemeesters uit de grensstreeks blijven te hoop lopen tegen de voorgenomen tolheffing op alle Duitse wegen middels een vignet. Ze hopen op Europese hulp.

Burgemeesters uit de grensstreeks blijven te hoop lopen tegen de voorgenomen tolheffing op alle Duitse wegen middels een vignet. Ze hopen op Europese hulp.

Grensverkeer
Het Duitse tolheffingsplan behelst de aanschaf van een vignet voor het gehele wegennet in Duitsland, voor alle motorrijtuigen. Inwoners van Duitsland krijgen compensatie via een lagere motorrijtuigenbelasting. In diverse grensregio's is de weerstand groot; veel inwoners zijn daar aangewezen op voorzieningen over de grens.

Vrije zone
Zo kwamen burgemeesters van acht gemeenten langs de Gronings-Duitse grens donderdag bijeen in het Duitse Meppen, zo meldt RTV Noord. De gemeenten zouden naar de europese Commissie willen stappen omdat de Duitse overheid in zekere zin de grenzen sluit. Het zou Groningers 80 euro per jaar kosten om hun boodschappen net over de grens te kunnen doen. De burgemeester van Meppen pleit voor een vrije zone van 50 kilometer langs de grens.

Economische nadelen
Ook de burgemeesters Cees Bijl (Emmen) en Bert Bouwmeester (Coevorden) hebben samen met hun Duitse collega's van Meppen, Lingen en Papenburg publiek protest aangetekend tegen de geplande tolheffing. Zij zien 'enorme economische nadelen' voor de grensregio. Uitstapjes en winkelbezoek zouden er sterk onder lijden. Met hun appèl 'Autorijden zonder te betalen!' hopen de burgemeesters op een ingrijpen door de Europese Commissie.

Discriminerend plan
Ze krijgen overigens hulp uit onverwachte hoek. Volgens juristen van de Bundestag, het Duitse parlement, is het tolplan discriminerend en dus in strijd met Europese regelgeving, meldt Der Spiegel.

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.