Advertentie

Gratis ID-kaart door traagheid met legesverordening

De gemeente Roermond heeft ten onrechte leges in rekening gebracht voor een ID-kaart, heeft het Bossche gerechtshof bepaald.

05 mei 2014

De gemeente Roermond heeft ten onrechte leges van €43,75 in rekening gebracht voor het verstrekken van een ID-kaart, heeft het Bossche gerechtshof bepaald. De uitspraak heeft mogelijk consequenties voor andere gemeenten.


Gratis kaart
De Hoge Raad besliste op 9 september 2011 dat gemeenten geen leges meer mochten heffen voor identiteitskaarten. Iedereen was immer verplicht een identiteitsbewijs te kunnen tonen. Een 'reparatiewet' maakte daar twee weken later alweer een eind aan, waardoor gemeenten weer leges in rekening konden brengen. Maar een inwoner van Roermond die een week later €43,75 moest betalen voor een identiteitskaart en daar bezwaar tegen aantekende, heeft uiteindelijk van het gerechtshof in Den Bosch alsnog gelijk gekregen. De gemeente Roermond had haar legesvergunning niet aangepast, dus de heffing was onrechtmatig, aldus de uitspraak. De beslissing heeft dus ook gevolgen voor andere gemeenten die hun legesverordening niet op de juiste wijze hebben aangepast.

Ander argument
Jurist Clemens Meerts, die namens de klagende partij optrad en ook de eerdere uitpraak van de Hoge Raad in 2011 uitlokte, is enigszins verrast door de uitspraak. "Ik heb gewonnen op een argument dat ik niet aangedragen heb. Waar het mij om gaat is dat het niks verandert als je bepalingen in een andere wet stopt. Die rechten moeten nog steeds aan de voorwaarden voldoen." Zijn oorspronkelijke argument dat individuële burgers niet kunnen worden belast voor iets wat in het algemeen belang is, staat dus nog steeds overeind. "Ik heb nog een andere zaak lopen in de gemeente Zeewolde en daar komt het argument waarschijnlijk wel aan de orde."

Meer gemeenten
Meerts zegt geen idee te hebben hoeveel gemeenten hebben verzuimd hun legesverordening tijdig aan te passen. "Maar ik ben ook raadslid in de gemeente Maasgouw en daar is het pas sinds een paar maanden geregeld."

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Joep Schulten / coordinator Publiekszaken
k ben van mening dat deze onkosten met grote slagingskans te verhalen zijn op de Minister. De Minister van BiZa kwam wel erg laat 'los' met zijn nieuwe tarieven. Denk dat de onkosten van de getroffen gemeenten eenvoudig zijn te 'verhalen', desnoods in rechte.

Zeker omdat ook de verordening in technische zin gewijzigd moest worden was een raadsbesluit nodig. De Minister kent of hoort het vergaderschema van de gemeenteraden in Nederland te kennen.
Advertentie