Advertentie

Geweld tegen hulpverleners 'te bizar'

Henk van Essen, plaatsvervangend korpschef, noemt het zorgwekkend en onaanvaardbaar dat politieagenten en andere hulpverleners tijdens de jaarwisseling opnieuw zijn gehinderd bij hun werk. 'Deze mensen zijn er voor ieders veiligheid. Die hoor je met rust te laten. Ik vind het te bizar voor woorden dat je er blijkbaar genoegen in schept om brandweerlieden of andere hulpverleners te beletten andere mensen te helpen', aldus Van Essen.

01 januari 2017

Henk van Essen, plaatsvervangend korpschef, noemt het zorgwekkend en onaanvaardbaar dat politieagenten en andere hulpverleners tijdens de jaarwisseling opnieuw zijn gehinderd bij hun werk. 'Deze mensen zijn er voor ieders veiligheid. Die hoor je met rust te laten. Ik vind het te bizar voor woorden dat je er blijkbaar genoegen in schept om brandweerlieden of andere hulpverleners te beletten andere mensen te helpen', aldus Van Essen.

Meer geweld
Volgens de politie is het aantal geweldsincidenten tegen agenten dit jaar gestegen. Er was bij de jaarwisseling 79 keer sprake van geweld tegen een agent. Bij de vorige jaarwisseling was dat 59 keer. Ook het aantal incidenten tegen andere hulpverleners zoals brandweerlieden, ambulancepersoneel en beveiligers nam toe.

Vrijbrief 

Van Essen: 'Die stijging baart ons allemaal grote zorgen. Het mag niet zo zijn dat de jaarwisseling wordt gezien als een vrijbrief om alle grenzen te buiten te gaan. We doen er als hulpdiensten alles aan om te zorgen voor veiligheid. Iedereen wil aan het eind van de nacht weer ongeschonden en met een goed gevoel naar huis. Dat geldt voor het publiek, maar ook voor alle hulpverleners die zich met ziel en zaligheid voor hun werk inzetten.'

Bekogeld
Een politieman in Den Haag raakte zwaargewond bij een aanrijding. Bij de reanimatie van het slachtoffer werden politiemensen en ambulancepersoneel bekogeld met stenen en vuurwerk. Van Essen: 'De agenten hebben samen met het ambulancepersoneel onder moeilijke omstandigheden moeten vechten voor het leven van onze collega. Dat gaat je niet in de koude kleren zitten.' Het aantal incidenten tijdens de jaarwisseling daalde wel van 7588 naar 7114. Er werden meer mensen aangehouden. Dit aantal steeg van 482 naar 492. (ANP)

Reacties: 9

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

t. faber / gepensioneerd
Het is een feit van algemene bekendheid, dat het tuig dat zich aan dit soort wandaden schuldig maakt, door de rechters veelal met zijden handschoentjes wordt aangepakt. Allerlei verzachtende omstandigheden worden bedacht om maar tot een lagere strafmaat te komen, terwijl de eigen verantwoordelijkheid van deze sujetten nauwelijks aan bod komt (zie o.a. Haren). Het lijkt me daarom effectiever om voor dit soort wandaden een pittige minimum straf in de wet vast te leggen, zodat er wat minder empatische speelruimte bij het bepalen van de straf voor dit tuig is.Onkruid moet per slot van rekening niet gekoesterd, maar verdelgd worden.
Arnold / gemeentemabtenaar
Sommige mensen moeten met terugwerkende kracht worden geaborteerd. Wat een mislukte versie van onze soort zeg.

Straf verdrievoudigen en werkgever verplicht inlichten.
henk
Wat gaat van de Steur hieraan doen?
Jan
Maximale straffen eisen en ook opleggen. Plus de schade tot de laatste cent verhalen, liefst door beslag te leggen op hun scooters, telefoons en andere persoonlijke bezittingen.
Post
Het wordt nu toch hoog tijd dat er keihard wordt opgetreden en geen geklets over mensenrechten. Sluit die lui voor jaren op en pakt ze alles af. Onze samenleving wordt zo onveilig als we nu niet gaan optreden.
Niels / Ambtenaar
Ik denk dat zwaarder straffen het probleem niet gaat oplossen. Het lijkt mij toch vooral een onderliggend probleem in onze samenleving. Maar hoe dat aan te pakken?
Jasper
Sinds de decentralisatie is er ook veel veranderd het gezag van de politie is gedaald door het moeten meewerken met de criminelen in de wijkteams omdat er voor hen geen regels gelden.

Eeuwig zonde.

Het vertrouwen is weg en de burger kijkt anders tegen de politie aan en de hulpverlening door het keten netwerk zij zijn er voor elkaar.

Die wijkteams gaan alles verknallen in dit land.

Maar vuurwerk gooien of stenen naar anderen is heel erg laag dat doe je niet daar is echt niets goeds over te melden en moet bestraft worden.

Frits Mol
De samenwerking tussen de politie en burgernetters die te veel persoonsgegevens krijgen toegespeeld en een beetje hetzelfde werk zijn gaan doen is ook niet bepaald positief te noemen.

Ze komen op de zelfde hoogte te staan worden brutaler en agressiever en er is geen rangenverschil meer ze gaan met elkaar om als vriendjes.

De burger kijkt niet meer op tegen de politie en ziet deze als zijn gelijke en dat moeten we niet hebben.

De overheid heeft het ook een beetje zelf gedaan.

Weg met burgernet en whatts app want ze vangen toch bijna geen boeven, laat de politie de wijkteams arresteren en even laten zitten als goed voorbeeld en dan onder een streng regime van de politie met de plicht ze regelmatig op de vingers te tikken bij strafbare feiten en aangifte doen zoals het betaamt en het gezag zal beetje bij beetje wederkeren.

En het respect voor de politie.De politie moet ook boven de wijkteams komen te staan daar ben ik het volstrekt mee eens wat nu niet het geval is en dat slaat echt helemaal nergens op. Want dat zijn de grootste meest felle onbetrouwbare boeven van ons land.
Paul Vreeke / directeur/eigenaar van APAPS
Het is natuurlijk een combinatie van: uitbundigheid, onder invloed van drank en/of drugs, afname aan respect en gezag (de politie is je beste vriend), invloed van social media (treitervloggers), haantjesgedrag, verruwing van de samenleving, beperking in bevoegdheden en aarzeling bij hardhandig ingrijpen en ga zo maar door. Het gebeurt het hele jaar door. Alleen met Oud en nieuw komt het bij elkaar. Wordt het niet eens tijd voor een “denktank” bestaande uit Politie, Ambulancepersoneel, Brandweer, Beveiligingsbranche, burgemeesters, Openbaar Vervoer, Slachtofferhulp? Ik doe graag gratis mee!

Advertentie