Advertentie

Geweld op gemeentevideo duikt op bij SBS6

Burgemeester Den Oudsten is niet blij dat de Nationale Politie beeldmateriaal van gemeentelijke beveiligingscamera's heeft afgestaan aan het programma van SBS genaamd De Meldkamer.

04 mei 2016

Burgemeester Den Oudsten van Groningen wil opheldering over de bewakingsbeelden uit de binnenstad die bij SBS6 zijn uitgezonden. Hierop zijn meerdere zware mishandelingen te zien die in het verleden zijn gefilmd met gemeentelijke beveiligingscamera’s. Den Oudsten wil weten hoe het kan dat het filmmateriaal, dat van de gemeente is, via de Nationale Politie bij het reality-programma ‘De Meldkamer’ is terechtgekomen. De slachtoffers werden ongewild met de beelden geconfronteerd. Het heeft in elk geval geen opsporingsfunctie want de daders zijn allang gepakt en veroordeeld.

Surveillance

Een heftige poging tot doodslag die telkens terugkomt in de promo voor het SBS-programma. Een ander fragment waarin een slachtoffer minutenlang wordt afgetuigd waarna hij met een ambulance wordt afgevoerd. De betrokkenen zijn weliswaar onherkenbaar gemaakt, maar de geweldsexplosies in Groningen komen nauwgezet in beeld. Dit is dankzij de gemeentelijke camera’s die strategisch in het uitgaansgebied zijn geplaatst. De bedoeling is dat deze beelden voor surveillance, opsporing en bewijsmateriaal worden gebruikt. Maar de politie, die de camera’s bedient, leverde het materiaal aan het televisieprogramma, op verzoek van de Nationale Politie. En buiten weten van de gemeente om.

Publiek informeren
Tegen het Dagblad van het Noorden zegt Rob Kouwenhoven van de Nationale Politie: ‘We doen dat om het publiek te informeren over het werk van de politie. Ook willen we het belang van cameratoezicht laten zien.’ Kouwenhoven is vanuit de Nationale Politie nauw betrokken bij het SBS6-programma. Hij erkent dat er iets is misgegaan bij het vooraf informeren van de slachtoffers en betreurt dat.
 
Politie bedient

Zelf gaat de gemeente naar eigen zeggen zeer voorzichtig met het beeldmateriaal van de beveiligingscamera’s om. Gemeenteambtenaren die vanuit hun functie de beelden bekijken moeten zelfs een verklaring van geheimhouding tekenen. Hoewel het beeldmateriaal formeel toebehoort aan de gemeente, wordt het daar niet bewaard. ‘De politie bekijkt en beheert de beelden voor het geval het opsporingsmateriaal is of bewijsmateriaal bij een rechtszaak,’ aldus een gemeentewoordvoerder.

Minister
Voor burgemeester Den Oudsten is met het einde van de reality-serie de zaak nog niet afgedaan. Volgens zijn woordvoerder gaat hij zijn collega’s hierover peilen. ‘Hij gaat de zaak aanhangig maken bij de minister en bij alle collega-burgemeesters uit de regio, dat zijn er 63. Er zijn natuurlijk meer gemeenten die met dit fenomeen te maken hebben.’

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Joop
Wat een eenzijdige gedachte om dit beeldmateriaal te gebruiken. Geen overleg met de gemeente, geen overleg met de slachtoffers. Daarnaast heb ik mijn twijfels over het belang en effect ervan.
secretaris / secretaris
Kun je nagaan hoe veilig gegevens zijn die bij de politie zijn opgeslagen... En nog maar meer camera's, nog meer bevoegdheden enz.
Advertentie