Advertentie

Geslachtsaanpassing in documenten makkelijker

Het wordt gemakkelijker om het geslacht op de geboorteakte te laten veranderen.

14 september 2011
Het wordt gemakkelijker om het eigen geslacht op de geboorteakte te laten veranderen. Mensen die voor hun eigen gevoel eigenlijk van het andere geslacht zijn, hoeven zich niet langer eerst te laten 'verbouwen'. Ook de eis van onvruchtbaarheid door sterilisatie verdwijnt.

Gevoelens genoeg
Dat staat in een wetsvoorstel van staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie). In zijn plannen is het genoeg als een rechter en een deskundige vaststellen dat de gevoelens van de 'transgender' blijvend zijn. De bewindsman heeft zijn voorstel woensdag voor advies gestuurd naar onder meer de Raad voor de rechtspraak, de Commissie burgerlijke staat en nationaliteit en Transgender Netwerk Nederland.


Emancipatie bevorderen

Teeven wil de verlangens van de transgenders een ruimere erkenning geven. Er bestonden, in Nederland en internationaal, ook al langer plannen om de emancipatie van transgenders te bevorderen. De aanpassing van de geboorteakte krijgt een vervolg in allerlei andere maatschappelijk belangrijke papieren, zoals reisdocumenten en diploma's.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Ict-ster
En hoe zit dat met mensen die gediscrimineerd worden vanwege hun geslacht? Die kunnen dan ook zonder probleem van geslacht veranderen. Ik voorzie een run op het gemeentehuis.
Mariska / juridisch medewerker
En dan nu nog de doorwerking in de GBA ook voor niet-ingezetenen !
Jan
Het wordt wel erg verwarrend hoor. Stel: ik voel me vrouw maar zie er nog helemaal uit als een man. Dan kan mijn paspoort straks toch aangeven dat ik een vrouw ben. Ik denk dat je zo weinig landen binnenkomt.
Advertentie