Advertentie

'Gemeenteraadsverkiezingen ook tussentijds'

Als een college van burgemeester en wethouders het vertrouwen van een meerderheid van de raad kwijt is, moet de burger opnieuw naar de stembus kunnen. In een manifest van de CDA-lijsttrekkers in de vijf grote steden wordt gepleit voor tussentijdse verkiezingen. Het manifest is vrijdag in Leiden gepresenteerd.

14 februari 2014

Het moet mogelijk worden om tussentijdse gemeenteraadsverkiezingen te houden. Wanneer een college van burgemeester en wethouders het vertrouwen van een meerderheid van de raad kwijt is, moet de burger opnieuw naar de stembus kunnen.

Manifest Bijkomend voordeel is dat de lokale verkiezingen dan zijn 'bevrijd' van het landelijke aspect. Dit staat in een manifest van de CDA-lijsttrekkers in de grote steden, dat vrijdag in Leiden is gepresenteerd.

Gekozen burgemeester

De CDA'ers spreken zich verder uit voor de gekozen burgemeester naar Belgisch voorbeeld. Daar dragen de gemeenteraadsleden bij de vorming van een college een burgemeesterskandidaat voor voor benoeming. De voorstellen zijn bedoeld om de lokale democratie te versterken. CDA-partijleider Buma sprak zich onlangs ook uit voor de gekozen burgemeester. 

Beleidsvrijheid

De lijsttrekkers willen dat gemeenten meer ruimte krijgen voor eigen beleid bij taken die worden overgeheveld van het rijk naar de gemeenten. Als het kabinet alleen maar decentraliseert om te bezuinigen, zijn vooral ouderen en mensen die zorg nodig hebben, de dupe, schrijven ze in het manifest.


Weinig vertrouwen

Volgens hen is het vertrouwen in de landelijke politiek gezakt tot een ongekend laag niveau. ,,Veel mensen vinden dat het in 'Den Haag' de verkeerde kant opgaat en verliezen het vertrouwen in politiek en bestuur.'' Omdat het lokale bestuur dichter bij de burgers staat, willen ze meer zeggenschap voor de steden.


Lokale verschillen

Er zullen volgens het manifest zeker verschillen tussen steden gaan ontstaan, maar die hoeven niet per se tot rechtsongelijkheid te leiden. ,,Als een stad zelf verantwoordelijk is, bepaalt de stad zelf hoe een probleem moet worden aangepakt. Dan gaat het in Groningen nu eenmaal anders dan in Tilburg.''


Het manifest 'De stad aan zet' is een initiatief van de CDA-lijsttrekkers in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Eindhoven.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Brouwers
Een zéér slecht plan, volledig in het vaarwater van het CDA. Het houden van gemeenteraadsverkiezingen op 1 dag heeft inderdaad als nadeel dat landelijke gevoelens en overwegingen deel kunnen uitmaken bij de keuze van de kiezer. Echter wie zegt dat de kiezer opeens puur plaatselijk zijn of haar keuze maakt bij decentrale verkiezingen?



Voorts is de opkomst bij decentrale gemeenteraadsverkiezingen die er reeds zijn geweest vele malen lager dan bij centrale verkiezingen. Dat speelt het CDA dan weer in de kaart, nog steeds een kleine edoch trouwe achterban dus hoe lager de opkomst hoe meer CDA zeteltjes.



Dan het onzalige idee dat er ook nieuwe verkiezingen moeten komen als een college is gevallen. Dat zal veel kiezers nog meer stemmoe maken. Landelijk zitten we tegenwoordig al om de 2 a 2,5 jaar in het stemhokje, dan nog GR, PS en EP verkiezingen. Wanneer er opnieuw gestemd moet worden als er een college valt, en dat is nogal eens zo, komen daar nog meer verkiezingen bij. De kiezer haakt af en voor kleinere lokale partijen is steeds opnieuw campagne voeren, etc niet op te hoesten.

Het idee dat de kiezer gesproken heeft en men het daar 4 jaar mee moet doen is juist prettig in de gemeente. Kiezers weten dat , partijen ook. Het is duidelijk en spelletjes en gekonkel hebben minder doel omdat je toch geen snel gewin kunt behalen. Een college laten vallen is opnieuw samen of met een andere partij eruit komen.

Advertentie