Advertentie

'Gemeenteraadsleden als waarnemer bij politieoptreden'

GroenLinks in Amsterdam wil dat raadsleden een doorlatingsbewijs krijgen om als waarnemer op te treden bij grootschalig politieoptreden.

11 januari 2013

GroenLinks in Amsterdam wil dat gemeenteraadsleden weer de mogelijkheid krijgen om bij grootschalig politieoptreden als onafhankelijk waarnemer aanwezig te zijn.

Buitensporig of proportioneel
Lokale politici worden na een grootschalig politieoptreden vaak geconfronteerd met uiteenlopende versies over het toegepaste geweld. Was er sprake van buitensporig geweld of noodzakelijke en proportionele toepassing van geweld door de politie? In het verleden konden gemeenteraadsleden in dergelijke situaties een zogenaamd ‘doorlatingsbewijs’ krijgen, waarmee ze zich konden identificeren als ze bijvoorbeeld bij een demonstratie langs de linie van de ME konden gaan om zelf te kijken wat er speelde. GroenLinks wil dat zo’n doorlatingsbewijs voor raadsleden opnieuw in het leven wordt geroepen.


Geweld van voetbalsupporters
GroenLinks woordvoerder Marco de Goede: ‘Als de politie grootschalig heeft opgetreden wordt daar vaak in de gemeenteraad over gesproken. Denk bijvoorbeeld aan politieagenten die slachtoffer zijn geworden van zinloos geweld van voetbalsupporters, mensen die al dan niet terecht worden gearresteerd bij een demonstratie of krakers die menen dat de politie bij een ontruiming buitensporig veel geweld heeft gebruikt. Als raadsleden weer als onafhankelijk waarnemer aanwezig kunnen zijn, zien ze met eigen ogen wat er allemaal gebeurt.’

Reacties: 8

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Fritz
Mochten er klachten over het politieoptreden zijn, dan horen die behandeld te worden in de reguliere beschikbare procedures. Daar hoeft een gemeenteraad zich niet over te buigen. Daarnaast lijkt me Groen Links nu niet bepaald de meest onafhankelijke partij om politieoptreden te beoordelen, wanneer ik de partijgeschiedenis bekijk en de achtergonden van partijleden.
Patrick
Helemaal mee eens Fritz.
Frank
Frits zegt het, kop spijker etc.
Chris Pater
Ook ik ben het eens met Frits.
Michiel
Het behandelen van klachten over politieoptreden via de reguliere procedures lijkt mij op zich juist voor wat betreft klachten tegen individuele agenten. Daar heeft de gemeenteraad niets over te zeggen. Het totaaloordeel over het optreden van de politie raakt de verantwoordelijkheid van de burgemeester ten aanzien van de openbare orde en veiligheid. Als controleorgaan van de burgemeester heeft de gemeenteraad dus wel degelijk een belang bij goede informatie over het optreden van de politie bij grootschalige gebeurtenissen. De politie zal zich bewust moeten zijn van haar positie binnen de democratische rechtsstaat. Dat betekent dat ook haar optreden indirect aan democratische controle onderhevig is. Ook de politie heeft dus belang bij openbaarheid.
Jos Praat / beleidsadviseur
Uitstekend idee en helemaal eens met Michiel: die slaat de spijker pas echt op de kop. Gemeenteraadsleden zijn tot nu toe afhankelijk van hetgeen de burgemeester over politieoptreden meldt. En neem van mij aan, dat kan in Den Haag zeer gekleurd zijn.

Wanneer raadsleden standaard over een dergelijk doorlatingsbewijs beschikken, kan er pas sprake zijn van een echt debat op basis van eigen waarneming.
A. Lambrichts / Veiligheidsfunctionaris
Ik ben geen echte voorstander van het idee van GroenLinks in Amsterdam. Waarom? Het optreden van de politie in het openbaar is op dit moment al door ontelbare regels en wetten flink aan banden gelegd. Daarnaast zijn legio mensen op openbare plaatsen in het bezit van een GSM en dergelijke apparatuur, die steeds vaker meteen ingezet worden om iets vast te leggen en snel te verspreiden. En zeker door 'tegenstanders' van de politie op zulke momenten! Om maar niet te melden dat raadsleden'met een doorlaatbewijs' tijdens grote onregelmatigheden (zoals bijv. rellen en demonstraties) door de aanwezige politiemensen bijna niet te onderscheiden van (mogelijke) daders/oproerkraaiers/enz. Wat uiteraad het vereiste, snelle en kordate optreden van de politie terplaatse kan bemoeilijken of zewlfs vertragen.

Overigens is het merendeel van de raadsleden in Nederland (naar eigen zeggen) al overbelast door lopende zaken en mijns inziens terzake meestal niet kundig genoeg (bijv. van geweldsinstructies en praktisch politie-optreden, enz.) om juist te beoordelen of het poltie-optreden onder de gegeven omstandigheden terecht is/was. Daarnaast zijn er vrijwel altijd voldoende media aanwezig die een en ander vastleggen. En 'last but not least' is een correct eindoordeel over het politie-optreden in ons land nog altijd overgelaten aan de rechter!
Kritikus / Geen Hagenees
Deze oproep van GroenLinks kan niet los gezien worden van de vorming van de nationale politie, die per 1-1-2013 operationeel geworden is.

Amsterdam was altijd gewend zijn eigen boontjes te doppen. Dat is nu voorbij, er is een centrale aansturing tot stand gekomen.

GroenLinks - altijd sterk vertegenwoordigd in de hoofdstad - verliest aan macht en dat doet zeer.
Advertentie