Advertentie

Gemeenten zouden prostituees zelf moeten registreren

Burgemeester Bruinooge van Alkmaar wil dat gemeenten prostituees gaan registreren. Ook pleit hij voor samenwerking tussen gemeenten bij de aanpak van mensenhandel en huisjesmelkers.

03 augustus 2013

Burgemeester Piet Bruinooge van Alkmaar wil dat gemeenten zelf prostituees gaan registreren. Hij gaat dat na de zomer voorstellen aan andere burgemeesters die kampen met problemen rond prostitutie. Volgens Bruinooge heeft de landelijke politiek de kans om in te grijpen voorbij laten gaan en is het nu aan de gemeenten zelf om in actie te komen.

Georganiseerde overheid

,,Tegenover de georganiseerde misdaad moet je een georganiseerde overheid zetten'', aldus Bruinooge zaterdag. Volgens hem kan er nog flinke vooruitgang worden geboekt door gemeentelijke samenwerking. ,,Als we afspraken met elkaar maken en gecoördineerd de prostitutieproblemen bestrijden, dan komen we ook meer aan de voorkant van de problemen. Voorkomen is beter dan genezen.''
 
Informatie uitwisselen 

Bruinooge denkt niet alleen aan registratie van prostituees, maar bijvoorbeeld ook aan de aanpak van huisjesmelkers en mensenhandelaren. ,,Elke gemeente heeft nu eigen maatregelen. Als we daar een lijst van maken en informatie uitwisselen, krijgen we de beste aanpak.''
 
Geen landelijke registratieplicht 

Eerder was het de bedoeling dat er een landelijke registratie van prostituees zou komen. Maar de wet van minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) werd in de Eerste Kamer flink uitgekleed, waardoor de registratieplicht verloren ging. Daardoor omvat de wet nu enkel nog het vergunningenstelsel voor de branche en de verhoging naar 21 jaar van de minimumleeftijd voor prostituees.
 
Problemen lokaal oplossen 

Volgens Bruinooge is er geen enkel bezwaar tegen een lokale invoering van een registratieplicht. ,,Utrecht heeft het al, dus het kan gewoon'', zegt hij. Bovendien is het beter om de problemen lokaal aan te pakken, omdat nieuwe wetgeving altijd lang op zich laat wachten. ,,Ik heb nu twee jaar op wetgeving gewacht, dat doe ik niet meer'', aldus Bruinooge.
 
Utrecht 

Burgemeester Aleid Wolfsen van Utrecht pleitte eerder ook al voor meer samenwerking tussen de gemeenten die met problemen rondom prostitutie kampen. Bruinooge hoopt daarom dat zijn voorstel goed valt bij de grotere gemeenten.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Kritikus / Geen Hagenees
@ Bert vander Slagmulders



Nou, volgens mij bent u degene die onder een steen leeft.

Prostitutie is tot daar aan toe. Maar de overlast voor de buurt is enorm.

Gelukkig nu eindelijk eens een burgervader die beseft waarvoor hij is benoemd.

Nl. de bevolking beschermen tegen uitwassen van een bedrijfstak met criminele trekjes.
Kees Bloemendaal / Vuilnisman
Kennelijk hebben de ambtenaren bij de gemeente niets meer te doen en gaan ze uit verveling
prostituees registreren. Het is wel beter dan
de hele dag koffie drinken, achterover hangen en te roddelen. Want dat gebeurt dag in dag uit in
de wandelgangen bij gemeenten.
Bert vander Slagmulders
Wat een archaïsch standpunt, onder welke steen komt deze burgemeester vandaan? De gemeente moet zich hier absoluut niet mee bemoeien, dat drijft alleen maar bureaucratie op. Laat de prostituees zichzelf organiseren, controleren en registreren en steek hier alsjeblieft geen gemeenschapsgeld in. Dit pas totaal niet bij de rolverandering en terugtredende overheid. Stop hiermee
Advertentie