Advertentie

Gemeenten willen slecht mobiel bereik aanpakken

Burgemeester Van Beem vraagt woensdag tijdens de vergadering van de Veiligheidsregio Noord- en Oost Gelderland om druk te zetten voor verbetering van de bereikbaarheid

01 april 2014

Gemeenten aan de oostgrens van het land slaan de handen ineen om de mobiele bereikbaarheid in het gebied te verbeteren. De burgemeesters van onder meer Dinkelland, Haaksbergen en Winterswijk willen dat het Rijk in elk geval zorgt voor 100 procent dekking voor het alarmnummer 112.

112 bellen

Burgemeester Thijs van Beem van Winterswijk kreeg dinsdagochtend een e-mail van een inwoonster die er niet in was geslaagd 112 te bellen voor een man die onwel was geworden. Bij een brand in een paardenstal in het Twentse Lattrop vorige week lukte het niet om de brandweer te bellen. En er zijn veel vaker dergelijke voorvallen, aldus de gemeenten.


Schijnveiligheid
Van Beem vraagt woensdag tijdens de vergadering van de Veiligheidsregio Noord- en Oost Gelderland om druk te zetten voor verbetering van de bereikbaarheid. De 14 gemeenten van de Veiligheidsregio Twente deden dat vorige week al. ,,Het kan niet zo zijn dat er vele miljarden in omgaan maar dat gebieden verstoken blijven van mobiele bereikbaarheid’’, zegt burgemeester Roel Cazemier van Dinkelland. Wettelijk wordt van providers een bereik van 95 procent vereist. Cazemier noemt dat een schijnveiligheid.

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

henk
Hier in de omgeving van winterswijk zijn veel extra masten neergezet. Dit is verkocht onder de noemer van betere bereikbaarheid. De bereikbaarheid hier is zeer slecht, nog steeds dus. Wel heb ik begrepen dat de kpn masten voor goud geld doorverkoopt aan vodafoon. De gemeente slaapt zacht verder en doet de snaveltjes toe....
Denker
@Henk. ik snap je reactie niet. Hoezo de gemeente slaapt verder? Zij hebben hier geen bevoegdheid, zoals je kunt lezen. Maar dringen desondanks aan op verbetering.
Aleidus Aalderink / oud raadslid en ervaringsdeskundige Doven communicatie
Bij een politieke bijeenkomst op donderdag 20 februari 2014 hebben doven aangegeven dat telecommunicatie 112 voor Doven en Slechthorenden niet meer werkt. De structuur zoals die was is er niet meer en daardoor is eigenlijk telecommunicatie voor Doven en slechthorenden geflopt. Het is gesaboteerd dankzij politieke gekonkel en absoluut geen respect voor Doven en slechthorenden. Donderdag 20 februari bij de politieke bijeenkomst in Zoetermeer waren de politici die achter de feiten aanlopen stomverbaasd dat 112 niet meer werkt zoals dat door een dove uit de groep is aangegeven. Het is een ernstig feit. Ministerie van Economische zaken en V&J. (Ministerie Veiligheid en Justitie) schets hiermee een scheef beeld. Op dit moment is een chaos.
henk
@gerard: ze hebben wel degelijk bevoegdheid bij het verstrekken van diverse vergunningen bij hetplaatsen van de masten. De gemeente stemt hier altijd klakkeloos mee in.
Maarten / consument
Als je als consument geen bereik hebt, kun je daar zelf ook wat aan doen. Op internet staan diverse DIY manieren om zelf een 2/3G versterker te maken voor meer bereik. Je kan zelf een microsel of 3G repeater plaatsen.

Maar het makkelijkste is gewoon het kiezen voor een telefoon met een goede antenne. Zo heb je paratek antennes die tot 20 Decibel meer ontvangst hebben. Waardoor je een 4x zo zwak radiosignaal wél kan oppikken en kan bellen.

Als een provider kennis in huis heeft over welke telefoons het beste bereik hebben, kunnen ze zich ook nog de kosten van het plaatsten van een mast (50k) besparen, en stellen ze consumenten niet teleur. En zorgen ze er met een beetje kennis, makkelijk en eenvoudig voor dat nog meer mensen 112 altijd kunnen bereiken.
Advertentie