Advertentie

Gemeenten willen leren van elkaar

Een netwerk van dertien gemeentesecretarissen probeert van elkaar te leren door samen te zoeken naar innovatieve manieren om te bezuinigen.

23 mei 2013

Leren van elkaar klinkt simpel en kan met gesloten beurs. Gemeenten werken daarom graag met best practises, kennisateliers en expertmeetings. Een netwerk van dertien gemeentesecretarissen probeert van elkaar te leren door samen te zoeken naar innovatieve manieren om te bezuinigen.


Onderzoek naar leereffect

Het project, tevens een promotieonderzoek, wordt begeleid door Mirko Noordegraaf, hoogleraar bestuurs- en organisatiewetenschap in het publiek management bij de Universiteit Utrecht. Het onderzoek brengt in kaart hoe gemeenten van elkaar leren en wat het leereffect precies is. De deelnemende gemeenten zijn Amersfoort, Amsterdam, Arnhem, Ede, Emmen, Enschede, Eindhoven, Hilversum, Leeuwarden, Nijmegen, Utrecht, Zaanstad en Zwolle.

Grote verschillen tussen gemeenten

De onderlinge verschillen zijn groot. Promovendus Tom Overmans kwam in de deelnemende gemeenten meer dan 1600 bezuinigingsvoorstellen tegen ter waarde van ruim 850 miljoen euro. Overmans groepeerde ze rond vier typen bezuinigingen. Van ‘plat’ – buurthuizen sluiten – tot innovatief; burgers zelf de begroting voor hun wijk laten maken.

Leren door te doen

De Utrechtse gemeentesecretaris Maarten Schurink, een van de initiatiefnemers van het project: ‘Door al dit voorwerk, begin je aan een ander gesprek dan wanneer je bij een symposium binnenkomt met alleen je eigen bagage. We lichten die punten waarop we het meest verschillen eruit en maken daar een leeromgeving van. Mirko Noordegraaf begeleidt ons via leertheorieën die aansluiten bij de leerstijl van gemeentesecretarissen en controllers. Het blijkt dat wij leren door te doen en te ervaren, niet door kennisoverdracht.’

Wisselen van werkplek

Leertrajecten tussen gemeenten onderling hebben voordelen ten opzichte van cursussen van ‘buitenaf’. Het kan met gesloten beurs. De Rotterdamse wethouder Marco Florijn wisselde vorig jaar tijdelijk van werkplek met collega Henk Kool uit Den Haag. Hij vond het een luxe om zich een week te kunnen bezinnen op de vraag: Zijn we goed bezig? ‘Zonder dat het je geld kost, kun je jouw handelen, systemen en politiek in een andere context plaatsen.’

Afgestemd op werkpraktijk

Een cursus bij een partnergemeente is bovendien goed afgestemd op de werkpraktijk, dat is bij externe scholing vaak niet het geval, stelt Noordegraaf. Dan moet je een kennis-doen-gat overbruggen, zoals hij dat noemt. Beter werkt het om leren in een project in te passen. Leren en werken aan elkaar te koppelen dus.

Lees vrijdag het volledige artikel over lerende gemeenten in Binnenlands Bestuur 10.

Reacties: 8

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

True
Van best practises, kennisateliers en expertmeetings krijg ik PolPot neigingen, sorry heur.

Dit land heeft een klysma nodig, te beginnen met de roverheid.



Koos Wildeboer / ambtenaar
@Helder: Het komt de kwaliteit van dit blad niet ten goede als dit soort ongenuanceerde kretologie bij voortduring als reactie verschijnt.

Het lijkt mij een uitstekend idee om zonder forse opleidingskosten toch kennis op te doen door "gluren bij de buren". Zou op andere niveaus dan dat van gemeentesecretaris ook verfrissend kunnen werken.
s haduwfractielid
Dat bevestigd toch maar weer eens de arrogantie van bestuurders. Ik blijf voor een mixed van ondernemers en volksbestuurders.
True
@Koos





voor jou is vast wel een plekje in mijn totalitaire heilstaat, met vrijheid van meningsuiting heb je zo te lezen weinig op.

Of verdien je zelf aan die intergemeentelijke kletskoek?



Alfred
@s haduwfractielid



U bedoelt ondernemers als van Rey?



Ondernemers kunnen zich ook gewoon kandidaat stellen voor de gemeenteraad. Wat houdt ze tegen?



En wie gaat dan keuze maken uit de ondernemers? Is dat een ambtelijke ballotagecommissie? Of doet de burgemeester dat in z'n eentje? Hoe gaat u dat in de praktijk brengen?



En gemeenten die van elkaar willen leren..... Hebben ze daar geen VNG voor? Of zijn de gemeenten te druk bezig met hun eigenbelangen geweest om daar gebruik van te maken?
True




Kennis-doen-gat , best practises, over kretologie gesproken. treurig.

Zo, en nu aan het werk, kunnen de groenlinkse Alfreds de panelen volplempen, hebben toch niks beters te doen.
Alfred
@ Helder



Dank u voor uw "inhoudelijke" reactie. ;-)



Werkse, maak er een mooie productieve dag van en bezoek eens een kennisatelier over de best of practices van Pol Pot. Wellicht stelt u daarna uw woordkeuze een beetje bij.



Intussen ga ik weer heerlijk op uw kosten mijn zakken vullen, plucheplakken, foute beslissingen nemen en vergaderen over hoe we u persoonlijk als kritische burger met een kort lontje weer volledig gaan strippen van uw met zeer hard werken zuur verdiende geld ;-).



Ik vind het altijd wel prettig om te weten dat ik democratisch gekozen ben en voor mijn handelen ook verantwoording kan afleggen bij de leden van mijn partij. Zo te lezen behoort u niet tot die groep, dus is uw "mening" niet indrukwekkend. Ook vind ik het prettig van mijn vrijheid van meningsuiting zó te gebruiken dat ik niemand hoef te schofferen of te beledigen. Want meningen zijn in principe gelijkwaardig. Daarmee bewaar ik gelukkig mijn goede humeur.

Mat Keijers / Business Manager PinkRoccade
Co-creatie op bestuurlijk nivo!



Heel goed. Op de werkvloer komt er steeds meer co-creatie. Nu een mooi voorbeeld van co-creatie op bestuurlijk en managerial nivo. Leren en vervolgens de opgedane kennis delen. De succesfactor is een breed platform creëren die het voorbeeld doet volgen. Maak het de standaard! Zorg wel dat ook bedrijfsleven involved is. Wellicht uitwisselingen met de topdirectie van bedrijven en andersom!



Mat Keijers
Advertentie