Advertentie

Gemeenten: opbrengst Attero moet naar belastingbetaler

De gemeenten vinden het ‘heel bijzonder’ dat zij hun afvalstoffenheffing precies moet afstemmen op de kosten en dat de provincie de opbrengst van Attero zomaar in de eigen zak steekt,

27 februari 2014

De opbrengst van de verkoop van afvalverwerker Attero moet rechtstreeks naar de belastingbetaler. Een groep Brabantse gemeenten gaat dat vragen aan de provincie Noord-Brabant, nu nog de grootste aandeelhouder van Attero. De Udense wethouder Marcel Delhez heeft dat donderdag aangekondigd namens de 13 gemeenten in Noordoost-Brabant.

Eigen zak steken

De gemeenten vinden het ‘heel bijzonder’ dat zij hun afvalstoffenheffing precies moet afstemmen op de kosten en dat de provincie de opbrengst van Attero zomaar in de eigen zak steekt, legde Delhez uit. ,,Het gaat om het principe. Het geld dat over blijft, moet terug naar de burger’’, zei hij. Attero (voorheen Essent Milieu) is nu nog eigendom van provincies en gemeenten. Het bedrijf wordt voor 170 miljoen euro verkocht aan investeerder Waterland. De provincies en gemeenten beslissen de komende maanden of ze hun aandelen aanbieden. De Brabantse VVD-gedeputeerde Bert Pauli heeft eerder gezegd dat hij niet van plan is om de opbrengst te delen met de Brabantse gemeenten.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

a. middelveld / senior adviseur
Er is nu eenmaal verschil in de publiekrechtelijke en privaatrechtelijke positie van afvalstoffenleverancier en eigenaar. De provincie kan er vrijelijk over beschikken en zal het hopelijk niet in de eigen zak steken, maar voor de publieke taak gaan gebruiken. Dan komt het langs die weg ook ten goede van de Brabanders
mr. drs. H.M.G. van den Dool / jurist/economertist
Die tent Attero is geen drol waard, die € 170 mln is te veel. De delta uit Zeeland bood nog minder. De afgesloten contracten gaan uit van te hoge prijzen die gemeenten betalen, die ze later via de dividenden terug zouden krijgen. Al die contracten zijn binnenkort heronderhandelbaar. Er is over capaciteit in de markt, dus druk op de prijzen. Ik denk dat die € 270 mln vet betaald is.
Advertentie