Advertentie

Gemeenten mogelijk baas over zondagsopening

Als de zondagswet uit 1815 afgeschaft zou worden, kunnen gemeenten voortaan zelf beslissen over de openingstijden van winkels op zondagen.

20 december 2012

Die zondagswet moet nou eindelijk eens van de baan, vinden D66 en de VVD. En er doemt nu een heuse Kamermeerderheid voor hun standpunt op. Gemeenten zouden dan zelf mogen beslissen of op zondag de winkels open mogen.

PvdA en GroenLinks

D66 en VVD dienden er woensdagavond laat een motie voor in tijdens de behandeling van de begroting van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Initiatiefnemer Gerard Schouw van D66 zegt te rekenen op de steun van de PvdA en GroenLinks, waardoor het voorstel een dikke meerderheid zou halen. Pierre Heijnen van de PvdA ziet inderdaad wel mogelijkheden om voor de motie stemmen, maar hield donderdagochtend vroeg een slag om de arm. ,,Ik wil het eerst in de fractie bespreken.''

Wet uit 1815

Minister Henk Kamp (Economische Zaken) noemde het eerder deze week een begaanbare weg om gemeenten zelf te laten bekijken wat er op zondag in hun contreien moet gebeuren, hoewel hij zich ook wel wat kan voorstellen bij de zondagsrust, in 1815 ingesteld om de kerkgang niet te belemmeren. Zijn collega van Binnenlandse Zaken, Ronald Plasterk, zei donderdagochtend vroeg dat hij de wet 'nooit opnieuw zou verzinnen', maar dat hij er nou ook weer geen problemen in ziet. ,,Ik heb geen behoefte deze wet te veranderen.'' CDA, SP, SGP en ChristenUnie zien ook niet welk probleem er mee wordt opgelost.

Later op donderdag wordt er over de motie gestemd.

Update: motie aangenomen

De motie tegen de wet ter bescherming van de kerkgang, van D66 en de VVD, werd donderdag aangenomen door de Tweede Kamer. De zondagsrust komt nu in de handen van de gemeenten.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Dwarsbongel
Rust op één dag in de week is een groot goed.

Maar hoe die rust beleefd moet (!?!) worden is een zaak die blijkbaar nog steeds aan de meerderheid van de bevolking mag worden opgelegd door een slinkende, maar fanatieke groep kerkgangers, met mijns inziens achterhaalde ideeën. Dat is een slechte zaak.

Bescherming van rechten van werknemers en kleine zelfstandigen in het kader van koopzondagen mag niet uit het oog verloren worden bij het z.s.m. wijzigen van deze oubollige wet.
Advertentie