Advertentie

Gemeenten moeten aan werknemers denken bij koopzondag

Bij het vaststellen van aantallen koopzondagen moeten ook de belangen van de werknemers een rol spelen, zo heeft de VNG afgesproken met Detailhandel Nederland.

10 september 2012

Gemeenten moeten de belangen van werknemers meewegen bij beslissingen over koopzondagen. De vakorganisaties in de detailhandel hebben dat afgesproken met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, zo hebben ze maandag laten weten.

Belangen winkeliers
Wettelijk waren gemeenten al verplicht rekening te houden met werknemersbelangen, maar daar kwam volgens FNV Bondgenoten, CNV Dienstenbond, de christelijke vakorganisatie RMU en christennetwerk/gmv weinig van terecht. Ook met de belangen van de kleinere winkeliers moeten gemeenten volgens een wijziging van de Winkeltijdenwet sinds 1 januari 2011 rekening houden.

Recht doen aan winkelpersoneel
Volgens de vakorganisaties hebben diverse gemeenten besloten het aantal koopzondagen uit te breiden zonder recht te doen aan de belangen van het winkelpersoneel. In onder meer Leiden, Wageningen en Lelystad hebben de vakorganisaties daartegen bezwaar aangetekend.

Onnodig moeilijk
Detailhandel Nederland vind dat de vakorganisaties het onnodig moeilijk en ingewikkeld maken om koopzondagen aan te wijzen. Zij willen het aantal koopzondagen beperken en dat is niet meer van deze tijd, vindt de organisatie die erop wijst dat medewerkers volgens de cao's werken en op zondag op basis van vrijwilligheid.

Samen bepalen
,,Winkeliers openen graag de deuren wanneer de klant op de stoep staat, ook op zondagen. Het zou goed zijn, zeker in de huidige economische tijd, om de koopzondagen op een betere manier te regelen. De huidige wetgeving bevat onnodige en onnodig ingewikkelde bepalingen'', aldus Detailhandel Nederland. De organisatie pleit ervoor om winkeliers en gemeenten samen te laten bepalen of en zo ja hoeveel koopzondagen er in een gemeente zijn.

Reacties: 7

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Tom
Zullen we nu eindelijk eens stoppen met die zondag discussie ? Als ik een winkel start wil ik JUIST op Zondag open zijn net zoals de pretparken, theaters,bioscopen,restaurants, terrassen etc.

En ja , als je in een winkel werkt dan zul je op zondag werken... Mooi toch??? Of ALLES dicht ( incl. Theater,restaurant etc.) of ALLES open, maar laat de vrijheid aan de ondernemer!!
Meppie
Daar komen de vakbonden mooi op tijd mee.

Hebben ze de laatste jaren niet op zitten letten?!
Jan
"Gemeenten moeten de belangen van werknemers meewegen bij beslissingen over koopzondagen."



Deze loze kreet kennen we. Deze meeweging eindigt altijd in 'maar ze mogen het werken op zondag toch ook weigeren' en 'ze willen maar wat graag op zondag werken.' Vergeten wordt dat er ook kleine middenstanders zijn die geen geld hebben voor extra personeel en om de concurrentie wel open moeten, hoewel het ze geen extra inkomen oplevert, alleen een verschuiving van de klanten van door de weeks naar zondag
Bolhuis
Als ondernemer zou ik het wel weten: Op zondag open en op maandag dicht.
True
Kappen met die koopzondag, ook heidenen als ik hebben recht op een vaste dooie dag. En strak de Zondagswet handhaven, ze staan hier Mijverdomme zondagochtend te beatdreunen, wat zit er in hun kop.

j.h.w.m.vinkenburg / voormalig wethouder o.a. voor huisvesting
Waarom staat in de CAO dat het op basis van vrijwilligheid is? Is dat omdat men rekening wil houden met de geloofsovertuiging van de medewerker?

Als de werkgever dus vraagt om toch op zondag te werken mag de werknemer weigeren.

Zou de VNG dan niet in haar eigen CAO kunnen opnemen dat de ambtenaar van de burgerstand ook op basis van vrijwilligheid niet verplicht kan worden om iedereen te trouwen?
Andries van den Berg / gemeenteraadslid Leidschendam-Voorburg, SP-fractie
Terug naar de zondagsrust, weg met het consumeerderen. Ga maar een boek lezen in plaats van nutteloos door de winkelstraten te sloffen. Ga sporten in plaats van je vol te gooien bij de patatkraam.
Advertentie