Advertentie

Gemeenten hebben moeite met ‘loslaten’

Door schaalvergroting, bezuinigingen en de decentralisaties sociaal domein ontkomen gemeenten er niet aan om gebruik te maken van burgerkracht. Van echte overdracht van politieke zeggenschap aan burgers is nauwelijks sprake. Dti blijkt uit een verkennend onderzoek naar ‘doe-democratie’ dat in opdracht van minister Plasterk is uitgevoerd.

10 juli 2013

Het lokale bestuur is als eerste aan zet om ruimte te geven aan de ‘doe-democratie’. Door schaalvergroting, bezuinigingen en de op handen zijnde decentralisaties ontkomen gemeenten er niet aan om een beroep te doen op burgers en gebruik te maken van burgerkracht. Gemeenten blijken vooralsnog moeite te hebben met loslaten.

Politieke zeggenschap

Bij een ruime meerderheid van gemeenten is aandacht voor het ondersteunen en stimuleren van doe-democratie. Initiatieven die zijn gericht op het versterken van sociale samenhang en actieve deelname aan de samenleving staan met stip op nummer één. Van echte overdracht van politieke zeggenschap aan burgers is nauwelijks sprake.

Veldverkenning

Ook van sociaal ondernemerschap is in veel gemeenten geen tot nauwelijks sprake. In grote gemeenten komt het wel vaker voor dan in kleine gemeenten. Dit blijkt uit een veldverkenning naar de stand van zaken rond doe-democratie in gemeenteland die in opdracht van minister Plasterk (Binnenlandse Zaken, PvdA) is uitgevoerd door Partners + Pröpper.

'Vitale samenleving'

Doe-democratie is een vorm van meebeslissen van burgers door zelf maatschappelijke vraagstukken op te pakken. Het kabinet ziet de doe-democratie als een ‘nauwelijks te stuiten krachtige ontwikkeling’. Het kabinet wil ruimte en vertrouwen bieden aan maatschappelijk initiatieven en actief bijdragen aan de transitie naar meer doe-democratie. De ‘overheid past bescheidenheid bij de ondersteuning van die kracht’, aldus Plasterk in de begeleidende Kamerbrieven bij de dinsdag verschenen kabinetsnota ‘De Doe-democratie ter stimulering van een vitale samenleving’.

Knelpunten

De rol van het lokaal bestuur is belangrijk omdat ‘de meeste voorbeelden van maatschappelijk initiatief en sociaal ondernemerschap zich lokaal afspelen’, stelt Plasterk. Via de veldverkenning wilde het ministerie in kaart brengen wat gemeenten op dit moment doen om de doe-democratie te ondersteunen, waar uitdagingen en knelpunten liggen en welke ondersteuningsbehoefte gemeenten hebben. Met een respons van 24 procent (126 respondenten) kan het onderzoek ‘met enige voorzichtigheid als representatief worden beschouwd voor alle 408 gemeenten’, stellen de onderzoekers van Partners + Pröpper.

Voorzieningen in stand houden

Bewonersinitiatieven die zijn gericht op het versterken van sociale samenhang en actieve deelname van mensen aan de samenleving – een van de zeven onderscheiden ‘verschijningsvormen’ van de doe-democratie − komen in 94 procent van de gemeenten voor. Van vrijwilligerswerk en burgers die het voortouw nemen om lokale voorzieningen in stand te houden, is in 82 procent van de gemeenten sprake. Slechts in een op de vijf gemeenten is sprake van overdracht van politieke zeggenschap.

Geen tijd en geld

Het grootste knelpunt bij het ondersteunen en stimuleren van de doe-democratie ligt, volgens de respondenten, binnen de gemeentelijke organisatie zelf. Onvoldoende tijd, capaciteit en geld worden daarbij als belangrijkste belemmeringen genoemd. Veel gemeenten zien daarnaast een geringe bereidheid om los te laten. Raden en colleges hebben daar iets meer moeite mee (56 procent) dan de ambtelijke organisatie (49 procent), zo blijkt uit het onderzoek. 100.000+ gemeenten kunnen veel moeilijker loslaten dan gemeenten met minder dan 100.000 inwoners.

Representativiteit

De beperkte participatiebereidheid van burgers wordt bij gemeenten eveneens als knelpunt ervaren. Andere hobbels zijn een te grote regeldichtheid, onvoldoende professionaliteit en continuïteit bij burgers en het ontbreken van representativiteit van en draagvlak voor initiatieven vanuit de samenleving. Als meest kansrijke inhoudelijke onderwerpen voor doe-democratie worden de fysieke en sociale leefbaarheid en de decentralisaties werk, langdurige zorg en jeugd genoemd.

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

E.Doeve / jurid. beleid. medew ro
Hmmm... ben benieuwd wat Jip en Janneke vinden van primaire participatie in onze evoluerende doe-democratie. Pollens, wat nu?
Leo Broers / oprichterplatform Vrije Politiek
De doe-democratie is een achterhaald idee van politici die zelf niet los kunnen laten. De denk-mee en beslis-mee democratie is meer van deze tijd. Sterker, het wordt tijd dat de politiek weer participeert in onze moderne samenleving. Andersom dus. Dan is de politiek weer van de burgers. Denken we mee, beslissen we mee en doen we weer mee. Het ligt niet aan de wil van de burgers om te participeren maar aan de wil van de politici hun status en macht los te laten en de afstand tussen samenleving en politiek op te heffen. Vrijepolitiek.nl staat voor die gedachte.
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Volledig eens met @Leo Broers. De insteek voor dit onderzoek is niet van deze tijd. Burgers willen vooral via participatieve democratie meedenken en meewerken. Meedoen komt dan vanzelf. Kortom, het Rijk en de politiek dienen vooral zichzelf om te vormen tot moderne bestuurders.
Derksen De Vries
Uit het hart gegrepen. Veel gemeenten en dan vooral de raden hebben de mond vol over het loslaten en ruimte bieden aan burgers. Maar van échte degerulering komt het niet, omdat er te weinig raadsleden zijn die dit aandurven.



Naast loslaten valt mij ook op dat gemeenteraden vluchten om echte keuzes te maken. Goed voorbeeld is decentralisatie: daarbij durft geen enkele fractie kleur te bekennen (met wie gaan we samenwerken en hoe): allemaal te huiverig om 'lokale autonomie' (bah) te verliezen en door de kiezer te worden afgewezen.



Dus: loslaten en durf gevraagd!
criticus
Dus als ik het goed begrijp gaat het Rijk de gemeenten adviseren/voorschrijven hoe zij zaken moeten loslaten?

Misschien dat het Rijk eerst zelf het goede vorobeeld kan laten zien, want loslaten is ana het Rijk niet besteed, hoewel de mond uiteraard wat anders beleidt...
Hans Jansen / Adviseur 0/24 Research & Organization Development
Het ontbreken van voldoende professionaliteit en continuiteit bij burgers lijkt mij niet een knelpunt. Als deze aspecten van burgers worden gevraagd, duidt dat op onvoldoende besef van de maatschappelijke realiteit bij beleidsmakers. En dat is dan misschien wel het grootste knelpunt.
Advertentie