Advertentie

Gemeenten handhaven alcoholwet nauwelijks

Gemeenten leggen nog nauwelijks sancties op aan horecagelegenheden en winkels die alcohol verkopen aan minderjarigen, blijkt het een onderzoek van de NOS.

12 juli 2014

Gemeenten treden nauwelijks op tegen horecagelegenheden en winkels die alcohol verkopen aan jongeren onder de 18 jaar. Dat blijkt uit een onderzoek van de NOS onder 200 gemeenten.

Geen enkele gesloten
Sinds de invoering van de alcoholwet op 1 januari 2014 is nog geen enkele horecagelegenheid gesloten. 9 procent van de ondervraagde gemeenten hebben boetes uitgedeeld. Meer dan de helft heeft zelfs nog geen enkele waarschuwing gegeven, zo blijkt uit het NOS-onderzoek. Veertig procent van de gemeenten heeft zelfs nog geen officieel vastgesteld beleid op dit gebied. 


Preventie en voorlichting
Gemeenten zeggen zich niet in eerste instantie te willen richten op sancties, maar meer op preventieve maatregelen en voorlichting. Ook het feit dat er verkiezingen waren in maart en er overal nieuwe colleges en gemeenteraden tot stand moesten komen, heeft voor de nodige vertraging gezorgd.

Overlast neemt toe
Gemeenten constateren wel dat door de alcoholwet de overlast van jongeren op straat toeneemt. Ook wordt er steeds meer gedronken in zogenaamde ‘zuipketen’ door minderjarigen. Of de wet er ook toe leidt dat jongeren minder zijn gaan drinken, weten de gemeenten niet.

Niet gedogen

In een reactie laat staatssecretaris Van Rijn (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) aan de NOS weten dat alcoholgebruik onder jongeren niet wordt gedoogd. Van Rijn begrijpt dat gemeenten liever eerst waarschuwen voordat ze zwaardere sancties opleggen. "Maar de wet moet wel gehandhaafd worden." In september meldt Van Rijn de vorderingen van gemeenten aan de Tweede Kamer.

Reacties: 10

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Karl
Terecht dat de gemeenten niet handhaven. Een baggerden, die Van Rijn gemakshalve over de schutting kiepert op het bordje van de gemeente.

Wat ook meespeelt, is dat er steeds minder wethouders zijn die de steeds maar weer nieuwe bevoogdende regeltjes van die PvdAer willen uitvoeren. Aan de decentralisatiewetteh n het sociale domein heeft men al de handen meer dan vol.
Goof
Waarschijnlijk dat de gemeenten meer handhaven dan dat ooit de voormalige Drankwetinspectie cq de VWA heeft gehandhaafd.
Willem Kamps
Een totaal mislukte en vooral overbodige maatregel. Het heeft slechts opgeleverd dat er meer op alternatieve plekken wordt gedronken. Laten dat nou net de plekken zijn waar al sprake was van excessief drankgebruik! Die paar biertjes in de kroeg of op een festival, waar nog sprake is van sociale controle, leiden niet tot opperbetuttelaar Van Rijns betoogde hersenloosheid. Mijn zoon is zeventien en hij mag van mij bij gelegenheid drinken, maar hij weet ook dondersgoed waar dan de grens ligt. Die grens bepalen de ouders. Die voeden hun kinderen op, niet de heilstaat van een (tijdelijk) passerende Staatssecretaris.
K. de Beer / organisatie adviseur
Gemeenten handhaven sowieso zeer matig, alleen Bouw- en Woningtoezicht functioneert van oudsher redelijk. Maar het manco is bij gemeenten het "dicht bij de burger staan". Horeca en de vrolijke feestvierders zitten te dicht op het (gekozen) bestuur. Dat gaat niet goed. Vandaar dat handhaving bij de gemeente weg moet. Aan de politie toevoegen hoeft wat mij betreft niet. Die hebben hun handen vol aan het strafrecht, wielren- en voetbalwedstrijden, en zo af en toe een boef vangen. De nieuwe handhavingspoot hoeft niet groot te zijn. Dwangsommen pakken van overtreders, niks mis mee. Veel beter dan het weghalen door belastingen en heffingen bij de hardwerkende burgers en bedrijven. En ik ben het wel met @Govert eens. De voormalige Drankwetinspectie zag je werkelijk nooit.
Hannes Haganum / kritisch lezer
Laten we daar nu eens met onze kinderen het glas op heffen ! I'am prosy, i'am prosy ! Het moeten wereldvreemde beleidsambtenaren zijn geweest, die hun bureaucratische baantje hebben willen veiligstellen, die deze maatregelen hebben kunnen verzinnen. Ik kom zelf uit een gezin van geheelonthouders, maar ik heb door mijn sociale omgeving wel geleerd sociaal met alcohol om te gaan en vooral om te genieten van een goed glas wijn of een prachtig gebrouwen trappistenbier. Bovendien ben ik nog uit de tijd dat je op school en in het leger leerde onder staatstoezicht om sociaal te drinken. Dat hebben die wereldvreemde, ambtelijke wereldverbeteraars allemaal gemist in hun leven. Vermoedelijk zijn die ex-linkse dogmatici ook nooit lid geweest van een studentenvereniging waar je ook de sociale mores leert. De hele idioterie kost ons weer veel belastinggeld en het laatste stukje moraal dat de overheid nog had, valt ook wel. De gemeente Utrecht zette zelfs kinderlokkers in om overtreders te betrappen en dan te bedenken dat Aleid Wolfson ooit rechter was geweest. De rare man heeft zich ontwikkeld tot een vleesgeworden hypocriet. Maar nu terug naar de anti-alcoholmaatregelen. Via moderne media had men ook de jongeren vertrouwd kunnen maken met sociale attitudes ne het leren aanspreken op elkaars gedrag. Wat is de echte oplossing ? Laten we eens nadenken over maatschappelijke dienstplicht.
H.H. / Financieel gemeente ambtenaar
Van deregulering is helemaal niets terecht gekomen. Ook dit is weer een voorbeeld van Haagse regelzucht die niet of moeizaam te controleren valt, maar dat leggen ze in Den Haag makkelijk bij de gemeenten neer, opnieuw zonder het bijbehorende geld.
loe / zelfstandige
Tot 24 jaar is alcohol schadelijk voor de groei van de hersenen. Taak voor de opvoeders om dit bij te brengen.

Ook vette happen enz. is niet gezond. Ga toch niet controleren!!

Wel het rokersverbod handhaven want dan ben je een ander tot last net als geluids overlast!!

H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Hoe zit het ook al weer? Heeft het Rijk de gemeenten financiële middelen verschaft voor deze handhaving?
johannes / ambtenaar
Een niet uit te voeren wet. Bovendien belachelijk, het zijn de ouders / verzogers die verantwoordelijk zijn voor het opvoeden van kinderen, niet de staat. Wel wiet toestaan waarvan ook al is bewezen dat veel gebruik schadelijk is. En aan maatregelen terug draaien daaraan heeft die regentenkliek in Den Haag geen boodschap.
Hilde van Heusen - Smulders / Managementondersteuner Communicatie
Tja, het is wat ze zeggen; je moet niet invoeren wat je niet in de praktijk ook kunt handhaven! De politie heeft het al druk genoeg met de gestelde prioriteiten en laten we wel wezen, liever een inbreker gepakt als tien kinderen beboet met een biertje in de hand. Persoonlijk vind ik hier de taak bij de ouders en de opvoeding liggen. Daarnaast, zet de café-uren gewoon weer naar een normale tijd, is de behoefte om thuis in te drinken en vervolgens door te drinken in de stad ook een stuk minder.
Advertentie