Advertentie

Gemeenten gaan coffeeshopbeleid niet actief controleren

In veel gemeenten zullen buitenlanders rustig softdrugs kunnen kopen. Gemeenten gaan de nieuwe regels niet actief controleren, blijkt uit een enquête van de NOS.

29 december 2012

Gemeenten zijn niet van plan actief te controleren of coffeeshops buitenlanders buiten de deur houden. Dat blijkt uit een enquête van de NOS onder 100 gemeenten met een of meerdere coffeeshops.

Wietpas
Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie wil dat per 1 januari 2013 coffeeshops geen wiet meer verkopen aan mensen die niet in Nederland wonen. Deze maatregel komt in plaats van de wietpas die eerder dit jaar ingevoerd en ook weer afgeschaft werd in een deel van de Nederlandse gemeenten. Gemeenten moeten controleren of de coffeeshops zich aan deze nieuwe regels houden.

Grote steden
De NOS vroeg aan zo'n 100 gemeenten met een coffeeshop of ze die controle ook daadwerkelijk gaan uitvoeren. Van de 56 gemeenten die reageerden, gaven 27 aan niet actief te zullen handhaven. Onder meer de grote steden Amsterdam en Rotterdam zullen niet actief handhaven. Utrecht en Den Haag hebben niet gereageerd op de vragen van de NOS. Binnenlands Bestuur meldde eerder al dat ook Maastricht wil dat coffeeshops - als deze uit het centrum verdwenen zijn - softdrugs kunnen verkopen aan buitenlanders.


Opzoeken

De gemeenten die wel zullen controleren of coffeeshops zich aan de nieuwe regels houden, weten nog niet hoe ze dat gaan doen, aldus de NOS. Minister Opstelten blijft druk uitoefenen en zegt tegen de NOS dat elke gemeente een plan moet overleggen. 'Indien men dat niet heeft, zullen we ze opzoeken'.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie