Advertentie

Gemeenten doen aangifte tegen adresfraudeurs

Diverse gemeenten hebben aangifte gedaan tegen aanbieders van zogeheten inschrijfadressen. Dat zijn adressen waarop mensen zich laten inschrijven bij de gemeente, terwijl ze daar helemaal niet wonen. 'Dit opent de weg om bijvoorbeeld allerlei toeslagen onterecht op te strijken’, zei een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken woensdag.

09 augustus 2017

Diverse gemeenten hebben aangifte gedaan tegen aanbieders van zogeheten inschrijfadressen. Dat zijn adressen waarop mensen zich laten inschrijven bij de gemeente, terwijl ze daar helemaal niet wonen. 'Dit opent de weg om bijvoorbeeld allerlei toeslagen onterecht op te strijken’, zei een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken woensdag.

Vervolging
Volgens het ministerie hebben onder meer Breda, Amersfoort, Leiden en Capelle aan den IJssel inmiddels aangifte gedaan. Het Openbaar Ministerie (OM) beoordeelt die en moet beslissen of het tot strafrechtelijke vervolging komt.

Aanbetaling
In de tussentijd waarschuwen Binnenlandse Zaken en ook de Fraudehelpdesk voor malafide praktijken. Zo zouden aanbieders van inschrijfadressen tegen betaling valse huurovereenkomsten opstellen en adressen gebruiken van huizen die te koop staan, terwijl de eigenaars van niets weten. De Fraudehelpdesk kreeg ook klachten van mensen die een aanbetaling deden en vervolgens niets meer hoorden. Het gebruik van een fictief adres is verboden. De wet verplicht Nederlanders zich bij de gemeente in te schrijven op het adres waar ze wonen.

Huisbezoeken
Het fenomeen is niet helemaal nieuw. In 2015 ondernam het ministerie ook al actie tegen dit soort fraude. Toen werden in samenwerking met Marktplaats advertenties van aanbieders verwijderd. Daarnaast proberen overheden door huisbezoeken adresfraudeurs op te sporen. 'Maar deze vorm van criminaliteit verdwijnt niet zomaar. We moeten hier voortdurend op blijven drukken’, aldus de woordvoerder. (ANP)

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Peter van Dijk / maatschappelijk werker
De verhouding tussen verstrekte toeslagen en controle is dus totaal zoek. Mensen wonen veel te anoniem. In elke wijk zou je een plek moeten hebben waar alle overheidszaken geregeld worden en ook de controle op fraude. De wijkagent moet daar ook te vinden zijn. Uren aanpassen naar gelang omstandigheden.



Zonder huurcontract en legitimatie geen toeslagen.

Daarbij, meteen daarop volgend, de verplichting om een tijdje de afschrijvingen van huur naar zo'n wijkpunt te zenden. Later steekproefsgewijs. De ontvangende partij van die huur ook controleren, of die de fiscus niet tekort doet.



De fraude door misdaadorganisaties die hier Bulgaren huurtoeslag lieten aanvragen, staat nog vers in het geheugen.

Heeft men in Den Haag zo weinig fantasie, dat daar toen al niet op is geanticipeerd? Het voorstellingsvermogen is blijkbaar bedroevend.



Net als die Euro 2,50 per uur voor familie die op kinderen passen en die dat toch al deden in veel gevallen. Natuurlijk is zo'n pot in korte tijd leeg!



Misbruik moet altijd eerst plaatsvinden? Met de EU en Euro heeft men zelfs willens en wetens gegokt tegen een hoge prijs, die ook de gewone burger moet ophoesten. Wie er wel baat bij heeft, legt de factuur op bordjes van anderen.



Of een genie moet een systeem bedenken zonder aparte toeslagen. Dan is de aanzuigende werking voor asiel hier (5 landen) ook meteen een heel stuk verminderd.



In Vlaanderen stellen jonge liberalen voor om de kinderbijslag af te schaffen en dit investeren in projecten voor kinderen, om zodoende juist in kwetsbare kinderen te kunnen investeren.

Zoiets moet m.i. dus landelijk geregeld worden, om te voorkomen dat je niet de willekeur krijgt als nu binnen gemeenten als het gaat om: in de zelfde situatie, dezelfde behandeling en kwaliteit. Hoe bestaat het dat men in kleine overbevolkte landjes zoveel versnippering toestaat onder de noemer dat decentralisatie meer maatwerk zou opleveren. Zoveel petten onder een gemeente dak past men ook niet toe voor het Torentje van Rutte en geldt wel het principe van gescheiden machten.



Men hangt aan het oude in totaal veranderde tijden en komt de natie en bevolking totaal niet ten goede, want er zijn buiten dit land velen, die wat opgebouwd, maar nu in snel tempo afbrokkelt, ook graag in meedelen.



Waar is de moed en durf om een systeem te bedenken zoals de jonge liberalen in Vlaanderen, waarbij je het automatisme van toeslagen overmaken, transformeert naar een landelijk systeem, die betaalbaar wonen toestaat, die een redelijke en betaalbare zorgverzekering toestaat en dat ieder kind lokaal krijgt wat het nodig heeft, om zich maximaal op een zo zelfstandig mogelijk leven voor te bereiden.



Als het om asiel gaat, alleen voor Europa, zoals het was. Via VN zorgen voor goede opvang in regio. Enkele landen in West Europa kunnen de noden van zovelen in de hele wereld niet opvangen en waarvan de kans-armsten het moeten blijven verduren waar ze zijn. Zoveel illegalen elk jaar weer erbij met alle ellende van dien. Dat staat niet op de "barmhartige" radars van allen die hartstochtelijk pleiten voor blijvende opvang hier voor heel de wereld, hoeveel er zich ook aandienen. Dit als minderheid doordrammen voor een meerderheid en zelf de gevolgen daarvan niet dragen voor het eigen goed gevoelen, is uit democratisch oogpunt al niet te vatten! Niet durven zeggen bij hoeveel het voor hen dan ophoudt. Moeten die handvol favoriete landen voor asiel voor hen eerst op welvaart niveau terugkomen van voor de oorlog, met alle slechte woningen en (niet) welzijn omstandigheden van toen? Ach, dan houdt de aantrekkelijkheid van die landen voor asiel so wie so op!

Post
Zolang de asielindustrie niet goed wordt aangepakt, is het dweilen met de kraan open. Maar ook zijn er landgenoten die er wat van kunnen.
Keijzer
@Hans Kosten gaan dus voor de baat uit. Ik neem aan dat die mensen niet vervolgd worden voor valsheid in geschriften? We regelen veel regels, maar zijn oerzuinig met controle daarop.
Dalrymple / gepensioneerde
Handhaven en niet wegkijken!

https://nl.wikipedia.org/wiki/Leven_aan_de_onder …
M
"De wet verplicht burgers, ingezetenen (ook van niet-Nederlandse nationaliteit) zich bij de gemeente in te schrijven op het adres waar zij wonen".

Waar zij wonen dient onder de huidige regelgeving te worden gelezen als "daar waar zij (gewoonlijk) hun nachtrust genieten [...]".

Dat kan derhalve ook daar zijn waar zij alleen maar slapen, zonder daar overigens feitelijk verblijf te houden.
Hans Mink / ZZP er
Ik doe als ZZP er o.a. BRP controles in de Gemeente Hulst. Ook daar zaten een aantal pensions waarin een groot aantal personen stonden ingeschreven welke er in het geheel niet woonachtig waren. Inmiddels heb ik hier ruim 150 personen uitgeschreven, waarbij bleek dat deze nagenoeg allemaal in Belgie woonachtig waren. Uiteraard hadden deze personen allemaal geldelijk gewin met deze illegal inschrijving. Een aantal waren ook erg volhardend en stapten naar d rechtbank of Raad van State. Tot nu toe alle zaken gewonnen. Kwestie van goede controles, goede rapportages en niet bang zijn voor eventuele rechtszaken. Voor nadere informatie of hulp. Bel gerust. 06-57540462
Advertentie