Advertentie

Gemeenten blij met 'baanbrekend' cannabis-onderzoek

De bescherming van mensenrechten kan overheden ertoe verplichten om hennepteelt en-handel te legaliseren, zo wijst een onderzoek van de Radboud Universiteit in opdracht van 27 gemeenten uit. Wethouder Victor Everhardt (Utrecht) is blij met de uitkomst en spreekt van een internationaal baanbrekend onderzoeksresultaat.

30 mei 2016

De bescherming van mensenrechten kan overheden ertoe verplichten om hennepteelt en-handel te legaliseren, zo wijst een onderzoek van de Radboud Universiteit in opdracht van 27 gemeenten uit. Wethouder Victor Everhardt (Utrecht) is blij met de uitkomst en spreekt van een internationaal baanbrekend onderzoeksresultaat.

Mensenrechten
Gereguleerd toestaan van cannabis kan verplicht worden als de illegale handel misdaad en onveilige situaties met zich meebrengen. Mensenrechten wegen volgens het onderzoek zwaarder dan de VN-drugsverdragen, zo concluderen hoogleraar straf- en strafprocesrecht Piet Hein van Kempen en universitair docent Masha Fedorova van de Radboud Universiteit. De onderzoekers zochten dat in opdracht van 27 ‘coffeeshopgemeenten’ uit.

Experimenten mogelijk
Wethouder Victor Everhardt van gemeente Utrecht, één van de drie initiatiefnemende gemeenten, is erg blij met die uitkomst. ‘Het resultaat toont aan dat nationale overheden cannabisbeleid mogen reguleren om aan de verplichtingen voor mensenrechtenverdragen te voldoen. Omdat er ruimte is voor regulering verwachten wij dat het Rijk de gemeenten snel ruimte biedt om te kunnen starten. Daarmee komt het Rijk tegemoet aan de wens om het cannabisbeleid in Nederland te moderniseren.’

Oproep aan regering
Eerder werd er volgens Everhardt door de regering aangenomen dat legalisering en experimenten met regulering van wietteelt onmogelijk waren. ‘Door dit onderzoek blijkt dat wel mogelijk te zijn. De regering moet nu beslissen of dit in de toekomst ook gaat gebeuren. De bij dit initiatief betrokken gemeenten doen in ieder geval de oproep om ruimte te geven voor experimenten. We willen toekomstige experimenten graag samen met de regering oppakken.’

Draagvlak onder gemeenten groeit
Er zijn vijftig gemeenten aangesloten bij het initiatief voor het onderzoek, dat oorspronkelijk van Utrecht, Heerlen en Eindhoven kwam. Everhardt verwacht dat het draagvlak voor regulering van wietteelt bij gemeenten alleen maar meer zal toenemen. ‘Dit is een baanbrekend resultaat, dat niet alleen landelijk impact zal hebben maar ook internationaal. We zijn voor het vervolg nu afhankelijk van de landelijke politiek, maar dit onderzoek maakt veel mogelijk.’

Ontmoedigingsbeleid uitbreiden
Gemeente Utrecht wil bij legalisering van wietteelt het ontmoedigingsbeleid voor gebruik van cannabis handhaven en uitbreiden met nieuwe mogelijkheden. 'Het blijft een ongezond goedje. Wanneer gemeenten zelf de touwtjes in handen hebben kunnen we meer doen met de prijsbepaling, maar ook met bijvoorbeeld waarschuwingsteksten. Er komen zodoende meer mogelijkheden bij.'

Reacties: 8

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Ziggi Marley / Fietsenmaker
Hallo mogen burgers bijvoorbeeld thuis ook tot maximaal 5 planten kweken. Persoonlijk vind ik namelijk mijn eigen kweek betrouwbaarder en ook lekkerder dan van 99% van de coffeeshops. Het zou mooi zijn wanneer dit mogelijk is en dat je dit gewoon kan aanmelden bij een instantie zodat er toezicht is en dat er aan de veiligheid gedacht wordt. Maar natuurlijk ook dat je niet over het maximale aantal planten heen gaat. Want uiteraard is het mooi dat ze de criminaliteit willen indammen maar er is ook een groep mensen die helemaal niet naar de coffeeshop wil.
Tjitze / sr.beleidsambtenaar
@V6 Weg met die rommel, drink een goed glas bier. Is dit nu wel zo'n slimme opmerking? Wel eens bedacht dat alcohol buitengewoon schadelijk is? Het levert alleen heel veel accijns op dus daar gaan we niets aan doen. Net als met tabak. Twee stoffen die echt grote gezondheidsrisico's hebben. Van cannabis kun je dat niet zeggen. Integendeel: zoals ik eerder aangaf bevat dit heel veel gezonde stoffen. Maar er is hoop. Een studie van de Radboud Universiteit in Nijmegen naar de wettelijke mogelijkheden om de wietteelt te legaliseren heeft 1 duidelijke conclusie: dat kan wel! Met een beroep op de mensenrechten, die hoger tellen dan internationale drugsverdragen.
Rogier
Alcoholische dranken hebben smaak en een cafe is gezellig. Een coffeeshop stinkt en is een lamme toestand. Alcohol heeft zeker slechte kanten, maar er is niets ongezonds aan als je regelmatig een goed glas bier of wijn drinkt. Tabak en drugs moet je van wegblijven. Stel je voor dat even veel Nederlanders cannabis zouden gebruiken als alcohol... met 82% zou heel NL in een roes verkeren. Doe maar niet.
Tjitze / sr.beleidsambtenaar
De opmerking 'Het blijft een ongezond goedje' slaat helemaal nergens op en maakt duidelijk dat de spreker van deze woorden absoluut geen notie heeft waar hij of zij het over heeft. Het endo-cannabinoid systeem in het brein van mensen is een uiterst belangrijk element en zorgt voor heel veel belangrijke processen in het menselijk lichaam. De stoffen in cannabis zijn daaraan identiek en bij normaal gebruik supergezond. Snel vrijgeven die boel. Dat komt de gezondheid van mensen ten goede én de kwaliteit van het product. Het bevordert bovendien heel sterk apoptose (geprogrammeerde celdood) en draagt zo bij aan het voorkomen van veel ziekten waaronder kanker.
Willem / AS
Reguleren. Het is een zo voor de hand liggende en pragmatische uitkomst. Die war on drugs is sinds jaar en dag een verloren strijd. Als je als overheid de teelt en handel reguleert, kun je de kwaliteit bewaken, bied je werkgelegenheid, heb je de voordelen van BTW en accijns, beperk je de markt voor criminelen, neemt de veiligheid toe (minder brandgevaar en minder mensen die worden bedreigd of om zeep geholpen) en kan de politie zich aldus met nuttiger zaken bezighouden.
Niels / Ambtenaar
Helaas vrees ik dat het kabinet vooral niet wil, zonder dat overigens hardop te zeggen. Tot nu toe is altijd aangegeven dat het volgens internationale verdragen niet kan. Wel interessant om nu te zien welk beer nu weer op de weg zal worden gezet.
bart wakker / vice president
Altijd wordt er weer even terloops bij gezegd dat men wel wil reguleren, maar toch wil ontmoedigen omdat cannabis natuurlijk toch ongezond is.



Maar is dat wel zo? Iedereen praat elkaar na:



Onderzoek in de laatste jaren, en geloof me er zijn er velen die graag willen "bewijzen" hoe ongezond cannabis is, heeft dit nooit kunnen aantonen.



Wel worden de gezondheidsvoordelen steeds duidelijker.



Roken is slecht voor de longen, duidelijk, maar cannabis zelf is NIET ongezond. Kom maar met bewijzen, wetenschappelijk onderzoek.
Rogier
Drugsgebruik als mensenrecht zien... beetje wereldvreemd als je ziet hoeveel ellende drugs met zich meebrengt. Welke ouder wordt er nu blij van als zijn kind aan de wiet gaat. En ook een merkwaardig voorstel met het hardere alcoholbeleid waar gemeentebestuurders ook in meerderheid achter staan. En D66 is de partij die als eerste schande spreekt als iemand een VN of EU-afspraak in twijfel trekt. Behalve als het jezelf uitkomt dus. Weg met die rommel. Drink een goed glas bier.
Advertentie