Advertentie

Gemeentebestuur hoeft studiereizen niet uit te leggen

Een motie van de SP in Enschede die de Raad en B en W opriep om standaard uitgebreide verantwoording af te leggen van gemeentelijke studiereizen is weggestemd. Andere fracties voelden zich overvallen door de ‘oneigenlijke motie voor de bühne’, en menen dat het iets is om in het presidium van de raad af te spreken.

16 februari 2011
Een motie van de SP in Enschede die de Raad en B en W opriep om standaard uitgebreide verantwoording af te leggen van gemeentelijke studiereizen is weggestemd. Andere fracties voelden zich overvallen door de ‘oneigenlijke motie voor de bühne’, en menen dat het iets is om in het presidium van de raad af te spreken.
A4tje
‘Eens in de twee jaar gaat B en W met de gemeenteraad en een aantal ambtenaren op studiereis naar een buitenlandse stad. Wij willen weten wat ze daar dan hebben gezien en hoe ze het willen toepassen in Enschede,’ zegt SP-raadslid Maxim van Luttikhuizen. De SP gaat nooit mee naar de buitenlandse studiereizen, omdat de partij ze te duur vindt zonder dat duidelijk is waar ze toe dienen. ‘Van een studiereis naar Manchester kregen wij na maanden zeuren een A4-tje. Dat is te mager. Zo’n reisje is op kosten van de samenleving en dat moet goed verantwoord worden.’

Weblog
Volgens de VVD is er al genoeg verantwoording over de reisjes. ‘De SP gaat nooit mee, en doet alsof het weggegooid gemeenschapsgeld is en dat er geen verslagen van worden gemaakt, maar dat is onzin, ‘ meent fractievoorzitter Anneke Broekman. ‘Twee jaar gelden zijn we naar Stokholm gegaan. Iedereen was verplicht een weblog bij te houden. Dat deden ook de meesten, dan zag je ze aan hun weblog werken in de bus. Ook kwam er na afloop een rapport van en verslagen in de Tubantia.’ Volgens Broekman moet je juist geen ‘uitgebreid ambtelijk verslag’ van zo’n reis willen. ‘Dan zet je ambtenaren aan het werk –wat ook weer geld kost- en krijg je een officieel verslag dat onderin de la verdwijnt. En het is geen snoepreisje hoor, je betaalt ook allerlei dingen zelf, zoals het diner.’ 

Nederland
De SP heeft in het presidium voorgesteld om voortaan binnenlandse studiereizen te maken, dan zou de SP ook weer meegaan. ‘Ook in Nederland kun je veel leren, daarvoor hoef je niet per se naar het buitenland,’ zegt Van Luttikhuizen.

Berlijn
VVD-er Broekman nuanceert die besparingsdrift van de SP. ‘Wij hebben het voorstel serieus bekeken, maar een studiereis naar Berlijn blijkt eerder goedkoper dan duurder dan een binnenlandse studiereis.’ Volgens PvdA-fractievoorzitter Van Lier speelt er dan ook iets anders mee, dan zorgen om de uitgaven. ‘Het is vooral een actie voor de bühne. We hebben altijd verslagen gemaakt, als je die uitgebreider wilt of op een andere manier, dan kun je dat gewoon in het presidium bespreken. In die motie stond ook helemaal niet wat voor verslag ze nou eigenlijk willen.’

Teambuilding
De PvdA en VVD hopen dat de SP voortaan meegaat op studiereis. ‘Het is absoluut niet bedoeld als teambuilding, dat heeft de vorige raad expliciet gemeld,’ zegt VVD-er Broekman. ‘Maar als bijvangst merk je dat die teambuilding heel nuttig is. Je hebt ook met het college en ambtenaren eens ander contact.’

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

A. Pars / financieel medewerker
Misschien ook leerzaam voor ons als ambtenaren om zo'n studiereis te maken. Willen we het diner zelf ook wel betalen.
Kunnen we gelijk het teambuilden meenemen, bovendien werken we over het algemeen langer samen dan een college.
Niek / jurist
De gemiddelde lezer denkt bij het woord studiereis aan een uitje. En als het werkelijk een studiereis is, moet het niet moeilijk zijn om op 1 A4-tje info te geven.
De houding van de VVD en PvdA woordvoerders maakt voor mij duidelijk dat het uitjes zijn. En die kun je momenteel maar beter achterwege laten of helemaal uit de ontvangen raadsvergoeding betalen.
Broadcaster / gemeenteambtenaar
Merkwaardig dat de raad van Enschede het een fractie niet toestaat zijn controlerende functie uit te oefenen. Het is toch helemaal niet vreemd dat je verantwoording vraagt over bepaalde uitgaven? Als je niets te verbergen hebt kun je toch gewoon openheid van zaken geven?
Paul / projectleider
Nou SP waarom niet gewoon een voorstel neergelegd voor een goed doortimmerd binnenlands studiereisje?
Michiel Jonker / ambtenaar bij een decentrale overheid
Ben zelf ooit als ambtenaar op zo'n buitenlandse studiereis meegeweest met een hele club bestuurders en ambtenaren.

Heb erg genoten van die dagen. Elke individuele deelnemer kreeg een meer dan riante, eigen hotelkamer, waarin men zeker ook met twee deelnemers had kunnen overnachten. Dat was misschien wel goed geweest voor de teambuilding, maar had ook vijandelijkheden kunnen veroorzaken in geval van gesnurk, of wie er 's ochtends het eerst onder de douche mocht.

Er werd een uitvoerig verslag gemaakt (ca.30 A4'tjes, als ik me goed herinner).

Maar of deze studiereis een grote invloed heeft gehad op het bestuurlijke of ambtelijke gedrag met betrekking tot het bestudeerde onderwerp, dat waag ik toch ernstig te betwijfelen.

Dus de SP heeft hier toch wel een punt.
Silvester
zo moeilijk moet het toch niet zijn het doel en resultaat van een studiereis aan te geven? Ik bedoel: Vraag een willekeurige student wat hij studeert en wat hij wil bereiken en je krijgt gewoon een antwoord hoor.

En als je gaat om plezier te maken noem het dan geen studiereis, en betaal het zelf.

Inderdaad, de houding en reactie maakt het wel duidelijk dat het een uitje is.
Advertentie