Advertentie

'Gemeentebelangen Bedum moet in raad discussiëren'

Burgemeester Henk Bakker van Bedum wil met de partijleden van Gemeentebelangen in gesprek over hun protestactie.

15 april 2014

Burgemeester Henk Bakker van Bedum en commissaris van de Koning Max van den Berg vinden dat de lokale partij Gemeentebelangen de discussie over het functioneren van de gemeenteraad in de raadzaal moet voeren. Gemeentebelangen Bedum, met vier zetels de grootste partij in de raad, voelt zich niet serieus genomen en kondigde aan de komende 4 jaar uit protest haar zetels tijdens de vergaderingen leeg te laten.

Functioneren burgemeester
Met de kritiek op zijn functioneren is de burgemeester het niet eens. ,,Ik herken me daar niet in. Ik heb in de raadzaal altijd de meeste tijd aan Gemeentebelangen besteed. Als er kritiek is op mijn functioneren, dan moeten ze me dat melden. Een keer hebben ze me erop aangesproken dat ik ze in een debat wat kort hield, maar toen waren ze erg veel aan het woord.''

Gesprek
Bakker wil met de partijleden in gesprek over hun protestactie. ,,Maar eigenlijk hoop ik dat ze maandagavond worden teruggefloten door de kiezers en dat ze hun verantwoordelijkheid nemen door weer plaats te nemen in hun zetels.''

Vertrouwen
Volgens Gemeentebelangen zijn de verhoudingen in de Bedumse raad ernstig verziekt en kunnen de raadsleden van de partij hun werk niet meer goed uitvoeren. De partij heeft het vertrouwen in Bakker (CDA) opgezegd omdat hij te weinig zou hebben gedaan om coalitie- en oppositiepartijen dichter bij elkaar te krijgen.

Grootste partij
Gemeentebelangen vindt dat ze buitenspel is gezet door de partijen die het afgelopen 4 jaar het college hebben gevormd en hun samenwerking voortzetten, terwijl Gemeentebelangen met vier zetels nog altijd de grootste partij in Bedum is.

Lege stoelen
De partijleden geven hun zetels niet op, maar lieten wel weten uit protest weg te blijven bij vergaderingen van de gemeenteraad en de commissies. Zolang de stoelen leeg zijn, hoeven de partijleden geen raadsvergoeding te hebben.

Reactie van CdK
Commissaris van de Koning Van den Berg vindt dat Gemeentebelangen gewoon bij de vergaderingen moet zijn. In een korte reactie op een brief van Gemeentebelangen zegt Van den Berg dat de raadsleden hun zorgen in de raad aan de orde moeten stellen. ,,U hebt bij de laatste verkiezingen stemmen gekregen en daarmee is uw opdracht van de kiezers helder'', stelt hij. ,,Deelnemen en uw mandaat uitoefenen. Dat verdienen de inwoners die op Gemeentebelangen hebben gestemd.”

Reacties: 7

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

August Biels / gewezen ambtenaar
De revolutie begint in Bedum!



Maar zonder gekheid: volkomen terecht. De grote (vooral landelijke) partijen spelen een buitengewoon ondemocratisch spelletje, en niet alleen in Bedum.



Kijk voor de grap eens in Ede, waar de SGP de grootste prtij is, maar uitgesloten wordt van coalitie-vorming, en waar de PvdA, de grootste verliezer in Ede, doodgewoon zelfs een wethouder mag leveren...



Het gesjoemel en gerotzooi van de landelijke partijen wordt met iedere verkiezing erger.



Hup Gemeentebelangen Bedum! Zet 'm op!
Richard / op persoonlijke titel
Beste August, zoals me in jou reacties vaker opvalt strookt deze niet met de feiten maar is sprake van duidelijke vooroordelen. In Bedum won de zittende coalitie van CDA, CU en PvdA namelijk twee zetels en verloor Gemeentebelangen er twee. Dat heet in dit land democratie!
hans wieser / senior project/programmamanager
Je wilt invloed uitoefenen via een democratisch gekozen gemeenteraad en omdat je niet in het college komt, verkwansel je de bealngen van alle kiezers die op jouw partij hebben gestemd. Dat is kiezersbedrog!!!!

GB moet net als alle andere partijen in Nederland, die geen wethouder leveren in het college, gewoon als raadsfractie gedragen en positief kritisch zijn. Azijnzeikers en huilebalkende raadsleden "ik mag niet meedoen..." hebben de inwoners van Bedum niets. Ga jullie schamen!!
Arie oudshoorn / Primus gemeenteraad Noord-beveland
Ik kan me heel goed vinden in de opvatting van Gemeentebelangen Bedum. Misschien moesten we dat eens meer doen in Gemeentelijk Nederland. Gewoon zeggen : Dan bekijken jullie het maar. Ook wij hebben gedacht om op te stappen bij de benoeming van onze Wethouders. Alle 3 van landelijke partijen. Die alhoewel ze flink verloren rustig bleven zitten. Zoals ze er zitten sinds 2002. Ze vertegenwoordigen 7 van de 13 raadszetels. Maar in percentage en aantallen gezien minder dan de meer dan 50 % die de overige partijen binnen haalden. Met dank aan de rest zetels. Wij kunnen dat niet meer uitleggen aan de kiezers.Een nachtmerrie natuurlijk voor een Burgemeester en de CvK als iemand dan zegt bekijk het maar. Ook hier bemoeiden ze zich met de gang van zaken. Laat ze maar na gaan denken hoor. Iets klopt er niet aan het systeem. En dat heeft niks met verkiezingsbeloftes richting de kiezers te maken te maken . Succes collega's in Bedum. Wie weet waar het toe leidt.





















opt er niet aan het systeem.
Willem van der Vaart
Persoonlijk vind ik wel dat gemeenteraadsleden bij de coalitiebesprekingen in ieder geval serieus moeten onderzoeken of recht gedaan kan worden aan de verkiezingsuitslag. Daar hoor, m.i. dan ook een serieus onderzoek bij, naar een coalitie met de grootste partijen. Het zou de partijen sieren en het zou wellicht de democratie en het vertrouwen in de politiek ten goede komen, als die onderzoeksresultaten gewoon openbaar worden. Dan kunnen de kiezers ook zijn, waarop zaken zijn stukgelopen of waar inhoudelijk te grote verschillen zitten om samen te werken in een coalitie. Dan ben je open en transparant en krijg je als kiezer niet het gevoel van achterkamertjes, elkaar zaken misgunnen etc. Maar zoals altijd heeft de politiek vóór de verkiezingen de mond vol over transparantie, verantwoording naar de burgers etc, maar is men dat, zodra de verkiezingsuitslag bekend is, meestal snel vergeten.
hans wieser / senior project/programmamanager
Sorry Willem maar nergens staat geschreven dat een coalitie dient te bestaan uit de grootste partijen. Dat zou praktisch ook onzin en onwerkbaar zijn. Een colalitie wordt gevormd door partijen die SAMEN kunnen werken aan het belang van de gemeente. Daarom vallen partijen aan de uiterst linker of rechter zijde vaak bij voorbaat af. Idem vaak ook lokale partijen als zij slechts een enkel lokaal belang nastreven, dat niet verenigbaar is met andere belangen.

Het is absoluut niet ondemocratisch als jouw partij om moverende redenen niet in het college komt. Maar het is juist wel ondemocratisch als je niet in de raadsvergaderingen komt en normaal meediscussieert over alle onderwerpen, ook al krijg je niet je zin. Wees volwassen zeg!!!!!!!!
Willem
Beste Karel,

Ik schrijf ook niet dat een coalitie moet bestaan uit de grootste partijen. Ik schrijf enkel dat een coalitie tussen de grootste partijen serieus onderzocht moet worden. Verder bepleit ik dat onderzoeksresultaten van een informateur gewoon openbaar moeten worden gemaakt zodat de kiezer kan zien waarom en vanwege welke breekpunten, bepaalde combinaties niet mogelijk gebleken zijn. Waarom zou de kiezer daar geen recht op hebben? Politici moeten eens wat transparanter zijn in hun handelen en echt verantwoording afleggen aan de bevolking. Zolang de formatie een geheimzinnig iets is, zul je nooit gevoelens van machtsblokken,elkaar zaken misgunnen, politieke spelletjes etc bij de kiezers wegnemen. Politici klagen altijd over de kloof die er bestaat tussen de politiek en de burger, maar de politiek doet er over het algemeen bitter weinig aan om die kloof te dichten.
Advertentie