Advertentie

Gemeente Stein staat op omvallen

De bestuurskracht en daarmee het bestaansrecht van de gemeente Stein staat onder druk. Alleen als het ambtelijk apparaat, het college en de gemeenteraad de handen ineen slaan en zich binden aan een ingrijpend veranderprogramma kan een gedwongen herindeling worden voorkomen. Dat stelt Berenschot in een tamelijk vernietigend rapport na cultuuronderzoek dat de afgelopen maanden op verzoek van het college is uitgevoerd.

26 juni 2014

De onderlinge verhoudingen binnen de gemeente Stein zijn gespannen en de organisatie functioneert slecht. De bestuurskracht en daarmee het bestaansrecht van de gemeente staat onder druk. Alleen als het ambtelijk apparaat, het college en de gemeenteraad de handen ineen slaan en zich binden aan een ingrijpend veranderprogramma kan een gedwongen herindeling worden voorkomen.

Gespannen verhoudingen

Dit stelt Berenschot in een tamelijk vernietigend rapport na cultuuronderzoek dat de afgelopen maanden op verzoek van het college is uitgevoerd. Het bureau typeert Stein als ‘een verwaarloosde organisatie’. ‘Op tal van plaatsen zien wij achterstallig onderhoud, overbelasting, gespannen verhoudingen en gelatenheid. Door zich terug te trekken in de eigen taak en afdeling ‘overleven’ medewerkers en heeft men het vaak zelfs nog goed naar de zin. Toch constateert de meerderheid dat het zo niet verder kan.’ Berenschot heeft gesproken met bijna honderd mensen, waaronder ambtenaren, leden van de ondernemingsraad, college- en raadsleden.


Organisatie zit vast

De ondermaatse organisatiecultuur is niet iets van de laatste tijd, zo blijkt verder uit het onderzoek. Al twintig jaar lang blijkt uit onderzoeken en signalen dat de organisatie niet lekker loopt, maar dit heeft onvoldoende geleid tot (structurele) verbeteringen. ‘Er is sprake van een steeds verder verslechterde situatie die nu uitgegroeid is tot een organisatie die vast zit’, stelt Berenschot. Oorzaak en gevolg zijn niet meer te achterhalen. Wel is duidelijk dat de problemen zich in en tussen alle geledingen van de organisatie voordoen: ambtelijk apparaat, ondernemingsraad, gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders.


Onder de maat

Jarenlang is te weinig geïnvesteerd in de organisatie en de medewerkers. De gemeente is zowel kwalitatief als kwantitatief onder de maat en niet in staat het takenpakket optimaal uit te voeren. De organisatie lijkt op het eerste gezicht te functioneren, maar complexere projecten lopen vrijwel allemaal vast. Dit wordt voor een deel verbloemd door het inschakelen van externen, zo komt verder uit het onderzoek naar voren. Structuren, processen en systemen zijn onvoldoende ondersteunend aan de werkzaamheden met een continue bron van spanning, conflict en strijd tot gevolg.


Verstoorde verhoudingen

De onderlinge verhoudingen zijn ernstig verstoord geraakt. ‘De raad voelt zich niet serieus genomen door de organisatie (en andersom), het college wordt onvoldoende bediend door het management en de organisatie (of vraagt te veel), het management is overbelast (of niet goed genoeg) en de uitvoerende organisatie levert onvoldoende (of wordt niet goed aangestuurd)’, aldus Berenschot in zijn rapport. Het resultaat is een organisatie waarin medewerkers gefrustreerd raken en opbranden. Vooral leidinggevenden vallen om of vertrekken. Raad, college, management, ondernemingsraad en medewerkers staan vijandig tegenover elkaar.


Onhoudbare situatie

De urgentie om nu echt orde op zaken te stellen is groot, benadrukt Berenschot. ‘De situatie in Stein is onhoudbaar. De bestuurskracht van de gemeente staat onder druk terwijl de beleidsopgaven de komende jaren ongekend groot zijn. De urgentie om in te grijpen, is dan ook bijzonder groot.’ Het normaliseren van de onderlinge verhoudingen is een van de acties die genomen moeten worden, beveelt Berenschot aan in transitieplan met concrete acties.


Pijnlijk

Het beeld dat Berenschot schetst is voor het college van de Limburgse gemeente ‘pijnlijk, maar herkenbaar’. Het onderschrijft de conclusies unaniem en laat weten direct met het verbeterplan aan de slag te gaan. Eén schuldige is niet aan te wijzen, stelt het college. De huidige situatie is niet van de ene op de andere dag ontstaan en speelt in alle geledingen van de organisatie. ‘Een ieder heeft zijn deel gehad in het in stand houden van deze cultuur, en een ieder heeft dan ook een belangrijke rol en verantwoordelijkheid om dit te verbeteren’, stelt het college van Stein in een schriftelijke verklaring. Het rapport biedt aanknopingspunten en hoop. Als alle spelers de handen ineen slaan ‘kan een omslag worden gemaakt’. 

Reacties: 8

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Egbert ten Hoeve / vuttende (semie) ambtenaar vmlg sr adviseur trainer crismanagement
In mijn diensttijd in verschillende overheidsbanen heb ik vaak hetzelfde meegemaakt. De commentaren van de (gewezen) medewerkers zijn zo herkenbaar. Ik kan je aanraden om er gezamenlijk iets aan te doen beste collega's Een medewerkerstevredenheidsonderzoek heeft ons vaak goede diensten bewezen. Hogere leidinggevenden trokken daaruit de conclusie te moeten vertrekken en dat deden ze dan ook direct of na korte tijd en masse. Diezelfde leidinggevenden hadden ook via functioneringsgesprekken en collegiaal overleg tot een zodanige conclusie kunnen komen, dat er veel of weinig echt anders moe(s)t. Dat dan ook doorvoeren uiteraard. Zij worden betaald om de organisatie efficiënt te laten draaien. Als ze dat niet voor elkaar krijgen, dan ERUIT, zonder bonus. Personeel op medewerkersniveau moeten een jaar de kans krijgen om te veranderen. Lukt dat niet en men blijft zeuren: ERUIT zonder bonus. Een burgemeester en of gemeentesecretaris die de 'goede weg' waarop het ambtelijk apparaat toch terecht is gekomen, weer omkeren: Ambtelijk apparaat ken uw plicht: Staken en de bevolking achter jullie idealen zetten. Hou separate bijeenkomsten in het dorpshuis en nodig de burgers uit. Praat met de fractieleiders vlak voor de verkiezingen en geef een stemadvies naar de burger.

Kortom niet klagen maar solidair actie. Zo niet! Dan is herindeling jullie lot. Daar wordt niemand beter van alleen de CdK heeft een probleem minder. De ambtenaren kunnen dan langer fietsen naar de buurgemeente om daar hun werk, of iets anders uiteraard, voort te zetten. Wil je dat liever, blijf dan zitten waar je zit en verroer je niet. Dan liever geen geklaag meer op LinkedIn want het ligt aan jullie zelf. Er is maar een echt probleem, en dat is solidariteit.
criticus
Ik vrees dat het herkenbaar is voor meer gemeenten dan alleen deze gemeente.

Alleen daar wordt vooralsnog voortgemodderd.
Hannes Haganum / kritisch lezer
Laten gemeenteraad, college en ambtelijke organisatie maar een weekje ecologisch gaan boeren in de omgeving. Samen akkertjes omploegen, zaaien of oogsten. En aan het eind van de dag samen koken en een goede fles wijn erbij. Slapen in een tentje en over een jaar is Stein een prima functionerende gemeente. Niet lullen, geen adviseurs, maar gewoon vuile handen krijgen en werken. Sluit gewoon dat gemeentehuis een weekje, dan kan de schilder er ook zijn werk doen.
faber
Wij van Beerenschot vinden dat het wit is (of zwart), dat het vriest (of dooit) en dat soms meezit (of soms tegenzit). Wij van Beerenschot sparen dus de kool (en de geit).
Human-Ich / supervisor-coach-mediator
Slecht management is als je morgen in de shit van gisteren trapt. Iets wat overal in de publieke en semi publieke organisties de kop opsteekt. Het resultaat van het poldermodel, vergaderen, vergaderen, vergaderen. Het schip kan maar door een bestuurder bestuurd worden. Wij hebben een overdaad aan bestuurders en een chronisch tekort aan ketelbinkies. Kost wat het kost als het maar goedkoper kan. Het rapport kan een leidraad zijn voor meer bestuurlijke organisaties (je hoeft alleen de naam van de organisatie te vervangen.

Wordt gemakkelijke cashen voor Berenschot (verdiepingsonderzoek).
ambtenaar uit Stein / ambtenaar
Een hele tijd geleden heeft de OR al uitgesproken niet te kunnen samenwerken met de gemeentesecretaris. Semi gedwongen ontslagen zijn aan de orde van de dag. En daar heeft men dan Berenschot voor nodig om er achter te komen dat de situatie 'pijnlijk, maar herkenbaar' is? Een blinde kon deze conclusie nog trekken, weggegooid geld.
Joyce Borger / gepensioneerd, voorheen ambtenaar Stein
De geschiedenis herhaalt zich. Ik was hoofd van het communicatieteam. Onder de bezielende leiding van de voormalig burgemeester, de heer E. Meijers, is er een veranderingstraject gestart. We waren goed op dreef en de mentaliteit veranderde. Er ontstond langzaam weer een 'wij-gevoel' . Toen kwam er een nieuwe burgemeester en gemeentesecretaris en alles werd teruggedraaid.

Iedere medewerker die een rol had in het neerzetten van de verandering is er toen uit gewerkt, waaronder ik. Ambtenaren zijn toen het geloof in die o zo nodige verandering kwijtgeraakt . De sfeer is terug bij af en heeft voor een aantal positieve medewerkers ernstige gevolgen gehad.

Ik wens U veel succes en hoop voor mijn oud-collega's dat het nu wel gaat lukken.
H.H. / Financieel gemeente ambtenaar
Ik denk dat criticus helemaal gelijk heeft!!!
Advertentie