Advertentie

Gemeente moet duidelijk zijn bij schaarse vergunningen

Als een gemeente een vergunning afgeeft voor iets dat schaars is, dan moet die gemeente duidelijk maken hoe de procedure verloopt en potentiële gegadigden moeten gelijke kansen krijgen. Dat heeft de Raad van State bepaald.

04 november 2016

Een gemeente die een vergunning afgeeft voor iets dat schaars is, moet duidelijk maken hoe de procedure verloopt en potentiële gegadigden moeten gelijke kansen krijgen. Dat heeft de Raad van State bepaald.

Speelautomatenhal
Aan het Vlaardingse Veerplein is volgens een gemeentelijke verordening maar één speelautomatenhal toegestaan. De burgemeester van Vlaardingen besloot die vergunning aan Hommerson Casino te verlenen. Een andere exploitant van speelautomatenhallen kreeg nul op rekest, want er was immers maar één vergunning te vergeven.

Transparante procedure
Het afgewezen bedrijf was het daar niet mee eens. De zaak kwam bij de Raad van State terecht. De raad meent dat bij het afgeven van een zogenoemde ‘schaarse vergunning’ een transparante procedure vereist is. Partijen moeten te weten kunnen komen waarom zij buiten de boot zijn gevallen. Daarbij moeten volgens de Raad potentiële kandidaten voor zo’n vergunning gelijke kansen krijgen. Een gemeente moet bekendmaken dat er een schaarse vergunning gaat worden toegewezen en binnen welke periode deze vergunning kan worden aangevraagd. Ook moeten de eisen die aan de aanvragen worden gesteld bekend worden gemaakt.

Beperkingen
Een gemeentelijke verordening mag volgens de Raad van State wel beperkingen opleggen, maar niet zodanig dat partijen volledig worden uitgesloten. Zo mag een gemeente bijvoorbeeld wel een bepaald gebied aanwijzen waarbinnen een exploitant de speelhal moeten vestigen, maar er moet wel een reële keuze tussen locaties zijn. Een gemeente mag bijvoorbeeld niet zeggen dat alleen op een bepaalde hoek van het plein mag liggen.

Gelijkheidsbeginsel
In het geval van Vlaardingen meende de Raad van State dat het gebied waar de locatie zich zou moeten vestigen zo klein is, dat het eigenlijk niet mogelijk is een andere locatie dan die aan het Veerplein te openen. Daarmee wordt het gelijkheidsbeginsel geschonden, stelt de Raad. Ook is de vergunningsprocedure niet transparant verlopen. De Raad heeft de Vlaardingse burgemeester opgedragen de procedure voor een vergunning voor een speelautomatenhal opnieuw te voeren en daarbij ook andere locaties dan het Veerplein een kans te geven. 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie