Advertentie

Gemeente Leudal wil amokmaker uitkopen

De gemeente Leudal wil de man die vorig jaar brandbommen naar de politie gooide voor 350 duizend euro uitkopen. Voorwaarde: binnen een maand vertrekken uit de gemeente en nooit meer terugkomen. Zijn vete met het naburige woonwagenkamp kost de gemeente maandelijks 20 duizend euro aan particuliere bewaking.

14 augustus 2013

Bewakingskosten: 20 duizend euro per maand
Wethouder Paul Vogels (Handhaving) hoopt met het bod op het huis een einde te maken aan de vete tussen de man en de bewoners van een naastgelegen woonwagenkamp. De zaak sleept al sinds eind jaren negentig, maar escaleerde toen de gemeente vorig jaar een illegaal neergezet hek wilde afbreken. De bewoner draaide door, stak het hek in brand,  gooide met eigengemaakte brandbommen en bedreigde de politie met een kruisboog.

Oorlogspad
De man is inmiddels veroordeeld tot negen maanden cel. In afwachting van zijn hoger beroep –dat 6 september dient- is hij nog vrije voeten en volgens wethouder Vogels  op oorlogspad met de kampbewoners. ‘De provocaties zijn niet van de lucht’.

Eenling in verzet
Ook de gemeente werd –en wordt- met de ene procedure na de andere bestookt. ‘ Toen de man het huis kocht in 1998 stond er al in het bestemmingsplan dat er een kampje tegenover zou komen.  Verder heeft geen enkele buurtbewoner last van deze mensen.  Maar deze man blijft zich –ook middels procedures- tegen de mensen op het kamp verzetten.’

Particuliere bewaking

Omdat ook de kampers zich niet onbetuigd laten zag de gemeente zich gedwongen een particulier bewakingsbureau in de arm te nemen. Het huis ‘Dus niet de familie’- wordt 24 uur per dag zeven dagen per week in de gaten gehouden.

Hoogste marktwaarde
De verhoudingen zijn zodanig getroebleerd dat de gemeente maar een oplossing ziet: de familie uitkopen.  ‘We hebben de hoogste marktwaarde van het huis geboden en hopen dat de man het zal accepteren. Hij heeft daarvoor tot eind september de tijd’.


Courante wijk

Wat de gemeente met het huis gaat doen dat ziet de wethouder ‘dan wel weer’. De wijk ligt aan de rand van het prachtige Leudal en is volgens Vogels zeer courant. ‘Nogmaals: geen enkele bewoner heeft moeite met het kamp, afgezien van deze ene man dan.’

Burgemeester gaat over bewaking
Als de man niet instemt met het bod zal de gemeente zich nader beraden.  Er zijn al raadsvragen gesteld over de hoogte van de bewakingskosten, maar de wethouder wil op geen enkele manier speculeren over het stopzetten van de particuliere bewaking: ‘ Daar gaat de burgemeester over’.

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Bataaf / adviseur
De statistieken inzake overlast e.d.door kampbewoners,liegen niet.
Govert Apol / Juridisch adviseur / Consultant
Toch blijft het ridicuul dat een gemeente dit doet op kosten van gemeenschapsgeld. Is er wel eens gedacht aan een goed probleemoplossend gesprek.
Ik houd mij aanbevolen om dit te proberen.
Collega
Wat een infame kop (amokmaker) en wat een eenzijdig artikel. Wel eens gehoord van wederhoor, redactie?
Kiem / medewerkster
Inderdaad een hele vreemde kop. Waarom zo'n ophitsende aanhef gekozen die alleen aansluit bij het standpunt van het college dat het alleen aan deze bewoner zou liggen? Eerder is na onafhankelijk onderzoek al gebleken dat het collega van Leudal in deze kwestie de verkeerde afslag heeft genomen. Maar de aanmatigende houding over het eigen gelijk blijft bestaan zo blijkt uit dit artikel. Jammer dat BB daar zo naadloos op aansluit door én te kiezen voor deze aanhef en door niet te vermelden wat hier al aan vooraf is gegaan. Uit eerdere stukken is al gebleken dat
Lezer
U gebruikt het woord getroebleerd. Dit betekent "getikt of niet goed wijs". Volgens mij haalt u de woorden gebrouilleerd en vertroebeld door elkaar en vat dat , overigens heel creatief, samen tot het mooie woord getroebleerd. Leuk gevonden maar hier niet op zijn plaats.
Advertentie