Advertentie

Gemeente laat verschil prijzengeld marathon onderzoeken

Al jaren komen vooral Kenianen op tweede paasdag als eerste over de finish. Slecht voor de Nederlandse wegatletiek, vindt wedstrijddirecteur van de Jaarbeurs Utrecht Marathon, Louran van Keulen. Daarom krijgt een winnaar zonder Nederlands paspoort 100 euro; de beste Nederlander krijgt een bedrag van ongeveer 10 duizend euro. Geen discriminatie, vindt Van Keulen.

12 april 2011
De gemeente Utrecht legt het verschil in prijzengeld tussen Nederlandse en niet-Nederlandse atleten bij de marathon van Utrecht voor aan de Commissie Gelijke Behandeling (CGB). ,,De stad staat er hierdoor niet mooi op" , zei sportwethouder Rinda den Besten dinsdag. De gemeente blijft de wedstrijd wel financieel steunen.
Kenianen
Al jaren komen vooral Kenianen op tweede paasdag als eerste over de finish. Slecht voor de Nederlandse wegatletiek, vindt wedstrijddirecteur van de Jaarbeurs Utrecht Marathon, Louran van Keulen. Daarom krijgt een winnaar zonder Nederlands paspoort 100 euro; de beste Nederlander krijgt een bedrag van ongeveer 10 duizend euro. Geen discriminatie, vindt Van Keulen.

Gemeentesubsidie
Wethouder Den Besten wil dat zeker weten en legt de zaak voor aan de CGB. Ze noemt de maatregel 'ongelukkig', maar trekt de gemeentesubsidie van 150 duizend euro niet in.

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

huisman / gemeente
Voor inschrijving is bekend op welke wijze de prijzen worden verdeeld, wat is het probleem. Diegene die meelopen worden zwaar gesponserd die geven niets om prijzengeld. een extra stimulans voor nederlandse sporters is toch geen probleem.
Fred Geers / Communicatie-adviseur
Het weren van Kenianen (of andere sporters) in de marathon van Utrecht geeft geen goed beeld van hoe Utrecht omgaat met sport. Ajax heeft toch ook geen elftal met louter Nederlanders of Amsterdammers. Een minpunt voor de uitstraling van een sportief evenement. In Zweden en Noorwegen gingen Nederlandse schaatsers er eerst ook vandoor met de eerste prijzen; nu hebben ze zelf sporters met hogere prestaties. Nederlandse sportevenementen moeten open zijn voor iedereen. Maak anders een andere indeling dat de beste Nederlander ook een hoge prijs krijgt, dan is het probleem opgelost.
huisman / gemeente
Hoe prijzengeld wordt verdeeld is aan de organisatie, daar heeft een gemeente zich niet mee te bemoeien. Dat onderzoek gaat meer kosten dan de subsidie.
michael
Sinds jaar en dag krijgen vrouwen al minder prijzengeld dan mannen! Heeft nog nooit 1 politicus omgemaald?! Is wel weer allemaal heel erg politiek correct dit. De wethouder staat er weer mooi op.
J. Cohen / ambtenaar
Ik ben verbijsterd over het feit dat niet-Nederlandse atleten minder prijzengeld krijgen dan Nederlandse. De prijs moet van tevoren vast staan en wie eerste wordt die wint de prijs. Dat heeft niets met afkomst te maken. En bovendien, 100 euro voor het winnen van een marathon. Wat een minachting voor een topatleet.
Advertentie