Advertentie

Gemeente dwingt verbod gebedsdiensten in boekhandel af

De stichting Qanitoen mag geen gebedsdiensten meer houden in haar pand in de Cilliersstraat in het Transvaalkwartier in Den Haag. Dat heeft de rechtbank in Den Haag donderdag bepaald in een kort geding dat de gemeente Den Haag aangespannen tegen de stichting.

02 november 2017

De stichting Qanitoen mag geen gebedsdiensten meer houden in haar pand in de Cilliersstraat in het Transvaalkwartier in Den Haag. Dat heeft de rechtbank in Den Haag donderdag bepaald in een kort geding dat de gemeente Den Haag aangespannen tegen de stichting.

Bedrijfsruimte

In het pand, dat geregistreerd staat als boekwinkel, worden sinds deze zomer gebedsdiensten gehouden, meestal op vrijdag. Dat is in strijd met de bepalingen in de erfpachtakte. Daarin staat dat het pand alleen mag worden gebruikt als bedrijfsruimte en niet voor maatschappelijke activiteiten of als ontmoetingsplaats.

Geen moskee
Ook hadden omwonenden geklaagd. Soms bleken er tientallen mensen op een dienst af te komen.

De islamitische stichting gaf voor de kortgedingrechter vorige maand voor het eerst toe dat er gebedsdiensten plaatsvinden, maar benadrukte dat het geen moskee is. Qanitoen vindt bovendien dat er volgens een ruimer bestemmingsplan wel meer activiteiten in het pand mogen plaatsvinden. De rechter is het daar niet mee eens.

Godsdienstvrijheid

Ook het verweer van de stichting dat er sprake is van een inbreuk op het recht van godsdienstvrijheid, is volgens de rechter niet aan de orde. De regels van erfpacht gelden ook voor anderen. Voor iedere dag dat Qanitoen zich niet houdt aan het vonnis, kan een boete worden opgelegd van 5000 euro.

Imam

Tegen imam Fawaz Jneid, die wel eens zou prediken in de Cilliersstraat, was afgelopen zomer een gebiedsverbod uitgevaardigd voor het gebied waar de boekwinkel is. Ook op donderdag vocht hij in de rechtbank dat verbod aan. De rechter doet eind november uitspraak in die kwestie. (ANP)

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Jan Beerenhout azn / Buitenlid IPSV=Bende van Schaefer
Ik ben het eens met het verbod. Jarenlang heb ik als ambtenaar-religieuze-zaken van de gemeente Amsterdam o.a. bestemmingsplannen zien passeren.

Die AWRV z.n. controleerde bestemmingsplannen Bestemmingsplannen, die regelen wat er op stukken grond

binnen de gemeente op die grond aan activiteiten ontplooid mogen worden, Wij, die AWRV controleerde of

er ter bescherming van de Vrijheid van Godsdienst = de vrije uitoefening van religie, voldoende m² gereserveerd/bestemd

werden voor ‘gebouwen voor de erediensten, i.e. kerken, moskeeën, synagogen, tempels. Of de grond wel/niet metterdaad

daarvoor gebruikt werd/was is geen zaak van de gemeente. Een boekhandel = middenstands-zaak, en kan niet gebruikt

worden als ‘gebouw voor de eredienst’.



Ook kan de eigenaar van de grond, d.i. in dit geval de gemeente, in het verhuur-erfpachtscontract, bepalen

wat er met/op hun grond kan/mag gebeuren .



De stichting Qanitoen mag er dus wel boeken verkopen en b.v. aan die boeken gerelateerde presentaties houden, schrijvers uitnodigen, maar verder nix.

Een boekhandel mag b.v. ook geen drankje schenken bij een boekpresentatie - daarvoor is een café, en het leidt tot branche-vervaging

Advertentie