Advertentie

Geldpilletje tegen windmolen-allergie

Omwonenden financieel laten meeprofiteren van een windmolen vermindert de weerstand tegen de plaatsing ervan. Draagvlak voor windenergie op land– lees: een gebrek eraan – is het punt bij windenergie. Niet de prijs (concurrerend genoemd), niet de techniek (steeds beter), niet de voorraad (oneindig, als het maar waait), nee, de maatschappelijke weerstand vormt de te nemen hobbel. Sleutel lijkt de bewoners te laten meeprofiteren van de revenuen.

14 september 2013

Omwonenden financieel laten meeprofiteren van een windmolen vermindert de weerstand tegen de plaatsing ervan.

Maatschappelijke weerstand

Draagvlak voor windenergie op land– lees: een gebrek eraan – is het punt bij windenergie. Niet de prijs (concurrerend genoemd), niet de techniek (steeds beter), niet de voorraad (oneindig, als het maar waait), nee, de maatschappelijke weerstand vormt de te nemen hobbel.

Opbrengst voor de gemeenschap

Sleutel lijkt de bewoners te laten meeprofiteren van de revenuen. Friesland kent ‘dorpsmolens’: één molen per dorp. De opbrengsten komen ten goede van de gemeenschap: een sporthal, een buurthuis, et cetera. Het draagvlak is er naar verluidt groot. Bewoners financieel compenseren kan, als de hinder de wettelijke norm ontstijgt. Iets anders deed de gemeente Tholen. Ze verlaagde de woz-waarde van huizen, met de komst van vijf molens als reden. De verantwoordelijk wethouder noemt waardevermindering compenseren ‘alleszins redelijk’, ook om draagvlak te verwerven.

Bewoners bepalen locatie

Gevraagd naar het creëren van draagvlak begint Brabants gedeputeerde Yves de Boer (VVD) over het zeekleigebied in West-Brabant. Dat leent zich met zijn weidsheid wat de provincie betreft nog het beste voor windmolenparken. ‘We hebben de gemeenten daar, waaronder enkele tegen windenergie, de kans geboden om te bepalen waar de turbines moeten komen. Daar zijn ze uitgekomen. De gemeenteraden hebben inmiddels ingestemd.’

Windenergie goede zaak

Geert Bosch van adviesbureau Bosch & Van Rijn noemt instemming van de gemeenteraad als voorwaarde voor succes. Verder is volgens hem voor een wethouder die de raad moet overtuigen, het besef welkom dat er naast tegenstanders ‘in de media of in een zaaltje’ ook ‘onzichtbare medestanders’ zijn: mensen die windenergie een goede zaak vinden.

Lees het hele artikel in BB 18 van deze week.

---

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Paul / projectleider
Yep, probeer dat ook maar met schaliegas.



Bekend voorbeeld uit de literatuur is een prijsvraag voor de opslag van kernafval notabene, waar hele gemeenschappen zwaar teleurgesteld waren toen ze verloren
Henk Daalder / Windenergie mediator
Het is niet een geld pilletje, maar eerlijk lokaal bestuur.

Lokaal bestuur dat moedig genoeg is tegen de haagse druk in, de eigen burgers voordeel te geven.

Bouw als gemeente windparken alsof het woonwijken zijn, en verkoop de kavels windpark aan je eigen burgers.

http://www.duurzamebrabanders.nl/blog/2013/11/he …



Gemeente ambtenaren hebben te weinig te maken met burgers die duurzaam willen worden, en zien commerciële windpark ontwikkelaars, die de winst en subsidie voor zichzelf willen.

Deze mensen sluiten al heel vroeg deals met boeren, die ze beloven dat ze zonder burgers meer geld krijgen.



Maar burgers buitensluiten geeft benadeelde burgers, die tegenstander worden

Ook de 'participatie" van de tijdelijke obligatie is een fooi.



Alleen als de gemeente de ontwikkeling zelf betaalt, als opdrachtgever voor de lokale gemeenschap, kan ze haar eigen burgers de kans geven, voordeel te krijgen van een windpark.

Na de bouw kopen de burgers dan stukjes windpark.



Ook met de mega energiebelasting van de fossiele bezetter op EZ, is dat goedkoper dan commerciële stroom kopen op de fossiele energiemarkt.



Maar er is moed voor nodig om op deze manier je eigen stroom te onttrekken aan de energiemarkt, en buiten de markt om zelf stroom op te wekken.



Het is wel de goedkoopste manier van duurzaam worden.

Omdat het ontwikkelproces tot 7 jaar duurt, kan alleen een gemeente dit volhouden, en commerciële windpark ontwikkelaars. Maar daar doe je geen zaken mee, als weldenkend bestuurder.



In de tussentijd zou je een windpark kunnen huren, van een commerciële windpark exploitant.







M. Goudriaan / Bewoonster "zoekgebied grootschalige windenergie"
1. Om te beginnen is wind gratis en oneindig maar zodra je er energie van wil maken moet je -ook voor windenergie!- grondstoffen gebruiken om bijvoorbeeld de windturbines in elkaar te zetten. De grondstoffen -zeker de zeldzame aarden- zijn niet oneindig... dus die duurzame fabel zou onze overheid hier niet moeten verkopen. Dat snapt ieder weldenkend mens.

2. Daarnaast weten we dat de landeigenaren -die hier in Drenthe hele lintdorpen willen opsluiten tussen een 100 tot 150 windturbines- zo'n 70.000 euro subsidie opstrijken. Als alle plannen al bij Den Haag onder de RCR regeling lopen nodigen ze ons na 2 jaar uit voor een participatie plannetje- (lees: koop een obligatie en je krijgt ietsje meer rente dan bij de bank maar wel met risico) - dan denk je toch werkelijk niet dat je met dit soort spiegeltje en een knikkertje de goede lieve vrede bewaard en er opeens maatschappelijk draagvlak is?
Jantinus Aalders
Wat een fantastische manier van compensatie! De WOZ waarde verlagen! Je moet wel behoorlijk los van de werkelijkheid zijn als je met een onverkoopbaar huis zit en blij bent met een lagere WOZ waarde. Laten we vooral alle "weidse" landschappen volbouwen met windmolens, wat een prachtig uitzicht! Wie de subsidie betaalt waar de molens op draaien (bron: M. Rutte) zien we later wel weer.
Advertentie