Advertentie

Gelderland legt beslag op bodemvondsten van Archeodienst

De provincie Gelderland heeft donderdagmiddag beslag laten leggen op duizenden archeologische vondsten die in depot lagen bij bureau Archeodienst in Zevenaar.

08 september 2016

De provincie Gelderland heeft donderdagmiddag beslag laten leggen op duizenden archeologische vondsten die in depot lagen bij bureau Archeodienst in Zevenaar. Archeodienst heeft een financieel conflict met opdrachtgevers en dreigde de bodemvondsten nog deze week te veilen.

Waardeloos

Omdat alle archeologische resten dan door elkaar raken en daarmee wetenschappelijk waardeloos, besloot de provincie de duizenden objecten in beslag te nemen. Een beoogde bouwlocatie moet verplicht archeologisch worden onderzocht. De bouwer moet dat betalen. Zodra het veldwerk klaar is, kan de bouw van start. Het archeologisch onderzoek op gevonden resten moet dan echter nog beginnen.

Miljoenenschade
Volgens Archeodienst betalen veel bouwers dit tweede deel van een onderzoek niet, omdat het voor hen niet meer van belang is. Gemeenten zouden zulke bouwers moeten dwingen, maar doen dat niet. Archeologische bedrijven lijden daardoor een miljoenenschade, terwijl de bodemvondsten liggen 'weg te rotten in magazijnen', aldus Archeodienst.

Beheerder

Provincies zijn beheerder van bodemvondsten. Gelderland heeft de objecten ondergebracht in het archeologisch depot in Nijmegen. Als Archeodienst de spullen terug wil hebben, moet het bedrijf naar de rechter stappen. (ANP)

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

j.goorhuis / pensioen, geintereseerd in archeologie
Het is mogelijk dat door het bewust uitbrengen van te lage offertes en hopen op extra opbrengst voor meerwerk, door een aantal archeologische bedrijven deze situatie is ontstaan. Men moet serieuze offertes uitbrengen, waarin alle te verwachten kosten zijn meegenomen.
Advertentie