Advertentie

Geen toestemming leerplichtambtenaar aan solozeilster (13)

Laura Dekker, het 13-jarige meisje uit Wijk bij Duurstede dat in haar eentje de wereld wil rondzeilen, moet haar plannen een aantal jaren uitstellen. Ook voor haar geldt gewoon de leerplicht, aldus een woordvoerster van staatssecretaris Marja van Bijsterveldt (Onderwijs).

14 augustus 2009

Negatief advies

De leerplichtambtenaar in Wijk bij Duurstede heeft inmiddels een negatief advies gegeven over de plannen van Laura. Het ministerie gaat ervan uit dat de gemeente de wet handhaaft en ervoor zorgt dat Laura gewoon op school onderwijs volgt. Afstandsonderwijs op haar boot mag niet.

Contact met ministerie
Er is inmiddels contact geweest tussen ambtenaren van het ministerie van Onderwijs en van de gemeente Wijk bij Duurstede. De gemeente liet donderdag weten onlangs een negatief besluit naar de ouders van Laura te hebben gestuurd gestuurd, waarin de gemeente vertelt op grond van de Leerplichtwet geen medewerking te kunnen verlenen aan de twee jaar schoolverzuim.

Gemeente kan niets doen
De gemeente kan overigen op dit moment niets doen tegen de plannen omdat er nog geen sprake is van een overtreding. 'De gemeente is pas weer aan zet als Laura niet op school verschijnt en de school een verzuimmelding doet bij de gemeente', aldus een woordvoerster. Vervolgens zoekt een leerplichtambtenaar dan uit of er inderdaad sprake is van een overtreding op basis van de Leerplichtwet. Als dat het geval is, dan stelt de leerplichtambtenaar een proces-verbaal op, dat wordt gestuurd naar het Openbaar Ministerie. Een afschrift daarvan gaat naar de Raad voor de Kinderbescherming.

Leerplichtwet
'De gemeente heeft alleen bevoegdheden vanuit de Leerplichtwet, dus geen andere mogelijkheden de voorgenomen solozeiltocht van Laura Dekker tegen te houden.' Laura Dekker was donderdag niet bereikbaar voor commentaar. Volgens de woordvoerster van de gemeente is ze in het buitenland.

Reacties: 21

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

H. Hinderink / jurist
Wat een publiciteit. Het is kiezen of delen: ofwel emigreren, of je net als iedereen aan (democratisch vastgestelde) wettelijke regels houden. Van bijzondere omstandigheden om in dit geval een uitzondering te maken (hardheidsclausule) is niet gebleken. Dromen heeft iedereen wel op een of ander gebied. Schep geen precedent. Dromen staat vrij. Op je beurt wachten (meerderjarigheid) ook.
Chris
Denk niet wit; denk niet zwart...

Er zijn meer kinderen die op zeer jonge leeftijd bijzondere sportprestaties leveren, die aan een Olympische Spelen meedoen. Er zijn meer kinderen die lang uit Nederland weg zijn, omdat mama diplomaat is of omdat papa missionaris is in de rimboe van Timboektoe.

Laat gaan, laat los, bedenk een passende oplossing. Ze volgt haar onderwijs via de internationale school en bouw over een paar maanden of na de zoveelste etappe een ijkmoment in.

What's the point?
ben
Een kind van 13 solo rond de wereld laten zeilen is volkomen onverantwoord. Slechts zeer ervaren zeilers moeten zich aan solo rond de wereld wagen. Dit meisje, dat een solo tochtje naar Engeland heeft gemaakt, ontbeert de noodzakelijke ervaring en kracht om de oceanen solo te bezeilen. Meisje en ouders moeten tegen zichzelf in bescherming worden genomen. Guiness book of records is geen drama waard.

Er zijn tientallen argumenten tegen deze onderneming, waarvan ik (met meer dan 25 jaar zeezeilervaring op de oceanen) er enkele noem:
-Een solo zeiltocht rond de wereld vereist een zeer lange voorbereiding, met solo ervaringen onder zware omstandigheden.
-een bootje van acht meter heeft te weinig rompsnelheid om binnen 2 jaar de wereld te omzeilen. In een aantal gebieden komt men niet tegen de heersende wind en stroom in.
-op een zeilboot zal in de regel alle electronica problemen gaan geven. Hoe lost een niet-techneut dit op? Dat geldt ook voor problemen met de motor, pompen etc.
-solo zeilen is doodvermoeiend door de korte hazeslaapjes die men i.v.m. uitkijk wekenlang heeft.

Ik heb met enkele zeer ervaren wereldzeilers gevaren, die door ongevallen op de oceaan verdronken.
Daarom zeg ik : beslist niet doen, bouw eerst aan een gedegen ervaring op grotere schepen.
Als je met dertien jaar de Cauberg solo hebt beklommen, ga je toch ook niet de Himalaya solo beklimmen!
M. Dijkman
Simpele oplossing. Een jaar emigreren. Als de overheid niet mee wil denken. Dan maar creatief zijn.
E. ten Cate
Laat de minister eens met dat meisje gaan praten, kan ze nog veel van leren. Nederland heeft behoefte aan dit soort ondernemende lieden met lef. Maar zoals altijd, dat moet eruit geramd worden. Nederland; het land van de regeltjes fetisjisme
Erik / gemeenteambtenaar
Ondernemend is prima, maar timing is ook een belangrijke eigenschap. Deze reis kan ze ook over paar jaar nog maken. Nu vooral richten op het halen van een opleiding! Indien dat mis gaat en ze een leer en ontwikkelachterstand oploopt zie dan maar eens de motivatie te vinden om alsnog diploma te halen. Ik ben bang dat ze de rest van haar leven achter de feiten aan loopt als dit wordt doorgezet en is ze daarna heel "ondernemend" afhankelijk van alle sociale voorzieningen.

Ouders moeten hun verantwoordelijkheid eens nemen!

Johan Wassenaar / Ora=ganisatiedeskundige
Grappig dat reageerder Vries79 al bang is. Wat ook belangrijk is voor een goede toekomst is een gezonde eigenwaarde. Passieve mensen hebben we al genoeg.
Ph.J. van Beeck Calkoen / Consultant
Handhaven van de wet is prima, maar dat is niet het enige dat bepaalt of een beslissing verstandig en visionair is. Besturen is in Nederland aan het verworden tot visieloos toepassen van regels. Leiderschap en wijs bestuur houden ook in het uitzonderlijke als zodanig erkennen. We stimuleren daarmee talent en ondernemingszin. De VOC-mentaliteit was nou niet bepaald braaf binnen de lijntjes kleuren. Wees trots op dit kind en geef haar de ruimte!
Gerben / Touringcarchauffeur
Ondernemen en pit is prima mensen.Meiden van 13 horen alleen niet alleen op zee met al zijn ontberingen, golven 10 /12 meter bij slecht weer in zo`n klein bootje?, kou, weken hete windstille dagen, daar hebben volwassen ervaren zeilers al moeite mee om door te komen.
Of zal ze altijd al haar zin thuis hebben gekregen? Of vind Pa het zo interresant?
Als je 13 ben ben je er sociaal emotioneel gewoon niet klaar voor. Voor de rest zal ze genoeg in haar mars hebben, zo niet dan doet haar pa aan een vorm van mishandeling.
M. Verschoren
Of het een goed idee is om als 13jarige de wereld rond te zeilen, daarover durf ik me niet uit te spreken.
In België bestaan er wel regelingen waardoor je niet naar school hoeft: leerplicht, geen schoolplicht!
creatief zijn dus, en tijdelijk emigreren!
René
Ik neem dus aan dat degene die dit toejuichen, dit ook doen als eigen zoon of dochter met zo'n plan thuiskomen! Ik zou mijn kinderen van 13 niet eens naar de kroeg laten gaan, laat staan 2 jaar de wereld rond. Als ze 18 zijn mogen ze een keer terug komen. Een KIND van 13 valt onder verantwoordelijkheid van ouders ten alle tijde, maar als die even geen zin hebben om op te voeden, is dit natuurlijk lekker makkelijk.
R. Roeske / Adviseur sociale zaken
@ e. ten Cate • juridisch controller
Grappig dat juist een "juridisch controller" het heeft over Nederland met een regeltjes fetisjisme. Naar mijn weten zijn juristen en controlerers juist het toppunt van regeltjes en veel te veel onbelangrijke controles....
Sjef van de Poel / Deelgemeentesecretaris
Een spannende tocht ... dat wel! Het lijkt me dat ouders hun kind niet aan zo iets gevaarlijks mogen blootstellen. Daar kan in dit land tegen worden opgetreden, denk ik. Maar als iemand zich buiten de staatsgrenzen begeeft - of dat nu verstandig is of niet - is, lijkt mij, de Leerplichtwet toch niet (meer) van toepassing ?!
Rob / Transportplanner
Typische uitwas van de huidige hyvescultuur: "kijk toch allemaal eens hoe bijzonder ik ben". Ik wilde op mijn 10e in mijn 1tje met een Mack de USA door, maar heb toch gewoon tot m'n 18e moeten wachten tot ik m'n groot rijbewijs kon halen... Wat een flauwekul, deze grootheidswaanzin van die meid en haar ouders.
Rob
Leuk dat Laura een reis wil maken maar het is gewoon onverstandig. En bovendien moeten we geen uitzondering maken... Ze moet gewoon naar school, hoe jammer dat ook is...
Ellen Königs
Hoeveel talen spreekt ze eigenlijk? Heeft ze al zelfverdediging gedaan, voor het geval sommige mannen niet begrijpen dat ze 'nee' zegt?
Ondernemingszin is prima, maar de ouders moeten er zijn om dit in goede banen te leiden.
School vind ik allemaal maar relatief. Er zijn wel meer kinderen die zelfstandig onderwijs volgen. Ik hoop dat ze veilig thuis komt.
Brent
Dit kan onmogelijk goed gaan. Een meisje van 13 kan onmogelijk, hoe ze in godsnaam ook opgevoed is en geleefd kan hebben, genoeg ervaring, zeiltechniek en fysieke en mentale kracht hebben om zo'n reis te maken.
w.h.p. bien / ondernemend
leuke vlotte meid, maar wel een KIND! omdat haar opvoeding vrij... vrij.... is geweest heeft ze niet de wijsheid die je moet hebben om deze reis te maken (de ouders al helemaal niet, vind ik.. die zijn gewoon dom!! hoe wijs ze ze ook denken te zijn...) je laat een kind niet dobberen over zee in een boot. VRIJE OPVOEDING? ach hou toch op!
gerard loos / prof zeiler
ik vindt het gewoon dat je alles op alles moet zetten want in denhaag hebben ze geen verstand van sport want ze kunnen niet sporten ja alleen met de stoel aan de tafel schuiven voor het eten .
G.Liebregts / Financieel beleidsadviseur/zeiler
Typische reactie die je in dit (grijzemuizen)land kunt verwachten, in plaats van trots te zijn op dit meisje en te kijken naar mogelijkheden om haar te helpen dit te realiseren, wordt onmiddelijk teruggevallen op de regeltjes waarmee alle initiatieven die boven het maaiveld uitkomen onmiddelijk de kop worden ingedrukt. Laat iemand eens iets proberen, zonder dat er onmiddelijk allerlij zelf vastgeroeste regelneven dit om allerhande redenen trachten onderuit te halen. Nederland is al teveel doodgeregeld.
retsoka / lezer
http://www.zacsunderland.com/
Advertentie