Advertentie

Geen scheiding door ambtenaar burgerlijke stand

Personen die willen scheiden, moeten dat ook in de toekomst aan de rechter voorleggen. Het nieuwe kabinet wil niet dat een ambtenaar van de burgerlijke stand een scheiding mag gaan afhandelen, zoals het vorige kabinet had voorgesteld.

02 november 2017

Personen die willen scheiden, moeten dat ook in de toekomst aan de rechter voorleggen. Het nieuwe kabinet wil niet dat een ambtenaar van de burgerlijke stand een scheiding mag gaan afhandelen, zoals het vorige kabinet had voorgesteld.

Makkelijker en goedkoper

Dat plan kwam uit de koker van de VVD. De liberalen hoopten echtscheiding zo gemakkelijker en goedkoper te maken. Maar CDA en ChristenUnie, die samen met VVD en D66 het nieuwe kabinet dragen, waren faliekant tegen. Ook de Raad van State was kritisch.

Rechter
Ook met het nieuwe voorstel zouden stellen nog naar de rechter moeten met meningsverschillen over boedelscheiding of voogdij. Wanneer dergelijke complicaties niet speelden, zou een bezoek aan een ambtenaar van de burgerlijke stand voldoende zijn geweest. Dit hebben de christelijke partijen in het kabinet nu met succes weten tegen te houden. 

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

hans van de mortel / godsdienstwaanzinoloog anti-islam ethicus
Ik wil de complimenten maken aan Jan Beerenhout. Geen speld tussen zijn logica en scherpe analyse te krijgen. Een wat ook belangrijker is, hij overtuigt ons als geen ander dat POLITIEK SMERIG IS. Het zijn juist de christelijke moralisten die ons keer op keer willen vertellen - nee opdringen - hoe het zit. De geschiedenis toont aan dat we met dit soort kerkelijk machtsvertoon miljoenen slachtoffers hadden kunnen voorkomen.



Macht corrumpeert. En zeker bij zogenaamde 'nette' mensen.
Jan Beerenhout azn / Buitenlid IPSV=Bende van Schaefer
Naar aanleiding van het artikel verhaal ik gaarne over een ander voorstel. Zo’n 35-40 jaar geleden was de echtscheiding in het familierecht ook aan revisie toe, en vergaderde een werkgroep van een van de vele commissies in (sic!) Gebouw De Vereeniging in Utrecht.

Daar ontwikkelde zich de gedachte om elk wettelijk burgerlijk huwelijk aan een termijn te binden. Als je wettelijk trouwde zou dat voor (aansluitend bij de Nederlandse traditie)

voor 12½ jaar zijn. In het 11½ jaar kregen de gehuwden een briefje van de ABS met de mededeling dat men voor een volgende periode, in persoon in dat jaar, na afspraak, kon komen bijtekenen. Als men nix deed was men gewoon weer gescheiden, alleenstaand. En dus geen gezeik van procedures, advocaten e.d.

Kwam men er niet uit: dan werd een bemiddelaar voor de zakelijke kant aangesteld. Het is er (nog) niet van gekomen door de terreur van de monogamie.

Bij het sluiten/bevestigen van een trouwbelofte kan je vastleggen hoe een eventuele scheiding zal verlopen, maar dat hoeft dan dus niet meer. Het ligt gewoon in de Wet vast.

Dit is m.i. zeker in de huidige tijd (2017) zeer modern, want alles wat permanent lijkt/leek is immers vervangen door/aangevuld met tijdelijkheid,

zoals tijdelijke arbeidscontracten, tijdelijke huurcontracten, tijdelijke zorgovereenkomsten, tijdelijk vrijwilligerswerk, tijdelijke lidmaatschappen/abonnementen, enz.

Om het behoudend deel der bevolking gerust te stellen: je hoeft dus helemaal niet na 12½ jaar (of eerder) te scheiden – je kan desgewenst (eeuwig verliefd)

tot in de eeuwigheid ( de Dood ons scheidt) getrouwd blijven maar je hebt bij voortzetting van je huwelijk tenminste een goede reden om bij te tekenen en een bruiloftsfeest te vieren.



M h g

Jan Beerenhout azn

BABS

Petra
En wat te doen voor relaties (met kinderen) die niet zijn bezegeld met een boterbriefje? Daar is bij opbreken van de relatie de ellende soms net zo groot.
Advertentie