Advertentie

Geen referendum over afschaffen referendum

Over het plan van het kabinet om het raadgevend referendum af te schaffen, zal geen referendum worden gehouden. Verantwoordelijk minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) wil dat onmogelijk maken en is van plan dat in de wet over de afschaffing vast te leggen.

30 november 2017

Over het plan van het kabinet om het raadgevend referendum af te schaffen, zal geen referendum worden gehouden. Verantwoordelijk minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) wil dat onmogelijk maken en is van plan dat in de wet over de afschaffing vast te leggen.

Blokkering
Ingewijden bevestigden donderdag berichtgeving van De Telegraaf. Het kabinet buigt zich vrijdag over het voorstel van de D66-politica. Tot het intrekken van de huidige wet over raadgevende referenda blijven dergelijke volksraadplegingen toegestaan. Maar Ollongren wil voorkomen dat over het einde van het raadgevende referendum een eigen volksraadpleging komt. Daarmee blokkeert het kabinet pogingen van referendum-voorstanders om afschaffing te voorkomen.

Twijfels
Vicepremier Ollongren liet eerder weten dat zij altijd haar twijfels heeft gehad bij het raadgevend referendum. Zij ziet het instrument niet als een 'kroonjuweel' van haar partij, omdat het 'niet zo geweldig werkt.'  Ze wees onder meer op de lage opkomst bij raadgevende referenda. (ANP)

Reacties: 7

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Adriaan
Rutte III is een anti-democratisch rotkabinet. Dat wisten we natuurlijk al. Het is definitief nu men heeft aangekondigd niet alleen het raadgevend referendum af te schaffen, maar ook de mogelijkheid tegen te houden om een referendum te organiseren over deze anti-burgerdaad
Daan
In de psychologie zouden ze dit 'verdringing' noemen. Het verdringen van de ingevingen van de onderbuik. Die onderbuik heet op nationaal niveau 'het volk'. Het leidt tot neuroses en andere aandoeningen. Neurotisch bestuur dus. En op een gegeven moment wordt de druk zo groot dat de kurk van de fles afspat. Dan volgt een tijd van chaos en psychose. Psychotisch bestuur dus.



Ik heb geen mening over die verdringing. Ik hoop alleen wel dat ze in Den Haag beseffen hoe dit soort mechanismen werken.
criticus
Als dat kan...

In de Wet raadgevend referendum (die dus geldt!) is limitatief bepaald over welke wetten géén referendum gehouden kan worden, en daar valt intrekking van de referendum volgens mij niet onder.

De minister is het daar blijkbaar mee eens, want het moet geregeld worden.

Echter, de Referendumwet regelt óók dat een wet, waarover een referendum gehouden wordt, niet eerder in werking kan treden dan 8 weken na publicatie, oftewel, na de periode van 4 weken dat een referendum verzoek ingediend kan worden.

Regelen in een nieuwe wet, die in die periode geen rechtskracht heeft, lijkt mij dus niet haalbaar...



N Vollebergh
Volgens mij klopt dat ook Criticus, al zou dat makkelijk omzeild kunnen worden door de Wrr eerst te repareren alvorens de intrekkingswet aan te nemen.
Rob Barlage
Als je lang in het buitenland zit dan mis je weleens wat, dus is het goed om die dame even bij te praten! De animo om te gaan stemmen bij een referendum is tanende. Dat die bereidheid om te gaan stemmen met de dag afneemt heeft niets met des interesse te maken maar met het feit dat de kiezer zich bedonderd voelt door de typetjes zoals u, Alexander, Buma'tje en markje. Die dood leuk het referendum naast zich neer leggen terwijl eerst toegezegd wordt dat ze dat zullen doen wat het volk ( u weet wel dat deel van de bevolking wat weg wordt gezet door de gevestigde partijen als zijnde stemvee!) wil dat ze doen. Vandaar dat de steun voor de gesettelde partijen ziener ogen afneemt!
criticus
@ Nick:

een reparatie van een wet gebeurt via een nieuwe wet. Ook dan ontstaat dezelfde loop, namelijk dat die nieuwe (reparatie)wet open staat voor een referendum op basis van de geldende Referendumwet.
A. Wassenburg
Ik denk dat we volgend jaar het 100-jarig bestaan van onze democratie maar moeten 'vieren' met de afschaffing van het kiesrecht. Zoals dat nu is vormgegeven, is kiezen een zinloze exercitie. 4 Bedrijven bleken belangrijker dan 13 miljoen kiezers. En verkiezingsbeloften zijn altijd al waardeloos geweest. Ik ga dus in maart a.s. alleen nog naar het referendum over de sleepwet, en laat de schijndemocratie van flauwekulverkiezingen voortaan aan mij voorbij gaan. Zoals het nu is houden verkiezingen alleen in het afdwingen van een draagvlak dat er in werkelijkheid niet is, maar waarop de burgers wel worden aangesproken onder het motto van: had u maar anders moeten kiezen.
Advertentie