Advertentie

Geen 'dames en heren' meer in Amsterdam

Amsterdam wil in de communicatie meer rekening houden met mensen die zich man noch vrouw voelen. De afdeling diversiteit van de gemeente raadt ambtenaren aan er rekening mee te houden dat sommige mensen zich niet herkennen in de aanspreekvorm 'man' of 'vrouw' en heeft een gids met 'regenboogtaaltips' opgesteld.

26 juli 2017

Amsterdam wil in de communicatie meer rekening houden met mensen die zich man noch vrouw voelen. De afdeling diversiteit van de gemeente raadt ambtenaren aan er rekening mee te houden dat sommige mensen zich niet herkennen in de aanspreekvorm 'man' of 'vrouw' en heeft een gids met 'regenboogtaaltips' opgesteld.

Geachte aanwezigen
Daarin staat bijvoorbeeld de tip om in sommige gevallen 'geachte aanwezigen' of 'beste Amsterdammers' als aanhef te gebruiken, in plaats van 'dames en heren'. 'Als stad en als werkgever willen we inclusief zijn. Daarom is het streven dat onze aanspreekvormen daarbij aansluiten', aldus de gemeente woensdag.

Niets verbieden

Een woordvoerster benadrukte woensdag dat het om tips gaat en niet om een verordening. 'We gaan niets verbieden, maar willen wel dat ambtenaren zich bewust zijn van hun taalgebruik. In de regenboogtaalgids staan genderneutrale alternatieven. Daar kun je eens over nadenken als je een toespraak of brief schrijft', zei ze naar aanleiding van een bericht in De Telegraaf. (ANP)

Reacties: 13

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

erik / ambt.
Jongens toch, o sorry mensen, wat een negatieve reacties. Amsterdam heeft zojuist één van haar grootste maatschappelijke problemen aangepakt, dat verdient waardering. Het volgende thema? Urinoirs op alle damestoiletten denk ik. O sorry verkeerd benaming, nou ja die toiletten die gebruikt worden door.....(suggesties welkom)

EK Vrouwen? Foei, Vroeger was daar geen bal aan maar binnenkort wel hoor denk ik.
criticus
Misschien moet Amsterdam ook meer rekening houden met analfabeten, Elke keer dat die ene brief op de mat krijgen worden ze daarmee geconfronteerd. Mensonterend! Schandalig dat Amsterdam hier niets aan doet. Ik stel me voor dat Amsterdam dus besluit helemaal geen brieven meer te versturen...
Fritz
Als het gemeentebestuur van Amsterdam zich over dit soort zaken druk kan maken, heeft men hetzij personeel en geld te veel of het ontbreekt Amsterdam aan echte problemen. Dat laatste lijkt me niet aannemelijk.
Peter van Dijk / maatschappelijk werker
@Martin Amsterdam is sinds de massamigratie altijd al bezig met diversiteitsgedram! De sociaal democraten waren in de grootsteden dominant en het nieuwe electoraat vormden extra stemmen en macht. Dat dachten ze. Het oude electoraat holde de achterdeur uit, zodra er een alternatief kwam, Fortuyn!



Amsterdam is altijd voortrekker geweest, met wat Cohen aanduidde als compenserende neutraliteit! Het is toch heel logisch nietwaar, dat het kruis op de mijter van de Sint het ongemakkelijk maakt voor islamitische bevolking, maar de hang en drang overal naar culturele/islamitische uitingen qua kleding en liefst nog nationale islamitische feestdagen (als nagenoeg enige groep uit allen die dat doen/wensen) is dus niet ongemakkelijk voor de niet-Moslims? De sociologische lat moet oneindig hoog voor autochtone bevolking. Alles moet gecompenseerd worden blijkbaar voor mensen die uit eigen beweging zich hier vestigen, want dat zijn slachtoffers van autochtoon Nederland? Uit de oudste migrantengroepen zie je nu militanten opstaan die i.p.v. de linkse partijen nu zelf de zaken willen forceren/domineren/polariseren. Dat belooft nog wat voor de later gekomen groepen!



Het gaat nu al in Amsterdam zover dat men komt met agenten met hoofddoeken. Volgende stap rechters met hoofddoeken.

Het is de EU strategie, stap voor stap verder naar een systeem die meerderheid bevolking absoluut niet wil, maar de politiek correcte deken van een minderheid nog steeds geldt (niet meer in de Kamer of in Gemeenteraden, maar nog sterk binnen instituten) en dat 15 jaar na Fortuyn! Wie zich daar tegen verzet krijgt prompt alle negatieve etiketten over zich heen als xenofoob, racist etc. Door het schuldgevoel van WOII, is ter linkerzijde misplaatste compenserend beleid ontstaan, het politieke midden verzwakt en West Europa verzwakt. Vervolgens keren zij zich met een misplaatste morele verontwaardiging tegen de politieke alternatieven voor kiezers, die zich aandienen...let wel, als gevolg van hun eigen falend beleid.



Een intellectueel met groot analytisch vermogen - en net als Fortuyn breed is georiënteerd - Sid Lukkassen, komt in meanstream media (overwegend links georiënteerd, incl. Hilversum) nog niet aan bod. Iemand als Jan Roos kreeg nog wel de kans, want die vormde geen gevaar en was met diens stijl spraakmakend voor het programma. Er is een dramatisch tekort aan sociologen binnen politiek en bestuur en hoog opgeleide mensen daarin, die intellect ook kunnen combineren met gezond verstand. Dat laatste herkennen minstens 50% van het electoraat al decennia niet meer!
Anja / secretaresse
De achterlijkheid kent geen grenzen meer in Amsterdam.
Hans / afdelingsmanager
Amsterdam heeft blijkbaar nog steeds te veel ambtenaren...
Paul
Dit is echt complete onzin
Wim
O sancta simplicitas!
veestapel
De afdeling diversiteit, mijn God..
Hendrik
Hoe moet het nu verder met het EK Vrouwen?
anand / adviseur
Ik weet niet hoeveel sexeloze mensen er in dit land zijn, maar om nu hier zo'n groot thema van te maken vind ik op zijn minst overdreven.

Wat wordt het volgende thema?
Martin / Jur. medewerker
'Regenboogtaaltips', jezus christus... Amsterdam is ook al in de ban van het diversiteitsgedram, de terreur van de minieme, maar hard zeurende minderheden. Nog nooit was er een tijd waarin dergelijke minderheden zo volop geaccepteerd werden als tegenwoordig, maar evengoed blijven ze zich een slachtofferhouding aanmeten.
Jan
En dan zeg of schrijf je: beste mensen. Krijg je de dierenbescherming weer tegen je.
Advertentie