Advertentie

'Geef burger medezeggenschap'

De komst van grote groepen vluchtelingen naar Nederland vereist een modernisering van de democratie. Dat zegt directeur Kim Putters van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) in een zaterdag gepubliceerd interview met Trouw.

19 september 2015

De komst van grote groepen vluchtelingen naar Nederland vereist een modernisering van de democratie. Dat zegt directeur Kim Putters van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) in een zaterdag gepubliceerd interview met Trouw. 'Bij bedrijven is de medezeggenschap vaak beter geregeld dan in de politiek.'

Gedeelde zorg

Putters waarschuwt in de krant dat besluiten niet altijd worden genomen 'door de mensen die ook de gevolgen dragen.’ Volgens de SCP-directeur moet worden voorkomen dat Nederlanders het gevoel krijgen dat hun belangen niet worden gezien door de politiek, bijvoorbeeld bij de komst van vluchtelingen. ‘De vluchtelingen zijn een gedeelde zorg van alle Nederlanders’, vindt hij.

Iedereen betrekken
‘Op volksvertegenwoordigers rust de zware taak iedereen erbij te betrekken, of je nu de grenzen wilt sluiten of enorme barmhartigheid toont’, vervolgt Putters. ‘Hoe lang mogen de vluchtelingen in de opvang blijven? Moeten ze terug naar hun vaderland of kunnen ze meteen beginnen met het leren van de taal en het vinden van werk?’

Moderniseren
Volgens de SCP-baas hebben bedrijven de medezeggenschap in veel gevallen beter geregeld dan de politiek. ‘Als we iedereen erbij willen betrekken, moet het democratische proces dat al meer dan 150 jaar oud is echt gemoderniseerd worden.’

Betere manieren
Hij pleit voor betere manieren om burgers inspraak te geven. ‘Inspraakrondes in de gemeenteraad zijn waarschijnlijk niet toegankelijk genoeg’, aldus Putters. ‘We moeten op zoek naar methodes die voor iedereen begrijpelijk zijn: dat kan heel goed via internet, burgerconferenties of inspraak via loting.’ (ANP)


Reacties: 8

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Frans Kuijpers
Putters pleit voor betere manieren van inspraak en denkt aan internet, burgerconferentie en loting. Een pleidooi dat past in het huidige tijdsgewricht en dat door ongeveer iedereen zal worden toegejuicht. Immers door mensen te betrekken kun je hun argumenten, gevoelens en beleving meenemen bij het besluit. Dat maakt het besluit beter te onderbouwen, uit te leggen en te begrijpen. Zo luidt de theorie achter het betrekken van mensen bij besluiten.



Bij ieder lastig besluit zullen er mensen zijn die het gevoel krijgen dat hun belangen niet, of onvoldoende worden gezien. Het nemen van een besluit is het afwegen van argumenten, gevoelens en belangen. Over de afweging, kun je van mening verschillen. Wat de ene persoon of groep waar laat wegen, kan voor de andere niet van belang zijn. Zou dit probleem opgelost worden door meer mensen bij het besluit te betrekken?



De praktijk trekt zich in de sociale wetenschappen, vaak niet veel aan van de theorie. Maar de theorie beïnvloedt wel het werkveld, in dit geval de samenleving. Zal het betrekken van mensen bij de besluitvorming er niet toe kunnen leiden dat je hun verwachtingen vergroot? En, zoals bij ieder besluit, zullen er ook ‘verliezers’ zijn. Zal door die verhoogde verwachtingen, het verlies niet harder aankomen: dus tot grotere teleurstelling leiden? Met als risico nog meer afkeer van de politiek?



Onze democratisch gekozenen zijn vanwege hun dubbelrol als beslisser en volksvertegenwoordiger, niet te benijden.

Karel van Klaveren
Directeur SOciaal Cultureel Planbureau ? Directeur Open Deuren Intrappen kun je beter zeggen. De man heeft werkelijk nog niet 1 originele visie, gedachte of uitspraak gedaan. En ook deze keer weet hij slechts te verwoorden wat velen voor hem al hebben uitgesproken. Maar dat krijg je, als er iemand benoemd wordt vanwege zijn politieke achtergrond (PvdA) en niet vanwege zijn kwaliteiten.
True
Geef de burger een fopspeen, hoor je vaak in de hoek van anti-democratische Pvda66 kringen.
Joost
Acuut de grenzen sluiten zodat zelfs geen hond meer binnen kan, alleen dan zal dit probleem opgelost worden. Aan wijze woorden hebben we helemaal noppes.
Frank
Iets heel belangrijks wordt hier vergeten:in Nederland krijg je voor alles een strafblad dit geldt niet voor vluchtelingen in hun land van herkomst.

Je haalt ook ( uiteraard niet allemaal ) moordenaars en verkrachters ons land binnen en riskeert de veiligheid van de bevolking.

OOk spreken we niet elkaars taal.

Oplossingen en hulp moeten er komen in de landen waar de vluchtelingen vandaan komen niet in ons land.

Daar moet de politiek zich op richten zodat er verandering komt in hun geboorteland.

Dit land heeft al genoeg misere sinds 1 januari.

Paul / projectleider
Allemaal makelijk geredeneerd uit je leunstoel. Als er problemen in het hier en nu zijn moet je handelen. Verantwoording kan achteraf, dmv verkiezingen.

Daarvoor kies ik iemand.



Mr R.M. Dalmijn
Ben elke dag blij dat er in ons land nog betrokken , rustige denkers als Professor Putters zijn. Ook de reacties op de BB pagina's geven geregeld aanleiding tot zorgen over het dalende democratische gehalte van wellicht ten onrechte verontruste burgers. De afgelopen dertig jaar heeft het tot denken ontwikkelde orgaan zich richting de navel verplaatst. In een welvarend van alles voorzien land! In een nog nooit zo hooggeschoolde samenleving! Ik mis mijn docenten van de Latijnse School.
Dagmar
De burger er bij betrekken ?

De overheid doet toch wat ie wil.

Wij zijn heus goed voor een ander maar er zijn wel grenzen.

Advertentie