Advertentie

Gecombineerde verkiezing succes voor waterschappen

In vergelijking met eerdere jaren zijn er veel meer mensen die hun stem hebben uitgebracht voor de leden van de waterschappen. Uit de gegevens van 17 van de 22 waterschappen blijkt dat bijna 44 procent (43,99) van de kiezers woensdag heeft gestemd. Dat is bijna een verdubbeling ten opzichte van 2008 (22,68).

19 maart 2015
Bijna evenveel als voor PS Dat meldde donderdagavond de Unie van Waterschappen. Dit jaar was het voor het eerst dat deze verkiezingen tegelijk met de Provinciale Statenverkiezingen werden gehouden. Kiezers moesten nu een ingevuld stemformulier in een stembus in een stemlokaal doen. De hoop was al dat dat meer kiezers zou bewegen hun stem uit te brengen; eerder werden waterschapsbesturen nog per brief gekozen. Voor de Provinciale Staten bracht dit jaar in totaal 47,5 procent van de stemgerechtigden zijn of haar stem uit.
Belang waterschappen erkend Peter Glas, voorzitter Unie van Waterschappen: 'Het is de eerste keer dat er twee verkiezingen tegelijkertijd plaatsvinden en daar komt organisatorisch veel bij kijken. Het laat zich nu aanzien dat de verkiezingen goed zijn verlopen.' Glas dankt de hoge opkomst mede aan de actieve campagnevoering door de partijen, aan de ondersteuning door de waterschappen en de landelijke koepel en ook aan flinke aandacht in de pers en de sociale media. 'Het is voor iedereen even wennen, maar een verdubbeling ten opzichte van de laatste verkiezingen is een erkenning voor het belang van de waterschappen.'
Water Natuurlijk scoort

Uit de tellingen blijkt dat Water Natuurlijk het goed heeft gedaan. Het CDA en de VVD lijken ook goed te scoren ten opzichte van 2008. De PvdA lijkt iets achter te blijven met enkele uitzonderingen. Het beeld is dat nieuwkomer 50Plus een goed resultaat neerzet in de meeste waterschappen. Lokale partijen laten een wisselend beeld zien. (ANP/red.)

Reacties: 16

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Michel Poot / adviseur
"Erkenning van het belang van de waterschappen" en " a.g.v. Actieve campagnevoering" Noord Koreaanse argumenten voor verkiezingen die geen verkiezingen zijn. Provincies staan al ver van de burger, maar waterschappen liggen helemaal achter de horizon. Elke borstklopperij over hoe goed en democratisch we wel zijn zijn gebaseerd op niets.
Rik / journalist
Wat een flauwe kul dit artikel. Peter Glas dankt de hoge opkomst aan de "actieve campagnevoering". Welke campagnevoering? Ik heb vrijwel niets gezien daarvan. Ja, als je al de moeite hebt genomen om te gaan stemmen voor de provincie, dan neem je dat groene biljet ook even mee, zelfs al heb je geen idee wie waar voor staat, of je gooit het blanco in de stembus. Laten we ophouden met deze poppenkast. Het gaat echt veel te veer van de heer Glas om zich zo op de borst te kloppen.
Niels / Ambtenaar
Zegt tegen Peter: "Wil je een nog hogere opkomst?" - "Ja, graag" - "Zullen we alle mogelijke verkiezingen in Nederland dan op dezelfde dag houden? Gegarandeerde opkomst van 85+ procenten" - "Ja, ja, doen we. Een overwinning voor de democratie!"
Paul / projectleider
@Niels: gooed idee, een dag voor de lokale democratie eens in de vier jaar.

Overigens dan wel weer de eerste kamerverkiezingen loskoppelen van de provinciale verkiezingen.
Jan
Ook zo slim om het stembiljet voor de provincies een blauwe streep te geven in plaats van dat voor de waterschappen. Denkt nou niemand van de beleidsmakers logisch na? Nog even voor die slimmeriken: blauw wordt algemeen geassocieerd met water. Geel niet. Stembureauleden weten dat de stemmers daar tot vervelens toe opmerkingen over maakten en vergissingen dreigden te maken bij het deponeren in de stembussen. Nu moest een lid van het stembureau voortdurend zeggen: die gele in de waterschapsstembus, die blauwe in de provinciestembus. Geen wonder dat ambtenaren een slechte naam hebben....
Wesley
Peter Glas is een typisch voorbeeld van een bestuurder die in een schijnwereld leeft. Maar voor zichzelf wel een salaris geregeld, dat hoger is dan dat van een minister. De VVD-rat. Dat hij nog eens verzuipt in zijn eigen waterschap.
p
@Wesley, jouw reactie raakt kant noch wal. Effe de feiten checken joh.



-Een dijkgraaf krijgt zeker geen ministersalaris. Het is ongeveer gelijk met bijvoorbeeld een rechter.

-Als ik Mark R. was zou ik zorgen dat hij wat meer bestuurders van dit kaliber recruteerde voor zijn partij...
henk
Een dijkgraaf verdient ongeveer 130.000 euro. Een vorstelijke beloning voor weinig verantwoordelijkheid.
Wesley
Naast die 130.000 kan een dijkgraaf ook nog rekenen op allerlei emolumenten.

Bij elkaar komt dat hoger uit dan 144.000 euro, het ministersalaris.
henk
Inrdaad, paul erkelens ging in 2009 met 136000 euro naar huis met daar bovenop 10000 toelage.....



Kan Iemand mij uitleggen waarom er dan ook nog met een creditkaart van het waterschap geshopt kan worden, zeilbotenter beschikking staan, Verhuiskosten van 7600 verstrekt worden. .. Het is bij de ratten af..... Mijn voorstel is om de taken van het waterschap bij de provincie neer te leggen en de schappen op te heffen. Van de winst kunnnen we de zorg verbeteren.
peter
Peter glas is een vriendje van mark verheijen. Ons kent ons in dit wereldje
Paul / projectleider
@Wesley en henk. Ja ja jullie overdrijven lekker.

Het scheelt wel een slokje: http://www.hhdelfland.nl/bestuur-organisatie/bes …



Kijk maar
henk
@p:

125000 excl toelages, creditcard, auto, diverse regelingen. Ff goed lezen dus

Fritz
Ik vermoed dat de heer Glas zich rijk rekent, daar waar het gaat om de oorzaak van een 'hoge' opkomst. Is deze hoge opkomst niet veel eerder het gevolg van het feit dat deze verkiezingen toch gekoppeld waren aan de verkiezingen voor de Provinciale Staten en dat dus het invullen van een stembiljet voor de Waterschappen 'in een moeite door' ging tijdens de gang naar de stembus. Als het af zou hangen van de 'actieve campagnevoering' dan zou, in ieder geval in mijn streek, de opkomst bedroevend moeten zijn. Geen enkele waterschapskandidaat heeft de moeite genomen zich te presenteren of standpunten bekend te maken.
Anton
De waterschapsbesturen gaan aan de slag zonder democratisch mandaat. Het aantal fuck you votes is ongekend hoog, de door gecombineerde verkiezingen opgepompte opkomst krankzinnig laag.



Waarom pakken ander media dit niet op?



http://gooisemerenmagazine.nl/2015/03/23/pijnlij …
Anton
Schitterende propaganda. Verder is het lariekoek.



Feit is dat ondanks gekoppelde verkiezingen de opkomst voor de waterschappen lager is dan die voor de provincies.



Ook een feit is dat er extreem veel blanco/ongeldig is gestemd.



http://gooisemerenmagazine.nl/2015/03/19/watersc …

Advertentie