of 59232 LinkedIn

Gecombineerde verkiezing succes voor waterschappen

In vergelijking met eerdere jaren zijn er veel meer mensen die hun stem hebben uitgebracht voor de leden van de waterschappen. Uit de gegevens van 17 van de 22 waterschappen blijkt dat bijna 44 procent (43,99) van de kiezers woensdag heeft gestemd. Dat is bijna een verdubbeling ten opzichte van 2008 (22,68).
16 reacties

In vergelijking met eerdere jaren zijn er veel meer mensen die hun stem hebben uitgebracht voor de leden van de waterschappen. Uit de gegevens van 17 van de 22 waterschappen blijkt dat bijna 44 procent (43,99) van de kiezers woensdag heeft gestemd. Dat is bijna een verdubbeling ten opzichte van 2008 (22,68).

Bijna evenveel als voor PS
Dat meldde donderdagavond de Unie van Waterschappen. Dit jaar was het voor het eerst dat deze verkiezingen tegelijk met de Provinciale Statenverkiezingen werden gehouden. Kiezers moesten nu een ingevuld stemformulier in een stembus in een stemlokaal doen. De hoop was al dat dat meer kiezers zou bewegen hun stem uit te brengen; eerder werden waterschapsbesturen nog per brief gekozen. Voor de Provinciale Staten bracht dit jaar in totaal 47,5 procent van de stemgerechtigden zijn of haar stem uit.

Belang waterschappen erkend
Peter Glas, voorzitter Unie van Waterschappen: 'Het is de eerste keer dat er twee verkiezingen tegelijkertijd plaatsvinden en daar komt organisatorisch veel bij kijken. Het laat zich nu aanzien dat de verkiezingen goed zijn verlopen.' Glas dankt de hoge opkomst mede aan de actieve campagnevoering door de partijen, aan de ondersteuning door de waterschappen en de landelijke koepel en ook aan flinke aandacht in de pers en de sociale media. 'Het is voor iedereen even wennen, maar een verdubbeling ten opzichte van de laatste verkiezingen is een erkenning voor het belang van de waterschappen.'

Water Natuurlijk scoort

Uit de tellingen blijkt dat Water Natuurlijk het goed heeft gedaan. Het CDA en de VVD lijken ook goed te scoren ten opzichte van 2008. De PvdA lijkt iets achter te blijven met enkele uitzonderingen. Het beeld is dat nieuwkomer 50Plus een goed resultaat neerzet in de meeste waterschappen. Lokale partijen laten een wisselend beeld zien. (ANP/red.)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Anton op
De waterschapsbesturen gaan aan de slag zonder democratisch mandaat. Het aantal fuck you votes is ongekend hoog, de door gecombineerde verkiezingen opgepompte opkomst krankzinnig laag.

Waarom pakken ander media dit niet op?

http://gooisemerenmagazine.nl/2015/03/23/pijnlij …
Door Fritz A. von Geusau op
Ik vermoed dat de heer Glas zich rijk rekent, daar waar het gaat om de oorzaak van een 'hoge' opkomst. Is deze hoge opkomst niet veel eerder het gevolg van het feit dat deze verkiezingen toch gekoppeld waren aan de verkiezingen voor de Provinciale Staten en dat dus het invullen van een stembiljet voor de Waterschappen 'in een moeite door' ging tijdens de gang naar de stembus. Als het af zou hangen van de 'actieve campagnevoering' dan zou, in ieder geval in mijn streek, de opkomst bedroevend moeten zijn. Geen enkele waterschapskandidaat heeft de moeite genomen zich te presenteren of standpunten bekend te maken.
Door Henk op
@p:
125000 excl toelages, creditcard, auto, diverse regelingen. Ff goed lezen dus
Door Peter op
Peter glas is een vriendje van mark verheijen. Ons kent ons in dit wereldje
Door Henk op
Inrdaad, paul erkelens ging in 2009 met 136000 euro naar huis met daar bovenop 10000 toelage.....

Kan Iemand mij uitleggen waarom er dan ook nog met een creditkaart van het waterschap geshopt kan worden, zeilbotenter beschikking staan, Verhuiskosten van 7600 verstrekt worden. .. Het is bij de ratten af..... Mijn voorstel is om de taken van het waterschap bij de provincie neer te leggen en de schappen op te heffen. Van de winst kunnnen we de zorg verbeteren.
Door Wesley op
Naast die 130.000 kan een dijkgraaf ook nog rekenen op allerlei emolumenten.
Bij elkaar komt dat hoger uit dan 144.000 euro, het ministersalaris.
Door Henk op
Een dijkgraaf verdient ongeveer 130.000 euro. Een vorstelijke beloning voor weinig verantwoordelijkheid.
Door @W op
@Wesley, jouw reactie raakt kant noch wal. Effe de feiten checken joh.

-Een dijkgraaf krijgt zeker geen ministersalaris. Het is ongeveer gelijk met bijvoorbeeld een rechter.
-Als ik Mark R. was zou ik zorgen dat hij wat meer bestuurders van dit kaliber recruteerde voor zijn partij...
Door Wesley op
Peter Glas is een typisch voorbeeld van een bestuurder die in een schijnwereld leeft. Maar voor zichzelf wel een salaris geregeld, dat hoger is dan dat van een minister. De VVD-rat. Dat hij nog eens verzuipt in zijn eigen waterschap.